ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γυρίζει σελίδα ο Χάρης Γεωργιάδης

Το πέρασμα του Υπουργού Οικονομικών από της Επιτροπή για ΣΚΤ και οι προεκτάσεις της κατάθεσής του

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με μια δήλωση πολιτικού περιεχομένου για τα όσα ταλάνισαν την Κύπρο από το Μάρτιο του 2013 και μετά, επέλεξε να ολοκληρώσει την παρουσία του στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Μια κίνηση που αποσκοπούσε να αναδείξει το πολιτικό στίγμα των αποφάσεων που λήφθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια με γνώμονα την ανόρθωση της οικονομίας του τόπου. Ο ΥΠΟΙΚ με τα όσα είπε, αναχωρώντας από το «Φιλοξενία» ουσιαστικά σηματοδότησε το τέλος μιας δύσκολης εποχής του τραπεζικού τομέα και την αρχή μιας άλλης. Αποφεύγοντας εκτεταμένες αναφορές στην προ του 2013 εποχή, ο Χάρης Γεωργιάδης εστίασε περισσότερο στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά αλλά και στην προοπτική της κυπριακής οικονομίας μετά και τις τελευταίες θετικές επιδόσεις. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν για τον Συνεργατισμό, είπε, ήταν πολιτικά δύσκολες, αλλά όπως έχει αποδειχτεί, ήταν αποφάσεις επωφελείς που έχουν διασφαλίσει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας

Τέλος το 2013

Η παρουσία του Χάρη Γεωργιάδη στη Ερευνητική Επιτροπή ήταν προσανατολισμένη στην πολιτική πτυχή των αποφάσεων που πάρθηκαν για τον Συνεργατισμό από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση και μετά. Παρά την προσπάθεια της Επιτροπής, σε κάποια σημεία της κατάθεσης να εστιάσει σε επιμέρους ζητήματα που ταλάνισαν τον Συνεργατισμό, ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε την εικόνα που επικρατούσε στη ΣΚΤ. Μετά από εννέα ώρες κατάθεσης ο Χάρης Γεωργιάδης ουσιαστικά ενέταξε και τον Συνεργατισμό στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβλήθηκε προκειμένου να ορθοποδήσει ο τραπεζικός τομέας. Η αναφορά πως η σημερινή παρουσία του, στην Επιτροπή ουσιαστικά βάζει ένα τέλος στα όσα δημόσια ταλάνισαν την Κύπρο από το 2013, ήταν ενδεικτική των προθέσεων του ΥΠΟΙΚ. Προσπερνώντας το τι παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση με μια σύντομη αναφορά πως μέχρι το 2013, κάποιοι έκρυβαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, εστίασε στις κυβερνητικές επιλογές αντιμετώπισης των προβλημάτων με την προώθηση αλλαγών σε κράτος και τραπεζικό τομέα όπως είπε.

Εννέα ώρες

Ο Υπουργός Οικονομικών κατέθετε ενώπιον της Επιτροπής για 9 ώρες. Μια κατάθεση που σημαδεύτηκε από ένταση σε κάποια σημεία αλλά και την «επιθετική» τακτική του προέδρου της Επιτροπής Γιώργου Αρέστη, ο οποίος σε μια προσπάθεια να τεκμηριώσει καταθέσεις άλλων μαρτύρων έφθασε στο σημείο να ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να τοποθετηθεί σε ζητήματα «ήσσονος» σημασίας όπως για τις ενδουπηρεσιακές κόντρες για τα γραφεία, για τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα αλλά και τις υπηρεσίες που αγόραζε η ΣΚΤ. Τακτική που δεν πέρασε και πάλι απαρατήρητη προκαλώντας προβληματισμό.

Οι δωρεάν μετοχές

Ο πρόεδρος της Επιτροπής προσπάθησε να πιέσει τον Υπουργό Οικονομικών στο θέμα της κυβερνητικής απόφασης για παραχώρηση ποσοστού 25% μετοχών της ΣΚΤ, δωρεάν. Οι παραπομπές του προέδρου της Επιτροπής στα όσα κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της ΣΚΤ Τάκης Ταουσιάνης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος σε κάποιο σημείο επικαλούμενος πρακτικά απέρριψε τα περί διαφωνίας του πρώην προέδρου της ΣΚΤ. Τουναντίον, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Ταουσιάνης του πρότεινε να αναλάβει τη διεκπεραίωση παραχώρησης του 25% των μετοχών.

Τα κουτσομπολιά

Και πάλι ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε να μάθει αν πράγματι ο Νικόλας Χατζηγιάννης υπέσκαπτε τον Μάριο Κληρίδη, σύμφωνα με ισχυρισμούς του τελευταίου. «Πρόκειται για αναφορές υπό μορφή κουτσομπολιού. Η επιλογή του έγινε από την ηγεσία της ΣΚΤ. Ζήτησα να γίνει έλεγχος όλων των πρακτικών και δεν εντοπίσθηκε ούτε μια περίπτωση υπονόμευσή του» ήταν η αντίδραση του κ. Γεωργιάδη.

Κομματικοί διορισμοί

Ο Γιώργος Αρέστη ζήτησε από τον ΥΠΟΙΚ να τοποθετηθεί στο κατά πόσο οι διορισμοί μελών Επιτροπείας ήταν στη βάση κομματικών προτιμήσεων, κάνοντας προσωπική αναφορά στον Νικόλα Χατζηγιάννη. «Αμφισβητώ ότι ο κ. Χατζηγιάννης είπε διορίσθηκε με κομματικά κριτήρια. Από τα πρακτικά που διάβασα, ο κ. Χατζηγιάννης δεν είπε κάτι τέτοιο» ήταν η αντίδραση του ΥΠΟΙΚ.

Η ανοικτή πληγή

Ανοιχτή πληγή για τον Συνεργατισμό χαρακτήρισε τα κόκκινα δάνεια ο κ. Γεωργιάδης. Κάθε μήνα τα ΜΕΔ πήγαιναν πάνω, ανάφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών. Μια αναφορά που προκάλεσε αίσθηση ήταν για το συνολικό ποσό που κατέβαλε η κυβέρνηση για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού. Η κυβέρνηση είπε δεν έτρεφε ψευδαισθήσεις ότι κάποια στιγμή θα λάμβανε το ποσό που έδωσε, ανάφερε ο ΥΠΟΙΚ. Η κατάσταση της ΣΚΤ δεν μπορούσε να ήταν χειρότερη από αυτή που ήταν. «1,7 δισ. ευρώ αμφιβάλλω αν αξίζουν όλες οι κυπριακές τράπεζες, άρα ποιος επενδυτής θα έδινε ένα τέτοιο ποσό;» διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης. Τα 1.7 δισ. ευρώ που πήγαν στη ΣΚΤ, είπε, ότι ουσιαστικά ήταν ένα μικρό μνημόνιο.

Ο αδύναμος κρίκος

Ο Συνεργατισμός αποτελούσε τον αδύναμο κρίκο του τραπεζικού συστήματος. Η κρατική ενίσχυση δεν ήταν επένδυση στον Συνεργατισμό, ανάφερε ο ΥΠΟΙΚ, η δε κρατική στήριξη δόθηκε για να αποτραπεί το κούρεμα και στον Συνεργατισμό. Υπήρχε, συμπλήρωσε μια τρύπα που έπρεπε να κλείσει, η ιδιωτικοποίηση ήταν δεδομένη, η παρουσία τους κράτους ήταν προσωρινή.

Κόντρες για το «κύριε»

Η κατάθεση του Χάρη Γεωργιάδη είχε και απρόοπτα, όπως η φραστική «κόντρα» με τον πρόεδρο της Επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο προσφωνεί ο ένας τον άλλον. Αρχικά ο ΥΠΟΙΚ, μεταξύ σοβαρού και αστείου, υπέδειξε στον πρόεδρο της Επιτροπής να τον αποκαλεί «κ. Υπουργέ, ή κ. Γεωργιάδη». Αφορμή στάθηκε ένα σημείο της κατάθεσης όπου ο κ. Αρέστη απευθύνθηκε προς τον Χάρη Γεωργιάδη μόνο με την προσφώνηση «κύριε». Λίγο αργότερα ο κ. Αρέστη ανταπέδωσε, ζητώντας από τον Χάρη Γεωργιάδη να τον αποκαλεί κ. Πρόεδρο και όχι κ. Αρέστη. Το όλο συμβάν έληξε λίγη ώρα αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση