ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:30
 

Γεν. Εισαγγελέας: Δεν αναθέτουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Freshfields

Ξεκαθαρίζει ο Γενικός Εισαγγελέας σε επιστολή προς την βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας να μην αναθέτει στον οίκο Freshfields την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μετά και την ανάληψη από μέρους του συγκεκριμένου οίκου της εκπροσώπησης της Marfin Investment Group, του Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων 17 Ελλαδιτών επενδυτών στην πρώην Λαϊκή, ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου όπου προσέφυγαν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας €1,05 δις, ξεκαθαρίζει σε επιστολή του προς την Αναπληρώτρια Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και βουλευτή ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.
 
Πρόκειται για απαντητική επιστολή του κ. Κληρίδη προς την κ. Χαραλαμπίδου, με ημερομηνία 4 Ιουλίου 2018, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ. Η κα. Χαραλαμπίδου κατήγγειλ και δημόσια, με σχετική ανακοίνωση, ως απαράδεκτο «το γεγονός ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία επέλεξε και μάλιστα χωρίς διαδικασία προσφορών, ως Νομικούς Συμβούλους της, την εταιρεία Freshfields», για τη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας και της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.
 
Όπως αναφέρεται και στην επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα, στις 9.9.2013 ο οίκος Freshfields Bruckhaus Deringer υπέβαλε γραπτό αίτημα για Διαιτησία ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, στο Παρίσι, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενεργώντας εκ μέρους της Marfin Investment Group Holdings SA, του Ανδρέα Βγενόπουλου και 17 άλλων Ελλαδιτών επενδυτών στην πρώην Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα.
 
Επικαλούμενη τη Διακρατική Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Αμοιβαία Προώθηση και Προστασία των Επενδύσεων που τέθηκε σε ισχύ το 1993, στο γραπτό αίτημα για Διαιτησία που υπέβαλε η Freshfields εκ μέρους των πελατών της και εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισχυρίζεται ότι η Κύπρος απαλλοτρίωσε τις επενδύσεις των πελατών της χωρίς άμεση, δίκαιη, ικανοποιητική και αποτελεσματική αποζημίωση. Ισχυρίζεται επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απέτυχε να μεταχειριστεί δίκαια και να προστατεύσει τις επενδύσεις των πελατών της, τις οποίες έβλαψε με αδικαιολόγητες δυσμενείς ενέργειες.
 
Εκ μέρους των πελατών της, η Freshfields διεκδικεί εναντίον της Δημοκρατίας την καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων και εξόδων, τα οποία υπολογίζει σε 1,05 δις.
 
Η ακρόαση της Διεθνούς Διαιτησίας περατώθηκε πριν μερικούς μήνες και η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου έχει επιφυλαχθεί, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Κώστας Κληρίδης.
 
«Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οίκος Freshfields είχε αναλάβει την προαναφερθείσα Διαιτησία εναντίον της Δημοκρατίας, θεωρήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία ως λόγος για τη μη ανάθεση σ’ αυτόν άλλων συμβουλευτικών υπηρεσιών» σημειώνει ο Γενικός Εισαγγελέας.
 
Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε από τη βουλευτή ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, με τον Υπουργό να απαντά ότι ο εν λόγω οίκος επιλέγηκε στη βάση της πολύ μεγάλης εμπειρίας, αλλά και της σχέσης συνεργασίας που είχε με τις κυπριακές Αρχές στα ζητήματα κρατικών εγγυήσεων.
 
«Η εταιρεία αυτή είχε εργοδοτηθεί  κατά την εποχή του (πρώην ΥΠΟΙΚ Βάσου) Σιαρλή για τις κρατικές εγγυήσεις στις Κυπριακές Αερογραμμές, είναι οι σύμβουλοι που εργοδοτήθηκαν από τον Σύνδεσμο  Τραπεζών ή από τις τράπεζες για το ΕΣΤΙΑ και είναι ο οίκος που μας εξασφάλισε ήδη την έγκριση από την Κομισιόν. Όσον αφορά τη MIG ελπίζω ότι οι δικηγόροι που διορίσαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία να είναι εξίσου καλοί», είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για την J&P Overseas

«Den ntreponte oi dio oikogenies (ioanou kai paraskevaide) na exoun ton kosmo tous tis TEN GROUP SERVICES ...»
APLIROTOS IPALLILOS KSA  |  22:15

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση