ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:00
 

Η ασυλία Νούι επηρεάζει τις έρευνες για Συνεργατισμό

Προβληματισμός στην Ερευνητική επιτροπή από το όχι της επικεφαλής του SSM

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ευρύτερες προεκτάσεις δύναται να προσλάβει η αρνητική απάντηση της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, να καταθέσει ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Συνεργατισμός, εάν δεν εξευρεθεί άμεσα μια φόρμουλα για άρση του αδιεξόδου. Με τα σημερινά δεδομένα το έργο της Επιτροπής θα παραμείνει ημιτελές μιας και ο SSM με βάση τα όσα έχουν ακουστεί ενώπιον της Επιτροπής, φέρεται να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις που οδήγησαν τη ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα.

Πέρα από την δυσαρέσκεια που εκφράσθηκε από πλευράς Ερευνητική με κομψό τρόπο, στο όχι της Νούι, οι απόψεις του εποπτικού μηχανισμού της ευρωζώνης κρίνονται καθοριστικής σημασίας, προκειμένου τα αποτέλεσμα της Ερευνητικής να καταλήξει σε ένα επισφαλές πόρισμα που να αποτυπώνει με πειστικό τρόπο τα γεγονότα μετά το 2014. Επίσης αυτό που φαίνεται να καθιστά ως επιτακτική ανάγκη την καταγραφή των θέσεων και απόψεων του SSM, έχει να κάνει με την αξιοποίηση το πορίσματος της Επιτροπής για τυχόν την απόδοση ευθυνών, εάν και εφόσον προκύψει η διάπραξη αδικημάτων. Όπως σημείωναν πηγές με γνώση των όσων διαδραματίζονται, η απουσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού από την ερευνητική διαδικασία θα εξασθενίσει το όποιο πόρισμα στο οποίο θα καταλήξει η Επιτροπή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αξιοποίησή του.

Για την ώρα αδιέξοδο Επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχουν προϋποθέσεις άρσης του αδιεξόδου που έχει προκληθεί, παρά μόνο σκέψεις που και αυτές δεν έχουν ωριμάσει. Μια πιθανή διέξοδος θα μπορούσε να δοθεί αν ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ικανοποιούσε το αίτημα της Επιτροπής να της παραδοθούν διαβαθμισμένα έγγραφα τις περιόδου μετά το 2014, που οι κυπριακές τράπεζες τέθηκαν υπό την εποπτεία του.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, όπως υποστηρίζεται, θα μετριαζόντουσαν οι αρνητικές επιπτώσεις μιας και η Επιτροπή θα είχε ενώπιον της στοιχεία από τη συνεργασία των εποπτών της ευρωζώνης με τη Λευκωσία, την ηγεσία και διοίκηση της ΣΚΤ. Η πρόταση που υπέβαλε η κ. Νούι να καταθέσει στην Επιτροπή μέσω ερωτηματολογίου και η αρνητική απάντηση της Επιτροπής, πως με βάση τη νομοθεσία προφορική ή γραπτή κατάθεση λαμβάνεται μόνο ενόρκως, ενδεχομένως να μπορούσε να ξεπεραστεί με μετάβαση της Επιτροπής στην έδρα του SSM στη Φρανκφούρτη.

Επί του παρόντος η Επιτροπή πέρα από τη λύπη που εξέφρασε, ευελπιστεί ότι θα υπάρξει λύση του προβλήματος στη βάση του Ενωσιακού Δικαίου και της Νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Η ίδια ανακωχή που έγινε και το 74 στην Κύπρο. τότε κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου.»
Χαριθέα  |  12:44

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X