ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:55
 

Ν. Χατζηγιάννης: 150 εκατ. ευρώ η αμοιβή της Altamira για ΜΕΔ 5 δισ. ευρώ

Στις 14 Νοεμβρίου ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα κόκκινα δάνεια του Συνεργατισμού καθώς και η συνεργασία με την ισπανική εταιρεία Altamira στην διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας κυριάρχησαν στη δεύτερη παρουσία του Νικόλα Χατζηγιάννη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό. Η Επιτροπή με μάρτυρα ξανά τον κ. Χατζηγιάννη, θα συνεχίσει με τρίτη δημόσια ακρόαση αύριο Πέμπτη. 

Η χθεσινή πρώτη μέρα παρουσίας του πρώην γενικού διευθυντή της ΣΚΤ κύλησε με ερωτήσεις του προέδρου της Επιτροπής Γιώργου Αρέστη ο οποίος εστίασε σε δυο πειθαρχικές διαδικασίες που αντιμετώπισε ο κ. Χατζηγιάννης προτού εργοδοτηθεί στην τότε Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα στα θέματα διακυβέρνησης με έμφαση στην διαχείριση οικονομικών πόρων και τις απανωτές παραιτήσεις στελεχών της ΣΚΤ δυο χρόνια μετά την πρώτη αναδιάρθρωση. 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) αποδέχθηκε να τοποθετηθεί στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό μέσω ερωτηματολογίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ζητήθηκε από την Επιτροπή να κοινοποιήσει στη Φρανκφούρτη τα σημεία εκείνα για τα οποία ζητείται η θέση της εποπτικής αρχής. Αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι ο χειρισμός όσων αποσταλούν από τον SSM δηλαδή αν θα μπορούν να δημοσιοποιηθούν ή θα τύχουν εμπιστευτικού χειρισμού. Σε μια τέτοια περίπτωση ενδεχομένως το περιεχόμενο του SSM να μην δημοσιοποιηθεί.


Συμφωνία Ερευνητικής με SSM, ώστε η κατάθεση της Νούι να γίνει μέσω ερωτηματολογίου

Επίσης την ερχόμενη Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Επί του παρόντος ο προγραμματισμός είναι για μια παρουσίαση, ωστόσο, εάν απαιτηθεί ενδεχομένως να υπάρξει και δεύτερη δημόσια ακρόαση.

Συνεχής Ενημέρωση

13.30 Η Επιτροπή με μάρτυρα τον κ. Ν. Χατζηγιάννη, θα συνεχίσει με τρίτη δημόσια ακρόαση αύριο Πέμπτη στις 9.30 το πρωί

13.00 Στο κομμάτι αμοιβής της Altamira, η συμφωνία προέβλεπε αμοιβή 150 εκατ. ευρώ εάν μείωνε τα ΜΕΔ κατά 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον μάρτυρα. Είναι εξαιρετικά ευνοϊκή η συμφωνία για την ισπανική εταιρεία, διερωτάται ο πρόεδρος της Επιτροπής. Η τελική συμφωνία βελτιώθηκε κατά 83 εκατ. ευρώ, απαντά ο μάρτυρας

«Το 2021 η ΣΚΤ θα είχε μειώσει τα ΜΕΔ στο 1,5 δισ. ευρώ»

12.35 Αν είχε αφεθεί ο Συνεργατισμός με τα πλάνο που υπήρχε η ΣΚΤ θα είχε μειώσει τα ΜΕΔ που είχε στο 1,5 δισ. ευρώ, αναφέρει ο κ. Χατζηγιάννης

12.30 Ο πρόεδρος ρωτά τον μάρτυρα αν υπήρχαν διαφωνίες εντός της Επιτροπείας για την ανάθεση Διαχείρισης των ΜΕΔ από Altamira. Η απόφαση, απαντά ο μάρτυρας, ήταν πλειοψηφική. Με την ανάθεση διαφώνησαν ο κ. Ταουσιάνης, ο κ. Πούρρος, η κ. Πογιατζής και ο κ. Πηγασίου.

12.00 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρωτά τον μάρτυρα για το προσωπικό στελέχωσης της Altamira, που είναι το ίδιο με αυτό που διαχειριζόταν τα ΜΕΧ της ΣΚΤ. «Aυτό δε λέει κάτι;», διερωτάται ο κ. Αρέστη. Η διαφορά σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη είναι το διαφορετικό περιβάλλον εργασίας, κουλτούρας αλλά και εργαλείων εργασίας και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Altamira με υπαλλήλους της ΣΚΤ.

11.20 Η παρουσίαση της πρότασης συνεργασίας από πλευράς Altamira, όπως διευκρινίζει ο κ. Χατζηγιάννης, έγινε στην Επιτροπεία της ΣΚΤ.

11.15 30/09/2016 έληξε η Προκαταρκτική Μη Δεσμευτική συμφωνία με την Altamira. Στις 10/10/2016 ελήφθη μια προκαταρκτική πρόταση συνεργασίας από την Altamira και στις 14/10/2016 συναντήθηκαν εκπρόσωποι της Altamira με τον τότε πρόεδρο της Επιτροπείας της ΣΚΤ Τάκη Ταουσιάνη και έγινε μια παρουσίαση της πρότασης συνεργασίας, αναφέρει ο κ. Χατζηγιάννης για το χρονικό επαφών με την ισπανική εταιρεία.

11.00 Η κατάθεση επικεντρώνεται στη συμφωνία ΣΚΤ με Altamira. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρωτά τον μάρτυρα αν ο ίδιος χειρίστηκε τη συμφωνία χωρίς να ενημερώσει το Συμβούλιο. Ο κ. Χατζηγιάννης απαντά αρνητικά. Ο μάρτυρας αναφέρεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες όπου το θέμα των κόκκινων δανείων καθώς και η διαχείρισή τους απασχόλησε τη ΣΚΤ. Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρει στην Επιτροπή τις επαφές που έγιναν, προκειμένου να εντοπιστεί εταιρεία που θα αναλάμβανε την Διαχείριση των ΜΕΔ της ΣΕΚ.

10.25 Στο θέμα των πιέσεων από τις εποπτικές αρχές προς τη ΣΚΤ, διερωτάται ο πρόεδρος της Επιτροπής, μήπως πήγαζε από την αδυναμία λειτουργίας και διοίκησης. Επ’ αυτό ο μάρτυρας παρατηρεί πως στην περίπτωση του Συνεργατισμού, δεν είχαμε να κάνουμε με μια τράπεζα με πολύχρονη εμπειρία και παρουσία. Ο Συνεργατισμός ως τράπεζα δομείτο και ήταν φυσικό να υπάρχουν προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης αναφέρει ο μάρτυρας.
Υπήρχε μια αλλεργία των εποπτών για τη συμμετοχή του κράτους. Ποτέ δεν δέχθηκαν την ιδιότητα του κράτους ως μεγαλομετόχου στη ΣΚΤ. Επειδή η Τράπεζα ήταν κρατική, πίεζαν και στα άλλα θέματα που αφορούσαν τα ΜΕΔ που ήταν σε όλο το τραπεζικό σύστημα στης Κύπρου. Για παράδειγμα στο θέμα των επενδύσεων.

10.15 Το έργο της City Group για εξεύρεση μεγάλων θεσμικών επενδυτών άλλαξε δυο φορές από τους ευρωπαίους επόπτες. Κάναμε συναντήσεις  στο Λονδίνο, ανέφερε ο μάρτυρας, με δεκατρείς θεσμικούς επενδυτές μεταξύ των οποίων και η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Με τον επιτόπιο έλεγχο, αρχές του 2018, διακόπηκε η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων για την ΣΚΤ με αποτέλεσμα να πληγεί η αξιοπιστία της και χωρίς καμία δυνατότητα πλέον άντλησης έστω και ενός ευρώ.

10:00 Οι επόπτες συμφωνούσαν  με το 25% των μετοχών όχι όμως με τον τρόπο που επιλέχθηκε (δωρεάν) ήταν η θέση τους σύμφωνα με τα πρακτικά συνάντησης που ανέγνωσε ο μάρτυρας.

«Η ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού ήταν μονόδρομος»

09.50 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητά να μάθει τη θέση του κ. Χατζηγιάννη στο θέμα της παραχώρησης δωρεάν μετοχών. Ο μάρτυρας απάντησε πως το θέμα αυτό δεν το χειρίσθηκε ο ίδιος και το Συμβούλιο. Το περιουσιακό στοιχείο συμπλήρωσε πως ήταν θέμα του ιδιοκτήτη. Ο κ. Χατζηγιάννης υποστηρίζει πως ο Συνεργατισμός έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί.

09.40 «Υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις;», ρωτά τον μάρτυρα ο κ. Αρέστης. Δεν ήλθε στην αντίληψή μου κάτι που να δείχνει επηρεασμό των μελών της Επιτροπείας από τις κομματικές τους προτιμήσεις. Όλοι γνώριζαν τον κομματικό χώρο τού καθενός, όμως στην άσκηση των καθηκόντων τους δεν είχε διαπιστωθεί επηρεασμός συμπληρώνει.
Στο θέμα των διορισμών στη ΣΚΤ η διαδικασία επικύρωσης από τη Βουλή προκαλούσε καθυστερήσεις που δημιουργούσαν εκνευρισμό στις εποπτικές αρχές, αναφέρει ο μάρτυρας.

09.35 151 εκατ. οι εισπράξεις της Altamira το πρώτο εξάμηνο αναφέρει ο μάρτυρας, για τις επιδόσεις της ισπανικής εταιρείας.

09.25 Ο μάρτυρας αναφέρει στην Επιτροπή τις επιδόσεις της ΣΚΤ, σε σχέση με τους στόχους που έθεταν οι εποπτικές αρχές για τα ΜΕΔ. Για το 2017 ο πρώην γενικός διευθυντής της ΣΚΤ υποστηρίζει πως η ΣΚΤ ξεπέρασε κατά 64 εκατ. ευρώ τους στόχους που είχαν τεθεί από την ΚτΚ. Στο σημείο αυτό διερωτήθηκε τί άλλαξε και ο SSM αύξησε τις προβλέψεις κατά 816 εκατ. ευρώ, μηδενίζοντας έτσι την αξία των δανείων με υποθήκες κατοικίες. Στις έντονες παρατηρήσεις του προέδρου της Επιτροπής, ο κ. Χατζηγιάννης είπε σε κάποια στιγμή πως παρέλαβαν καμμένη γη όταν πήγαν στην ΣΚΤ, με τον κ. Αρέστη να παρατηρεί ότι για την καμμένη γη το κράτος έπρεπε να διορίσει κατάλληλα πρόσωπα.

09.20 Ο πρόεδρος της Επιτροπής διαβάζει από επιστολή του Διονύση Διονυσίου τον Ιούνιο του 2017, για δρώσα οικονομική μονάδα (ΣΚΤ) για τους επόμενους 12 μήνες. Το ερώτημα του κ. Αρέστη είναι τί άλλαξε και οδηγήθηκε η ΣΚΤ στην κατάσταση που βρέθηκε. «Άλλαξαν οι παραμέτροι υπολογισμού των προβλέψεων» ήταν η απάντηση του κ. Χατζηγιάννη, ο οποίος αιτιολόγησε την άποψή του υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως τα ΜΕΔ από 7,6 δισ. ευρώ μειώθηκαν στα 6,4 δισ. ευρώ.

09.10 Ο πρόεδρος της Επιτροπής επανέρχεται σε μια από τις δύο πειθαρχικές που αντιμετώπισε ο κ. Χατζηγιάννης, επιμένοντας πως του επιβλήθηκε ποινή. Ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι του επιβλήθηκε ποινή, κάτι που απέρριψε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της Επιτροπής.

09.05 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητά από τον μάρτυρα επιπρόσθετες πληροφορίες για το συμβόλαιο εργασίας που υπέγραψε με τη ΣΚΤ. Εκτός από τις απολαβές ύψους 200.000 ευρώ το χρόνο και το υπηρεσιακό αυτοκίνητο, η εργασία του, τού είχε παραχωρήσει υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Λακκοτρύπης: Προχωρά κανονικά η ανάπτυξη του Αφροδίτη

«Παίξε σωστό παιγνίδι υπουργέ .....»
ΑΚΑ  |  09:45

Διπλωματική εκστρατεία Λευκωσίας για αναχαίτιση ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

«Καλό θα ήταν οι ενέργειες να γίνονται πριν τα γεγονότα και όχι εκ των υστέρων...»
Ένας Πολίτης  |  15:20

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X