ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φορολογικές προσαρμογές για επενδύσεις πετρελαίου - φυσικού αερίου

Η διαπίστωση καταγράφεται στον Παγκόσμιο Φορολογικό Οδηγό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της ΕΥ για το 2017

Newsroom K

Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως συνεχίζουν να επαναξιολογούν τις φορολογικές τους δομές επιδιώκοντας την εξυπηρέτηση πιο στρατηγικών στόχων, παρά το ότι αρκετές έχουν ήδη πραγματοποιήσει ουσιαστικές προσαρμογές στο φορολογικό τους σύστημα ενόψει των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Η διαπίστωση καταγράφεται στον Παγκόσμιο Φορολογικό Οδηγό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της ΕΥ για το 2017, (Global oil and gas tax guide).

Ο οδηγός, ο οποίος συνοψίζει τα ισχύοντα στα φορολογικά εταιρικά καθεστώτα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 87 χώρες – περιλαμβανομένης και της Κύπρου – επικεντρώνεται στις ισχύουσες εθνικές φορολογικές δομές και τις αλλαγές που παρουσιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Ο Επικεφαλής του Τμήματος Φορολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της ΕΥ παγκοσμίως, Alexey Kondrashov, δηλώνει:
«Δεδομένης της σχετικής βεβαιότητας στην αγορά και των κατά γενικής συναίνεσης χαμηλών – για μεγαλύτερο διάστημα – τιμών του πετρελαίου, η προσέλκυση επενδύσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει επιστρέψει στην ατζέντα αρκετών κυβερνήσεων. Ένας αριθμός κυβερνήσεων, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές, αξιολογούν νέες φορολογικές πολιτικές παρά να προχωρήσουν απλώς στη μείωση των φορολογικών ποσοστών.»

Τα φορολογικά συστήματα στον Καναδά και το Μεξικού συγκαταλέγονται στα πιο πρόσφατα παραδείγματα χωρών που προέβησαν σε επιπρόσθετε αλλαγές. Στην περίπτωση του Καναδά, έχουν αναθεωρηθεί τα πληρωτέα δικαιώματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αλμπέρτα. Η κυβέρνηση του Μεξικού, στο πλαίσιο της τρέχουσας ενεργειακής της μεταρρύθμισης και αξιοποιώντας την άποψη εταιρειών οι οποίες υπέβαλαν προσφορές για μπλοκ πετρελαίου καιφυσικού αερίου, προχώρησε σε διαφοροποιήσεις των φορολογικών και οικονομικών όρων της έκδοσης αδειών και συμβολαίων κατανομής της παραγωγήςπροκειμένου να ενισχύσει την ελκυστικότητα.
Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην έκδοση Βασιλικού Διατάγματος για τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 85% σε 50% για τις εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και υδρογονανθράκων. Η μείωση θα μπορούσε να αποτελέσει νέο σημείο αναφοράς για την προσέλκυση ξένων επενδυτών για πολλές χώρες, οι οποίες ενδεχομένως να μην μπορούν να το επιτύχουν. Την ίδια ατζέντα παρουσιάζονται να επιδιώκουν και άλλες πλούσιες σε πηγές ενέργειαςχώρες στη Μέση Ανατολή και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Alexey Kondrashov δηλώνει: «Η φορολογία παραμένει ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για τους επενδυτές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε μια εποχή μεταβλητότητας και χαμηλότερων τιμών αγαθών, οι κυβερνήσεις των χωρών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να παρακολουθούν τις φορολογικές τους δομές και να τις αναθεωρούν ανάλογα – ιδιαίτερα λόγω του ότι μερικές από τις κυριότερες χώρες παραγωγής έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές αναπροσαρμογές για να προσελκύσουν κεφάλαιο. Προκειμένου να διατηρηθούν οι επενδύσεις και το ενδιαφέρον σε πρόζεκτ πετρελαίου και φυσικού αερίου σε οποιαδήποτε χώρα, απαιτείται ξεκάθαρη οικονομική πολιτική και ένα φορολογικό καθεστώς το οποίο προσφέρει ανταγωνιστικές αποδόσεις στους επενδυτές.»
Το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στην Κύπρο στον τομέα φυσικού αερίου και πετρελαίου αποτελείται από ένα συνδυασμό εταιρικού φόρου εισοδήματος (CorporateIncomeTax - CIT), φόρου κεφαλαιακών κερδών (CapitalGainsTax – CGT), φόρου προστιθέμενης αξίας (Value-AddedTax – VAT) και φόρου κατανάλωσης, όπου οι δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου αναλαμβάνονται υπό το καθεστώς σύμβασης κατανομής της παραγωγής (production sharing contract (PSC))

Ο Επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου Φίλιππος Ραπτόπουλος δηλώνει:
«Ενώ ο τομέας της ενέργειας στην Κύπρο συνεχίζει να αναπτύσσεται, την ίδια ώρα και η σχετική νομοθεσία εξελίσσεται ώστε να καταστήσει τη δραστηριοποίηση των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου ανταγωνιστική. Καθώς σημειώνεται πρόοδος στην εξερεύνηση της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, είμαι πεπεισμένος ότι το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου θα αναπτυχθεί έτσι ώστε να στηρίξει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικό αέριο για να ασκήσουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Η ποταποτητα καποιων δικαστων φαινεται και απο την κίνηση αγωγης εναντιον του κρατους οταν τους απεκοψε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  08:10

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Άμαν ε...... η ρκα έβαλε τζιαί ρομανίσι!»
XXX  |  08:03

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«ΚΑΛΑ, ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ???????»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:54

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«Οι φοροφυγαδες χρυσοπληρωμενοι γιατροι γνωριζουν πολυ καλα οτι δεν μπορουν να ανακοψουν τους ελλαδιτες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:08

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X