ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Guzzo: Ανάγκη νέων προσεγγίσεων για μείωση των ΜΕΔ

Ο κ. Guzzo εισηγήθηκε τμηματοποίηση των ΜΕΔ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους

ΚΥΠΕ

Η μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο (ΜΕΔ) είναι αργή και άνιση και πρέπει να υλοποιηθούν νέες προσεγγίσεις για αποφασιστική μείωση τους, ανέφερε ο αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο Vincenzo Guzzo, σε παρουσίαση του σε συζήτηση πάνελ για την Κυπριακή Οικονομία με τίτλο «Μεσοπρόθεσμες προοπτικές, βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα» του Cyprus Economic Society.

Ο κ. Guzzo εισηγήθηκε τμηματοποίηση των ΜΕΔ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους ώστε να υπάρξουν τυποποιημένες αναδιαρθρώσεις, ανάθεση της διαχείρισης των ΜΕΔ σε τρίτα μέρη, αφαίρεση μέρους του χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων των τραπεζών και ανταλλαγή χρέους με περιουσιακά στοιχεία, με παράλληλα αποθάρρυνση συσσώρευσης ακινήτων.

Όπως είπε, μια ολοκληρωμένη στρατηγική θα πρέπει να αξιοποιεί διάφορα εργαλεία κάνοντας χρήση τόσο των προβλέψεων των τραπεζών όσο και τις δυνατότητας των δανειζόμενων να πληρώσουν. Οι τράπεζες, πρόσθεσε πρέπει να υλοποιήσουν νέες προσεγγίσεις για να πετύχουν τη μείωση των ΜΕΔ, ενώ θα πρέπει να προσφερθούν κίνητρα στους δανειολήπτες να συνεργαστούν με τις τράπεζες, ενδυναμώνοντας το νομικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, θα πρέπει να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των δικαστηρίων και να αναθεωρηθεί το σχετικό δίκαιο.

Ο κ. Guzzo σημείωσε ότι η μείωση του ιδιωτικού χρέους και των ΜΕΔ είναι απαραίτητη για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να βασίζεται κανείς στην ανάπτυξη της οικονομίας για να επιλύσει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και των ΜΕΔ, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον αδύναμης πειθαρχίας στις πληρωμές, όπως αυτό της Κύπρου.

Είπε επίσης ότι δεν είναι βιώσιμο να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και να παραμείνουν οι δανειολήπτες «φορτωμένοι» με υπερβολικό χρέος.

Ανέφερε ακόμα ότι η παρούσα περίοδος ισχυρής ανάπτυξης είναι μια καλή ευκαιρία την οποία η Κύπρος θα πρέπει να αδράξει ώστε να επιλύσει αυτά τα δύο βασικά προβλήματα που ταλανίζουν την οικονομία της.

Από πλευράς της η αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο Μαρία Ηρακλέους επισήμανε ότι παρόλο που υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας δεν υπάρχει αύξηση των μισθών λόγο της μεγάλης προσφοράς εργασίας.

Η ανάπτυξη ανέφερε προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2018 σε ποσοστό 3,6% υποστηριζόμενη μεταξύ άλλων και από την κατασκευή μεγάλων οικοδομικών έργων και τους χαμηλούς μισθούς.

Ανέφερε ωστόσο ότι τα κίνητρα για υποστήριξη της κατασκευαστικής βιομηχανίας θα πρέπει να επαναξιολογηθούν ενώ θα πρέπει να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα και τη διακυβέρνηση.

Σημείωσε ιδιαίτερα το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές ανάμεσα στις επιχειρήσεις που όπως είπε δημιουργεί ευπάθεια στη μελλοντική ανάπτυξη, όπως και το πρόβλημα του υψηλού ποσοστού ΜΕΔ και ιδιωτικού χρέους.
Επεσήμανε επίσης ότι το πρόγραμμα επενδύσεων έναντι βίζας θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τον τομέα των ακινήτων και δεν θα πρέπει να επεκταθεί στον τραπεζικό τομέα.

Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις και σε άλλους καινοτόμους τομείς, ενώ θα πρέπει να μπει εκ νέου στην ατζέντα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση