ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:17
 

Για απολύσεις στο Συνεργατισμό λόγω ΜΕΔ κάνει η ΕΤΥΚ

Πληροφορίες της Ένωσης αναφέρουν ότι η Διοίκηση προχώρησε σε αυτή την ενέργεια επειδή μερίδα υπαλλήλων της είχαν προβληματικούς λογαριασμούς

Newsroom K

Λόγο για απολύσεις σε υπαλλήλους της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας κάνει η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων, με τη δικαιολογία ότι οι λογαριασμοί τους είχαν προβλήματα (Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια).

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι απολύσεις των υπαλλήλων που κατήγγειλαν και την ενέργεια αυτή στην ΕΤΥΚ, αριθμούνται περί τους 17-18, ενώ το συμβάν έγινε χθες, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018.

Σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα η ΕΤΥΚ, αναφέρει πως το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, επειδή ο Συνεργατισμός ανήκει στο Κράτος και η Διοίκηση ουσιαστικά ασκείται από την Κυβέρνηση.

Άρα, η ΕΤΥΚ προβαίνει στο συμπέρασμα πως οτιδήποτε συμβαίνει στο Συνεργατισμό και μάλιστα πρωτοποριακά αντεργατικά βήματα, υπογραμμίζει, φέρουν τη σφραγίδα της Κυβέρνησης.

Συνεχίζει πως η πρόκληση του Συνεργατισμού νοσεί τόσο επί της ουσίας αλλά και της διαδικασίας.

Σημειώνεται πως η τράπεζα δεν προχώρησε άμεσα σε διευκρινίσεις αναφορικά με τις καταγγελίες των υπαλλήλων προς την ΕΤΥΚ, αλλά έδωσε απάντηση λίγες ώρες μετά, μέσω του Γενικού της Διευθυντή, Νικόλα Χατζηγιάννη.

Η ΕΤΥΚ σημειώνει στην εγκύκλιό της τα εξής:

(α) Δεν απολύεται κανείς επειδή χρωστά αλλά ψάχνεις γιατί του δόθηκαν υπερβολικά δάνεια που σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί – αποπληρώσει.

(β) Ακόμη και εκεί που ο υπάλληλος έχει υποπέσει σε παραπτώματα είναι πεντακάθαρο και αποδεκτό απ’ όλους ότι πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία της παραπομπής σε πειθαρχική διαδικασία.

«Την παραπομπή σε πειθαρχική διαδικασία την προβλέπουν οι υφιστάμενες συμφωνίες της ΕΤΥΚ με την Τράπεζα αλλά είναι και το Συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη. Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω η ΕΤΥΚ νοιώθει την υποχρέωση ότι έντονα και δικαιωματικά πρέπει να ορθώσει το ανάστημα της για να προστατέψει τους συναδέλφους από την ασυδοσία της εργοδοσίας έστω και αν αυτή φέρει το μανδύα της Κυβερνητικής προστασίας. Γι’ αυτό το λόγο δηλώνει έγκαιρα, συνειδητά και υπεύθυνα ότι δεν θα ανεχθεί ετσιθελικές αποφάσεις αλλά θα προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων μη αποκλειόμενης της απεργίας. Κανένας δεν πρέπει να εφησυχάζει έστω κι αν δεν είναι σήμερα ανάμεσα στους απολυθέντες, αφού εάν αφεθεί η Διοίκηση της Τράπεζας να λειτουργεί με αυτό τον ετσιθελικό και ασύδοτο τρόπο, θα ακολουθήσουν πολλές τέτοιες παρόμοιες ενέργειες. Ας μην ξεχνούμε τη γνωστή ρήση Γιορτή δική τους παραμονή δική μας», καταλήγει.

Λήψη μέτρων από ΣΕΚ - ΠΕΟ - ΠΑΣΥΔΥ

Οι Συντεχνίες ΣΕΚ-ΠΕΟ-ΠΑΣΥΔΥ σε συνεδρία τους μελέτησαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις αυθαίρετες απολύσεις στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) αριθμού υπαλλήλων, με το δικαιολογητικό της διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος για μη εξυπηρετούμενους λογαριασμούς και δάνειά τους.

Κατά τη σύσκεψη οι Συντεχνίες αποφάσισαν όπως καταγγείλουν τη ΣΚΤ στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ έχουν ζήτησαν και θα έχουν την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για συζήτηση του θέματος, κατά την οποία να υποδειχθεί ότι η ενέργεια αυτή εκ μέρους της Τράπεζας παραβιάζει ανάμεσα σ’ άλλα σειρά εργασιακών Νομοθεσιών καθώς και τις συνταγματικές πρόνοιες των αρχών της ισότητας και της αναλογικότητας.

Σε περίπτωση που οι επαφές δεν φέρουν αποτέλεσμα και δεν ανακληθούν οι αυθαίρετες απολύσεις, αναφέρει η ανακοίνωση των Συντεχνιών, θα συγκληθούν αύριο (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018) τα Διοικητικά Συμβούλια τους για λήψη μέτρων – μη αποκλειομένων και των δυναμικών – για προστασία των συμφερόντων των μελών τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Καδής: Δεν έχουμε περιθώριο για διαμάχες στο χαλλούμι

«Ούτε περιθώριο για ανοχή της ανεπάρκειας έχουμε!!!»
Ai Em  |  11:39

Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για την J&P Overseas

«Den ntreponte oi dio oikogenies (ioanou kai paraskevaide) na exoun ton kosmo tous tis TEN GROUP SERVICES ...»
APLIROTOS IPALLILOS KSA  |  22:15

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση