ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:36
 

H μυστικότητα είναι πλέον ακριβή

Η τεχνολογία καθιστά πιθανότερες τις διαρροές

Newsroom Κ, Αθήνα

LISA JUCCA / REUTERS BREAKINGVIEWS

Η αποκάλυψη νέων αρχείων που διέρρευσαν, των επονομαζομένων Αρχείων του Παραδείσου, δείχνει πόσο δημοφιλείς εξακολουθούν να είναι αδιαφανείς εταιρικές δομές σε κέντρα με χαμηλή φορολόγηση όπως οι Βερμούδες. Ωστόσο γίνεται πιο αυστηρό το κανονιστικό πλαίσιο που έχει ως στόχο να ρίχνει φως σε τέτοιες συναλλαγές, ενώ η τεχνολογία καθιστά πιθανότερες τις διαρροές.

Πέρυσι τα επονομαζόμενα Αρχεία του Παναμά συνέβαλαν στην ανατροπή εκλεγμένων ηγετών. Τώρα η έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) σε 13,4 εκατομμύρια οικονομικές δηλώσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δανειακές συμβάσεις και άλλα είδη εγγράφων αποκάλυψε πολιτικούς, επενδυτές και εταιρείες που χρησιμοποιούν τη μυστικότητα ώστε να κρύβουν τις συναλλαγές τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος είχε επενδύσει σε ναυτιλιακή εταιρεία που έχει σημαντικούς δεσμούς με συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων. Ακόμη και η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας είχε επενδύσει μέσω υπερπόντιων εταιρειών.

Υπάρχουν νόμιμοι λόγοι ώστε να θέλει κανείς να κρύψει σε υπερπόντια κέντρα τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, ιδιαίτερα όσοι ζουν σε ταραγμένες χώρες. Ομως η προσπάθεια να αποφύγει κανείς τις φορολογικές και αστυνομικές αρχές γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, άρα και πιο δαπανηρή.

Περισσότερες από 100 χώρες –περιλαμβανομένων πολλών υπερπόντιων χρηματοπιστωτικών κέντρων– έχουν δεσμευθεί να μοιράζονται αυτόματα φορολογικές πληροφορίες με ξένες κυβερνήσεις.

Περίπου 50 εξ αυτών άρχισαν να μοιράζονται δεδομένα τον Σεπτέμβριο, καθιστώντας πιο δύσκολη την προσπάθεια ιδιωτών και εταιρειών να κρύψουν τις οικονομικές τους δοσοληψίες. Εν τω μεταξύ, χώρες περιλαμβανομένης της Βρετανίας και της Σουηδίας έχουν ψηφίσει νόμους που υποχρεώνουν ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά τους να αποκαλύπτουν τους πραγματικούς τους ιδιοκτήτες – παρακάμπτοντας, έτσι, το συχνά περίπλοκο δίκτυο υπερπόντιων καταπιστευμάτων και εταιρειών.

Αλλες χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ήδη ετοιμάζουν ή καθιστούν αυστηρότερη τη νομοθεσία περί της ιδιοκτησίας εταιρειών.

Το αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο δεν πρόκειται να διακόψει την παγκόσμια διαδρομή του παράνομου χρήματος. Πάντοτε θα είναι δυνατή η εύρεση κενών στο νομικό πλαίσιο και υπάρχουν ήδη αρκετά σκοτεινά σημεία στον πλανήτη. Ωστόσο η τεχνολογία που καθιστά ευκολότερο το «κατέβασμα» από το Διαδίκτυο, τη διανομή και την οργάνωση τεραστίου όγκου δεδομένων, καθιστά επίσης ευκολότερη τη διαρροή τους. Για νομοταγείς επενδυτές και εταιρείες η μυστικότητα ενδέχεται να καταλήξει να είναι υπερβολικά ακριβή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Ο μόνος τρόπος να αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως πρέπει ο Μιχαηλίδης και να κατεβεί απο το καλάμι, είναι ...»
Ανώνυμος  |  14:32

Λ.Παντελίδης-Α.Σοζέν: Ελβετικό μοντέλο πολυπεριφερειακής αντί για ΔΔΟ

«Η καλά στημένη θεατρική πράξη από τον Μόνιμα Αναξιόπιστο Πρόεδρο-Μ.Α.Π ότι ξαφνικά ο Σοφός Πολιτικός ...»
Θεοχάρης Θεοχάρης  |  10:30

Τσίπρας: Η ιστορία γράφεται από αυτούς που τολμούν

«Πρεπει να πουμε ομως οτι και οι προδοσιες γινονται απο κιοτιδες που τολμουν ιστορικες υποχωρησεις !!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:25

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X