ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η διακρατική για το «Αφροδίτη» έφερε επενδυτικό ενδιαφέρον

Δηλώνει ο Αιγύπτιος Υπ. Πετρελαίου Τάρεκ Ελ – Μόλα στο ΚΥΠΕ

ΚΥΠΕ

Η διακρατική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου για τον υποθαλάσσιο αγωγό από το κοίτασμα «Αφροδίτη», προκάλεσε σημαντικό ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, εταιρείες εμπορικής εκμετάλλευσης και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ – Μόλα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου είπε ότι μετά τη σημαντική συμφωνία-ομπρέλα για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, διεξάγονται τώρα συζητήσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας μετά την ολοκλήρωση των συνταγματικών και νομικών διαδικασιών σε κάθε χώρα, η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να ακολουθηθεί από την εμπορική συμφωνία για το έργο.

Ο Υπουργός τόνισε επίσης τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Κύπρο από τη συνεργασία με την Αίγυπτο στο πλαίσιο του νεοσύστατου Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF). Όπως είπε, η Κύπρος θα μπορούσε να επωφεληθεί από το Φόρουμ για γρήγορη δημιουργία εσόδων από τα υπάρχοντα αποθέματά της, πιθανή αύξηση των μελλοντικών ανακαλύψεων και ενοποίηση με άλλα μέρη στην αλυσίδα αξίας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες συνεργασίας και σταθερή τεχνική και εμπορική συνεργασία.

Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη συμμετέχουν στο EMGF, με έδρα την Αίγυπτο και στόχο τη βέλτιστη κοινή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.



Ο Ελ-Μόλα αναφέρθηκε επίσης στα πολιτικά οφέλη από μια τέτοια συνεργασία, λέγοντας ότι η συζήτηση για τα θέματα φυσικού αερίου θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για περαιτέρω επίλυση άλλων συγκρούσεων και να στείλει το μήνυμα ανά τον κόσμο ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα "ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις ".

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Αίγυπτος είναι "η πιο έτοιμη επιλογή με το μικρότερο ρίσκο" για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λόγω των καλών πολιτικών σχέσεων με όλους και του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί στην Αίγυπτο.

Επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος είναι η καλύτερη επιλογή τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως για πρόσβαση του συνόλου του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου σε πιθανές αγορές, ο Ελ - Μόλα δήλωσε ότι οι υφιστάμενες υποδομές και εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) δίνουν στην Αίγυπτο ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, κάτι που την κάνει την πιο οικονομική επιλογή.

Όσον αφορά την επιλογή του αγωγού EastMed μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας, είπε ότι η μελέτη σκοπιμότητας για το έργο θα διαρκέσει έως και δύο χρόνια, "κάτι που από μόνο του είναι μια πολυτέλεια που η περιοχή δεν μπορεί πλέον να αντέξει ".

Ο Αιγύπτιος Υπουργός περιέγραψε επίσης το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Αίγυπτο για τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, μετά την ανακάλυψη και ανάπτυξη του κοιτάσματος Zορ, το οποίο έδωσε σημαντική ώθηση στη βιομηχανία.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ έδωσε σημαντική ώθηση στον τομέα του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Ποια είναι τα επόμενα βήματα και οι στόχοι σας σε σχέση τόσο με την εγχώρια όσο και με τη διεθνή αγορά;
Αυτό είναι αλήθεια, το κοίτασμα Ζορ αποτελεί ορόσημο για πολλά επιτεύγματα στον τομέα του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Η σημασία του δεν έγκειται μόνο στο μέγεθός του, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι υλοποίησε πολλά επιτεύγματα, , να εισάγει αυτές τις τεράστιες επενδύσεις σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα. Υπήρξε εξαιρετική διευκόλυνση και απρόσκοπτες προσπάθειες ολόκληρης της αιγυπτιακής κυβέρνησης - με τεράστια πολιτική υποστήριξη - για να καλύψει όλες τις απαιτήσεις αυτής της ανάπτυξης.

Αυτό δείχνει πώς γίνονται πλέον σήμερα οι δουλειές στην Αίγυπτο. "Το παίρνουμε σοβαρά". Η επίδραση του Ζορ αποτελεί επίσης ένδειξη για το πώς η σοβαρή δουλειά μπορεί να επιφέρει δραματικές αλλαγές. Χάρη στο Ζορ και σε πολλές άλλες επιτυχείς ανακαλύψεις, η Αίγυπτος έφθασε σε αυτάρκεια φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο του 2018, ύστερα από χρόνια εισαγωγής αερίου για να αποφευχθεί η διακοπή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η αυτάρκεια ενίσχυσε σημαντικά την αιγυπτιακή οικονομία, εξασφάλισε ενέργεια για ηλεκτρισμό και για τη βιομηχανία, επέτρεψε επίσης στην Αίγυπτο να συνεχίσει τις εξαγωγές της και να αρχίσει να εκπληρώνει τις συμβατικές δεσμεύσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιτυχίες στη διερεύνηση και παραγωγή πραγματοποιούνται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνολικού μετασχηματισμού του τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως με τις μεταρρυθμίσεις στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, τη δημιουργία ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής και την έκδοση νόμου για το φυσικό αέριο που θα επιτρέπει την πρόσβαση τρίτων μερών ή την επέκταση της συνεργασίας με την ΕΕ και πολλές χώρες και διεθνείς εταίρους.

Αυτές οι προσπάθειες μετασχηματισμού συμπληρώθηκαν από ένα ολοκληρωμένο "Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού" που στοχεύει στις τεχνικές, οργανωτικές και ανθρώπινες δυνατότητες του τομέα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού προς έναν αποδοτικό τομέα, ικανό να προσελκύσει επενδύσεις και να προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες παγκόσμιας κλάσης στους παίχτες της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, να μεγιστοποιήσει τη συνεισφορά μας στο ΑΕΠ της Αιγύπτου και να αποτελέσει το όχημα για την οικονομική ανάπτυξη.

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και η Ευρώπη είναι μια αγορά – στόχος. Πιστεύετε ότι μπορείτε να αντέξετε στον ανταγωνισμό με άλλους προμηθευτές στην περιοχή;
Το να γίνουμε περιφερειακός κόμβος αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος εκσυγχρονισμού μας. Αντιλαμβανόμαστε την Ευρώπη ως την κύρια αγορά - στόχο. Έχουμε κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΕ για τη στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας τον Απρίλιο του 2018, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της ΕΕ προς την Αίγυπτο ώστε να μετατραπεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Εργαζόμαστε επίσης για την ανάπτυξη των εσωτερικών δυνατοτήτων μας, είτε με την αναβάθμιση των υποδομών μας είτε με τον καθορισμό των νομικών, ρυθμιστικών και διακυβερνητικών απαιτήσεων, ώστε να γίνουμε προορισμός επιλογής για τις ξένες επενδύσεις και πύλη για την περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου στις αγορές. Σε ένα άλλο επίπεδο, αναπτύσσουμε τις διμερείς και πολυμερείς εξωτερικές μας σχέσεις με ανοικτά κανάλια με όλους τους εταίρους και τους ενδιαφερόμενους.

Ο ανταγωνισμός είναι πάντα εκεί. Ωστόσο, πιστεύουμε στη συνεργασία και την ολοκλήρωση και όχι στον ανταγωνισμό, καθώς υπάρχει πάντα περιθώριο για όλους να επωφεληθούν εάν ο τομέας αναπτυχθεί αρκετά. Και σε αυτό ακριβώς δουλεύουμε.

Όσον αφορά την Αίγυπτο, έχουμε πολλά να προσφέρουμε στην Ευρώπη και στους διάφορους παράγοντες της αγοράς, για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας έναντι άλλων επιλογών. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημά μας είναι οι καλές πολιτικές σχέσεις με όλους και το ανοιχτό έδαφος για την υποδοχή όλων των επιχειρηματικών μερών, σε συνδυασμό με το νέο επιχειρηματικό μας περιβάλλον στην Αίγυπτο.

Πιστεύουμε ότι η Αίγυπτος είναι η πιο έτοιμη επιλογή με το μικρότερο ρίσκο. Το LNG είναι μια ευέλικτη λύση όσον αφορά την ανταπόκριση στις διακυμάνσεις της αγοράς σε σύγκριση με τους αγωγούς και έχουμε ήδη δύο εγκαταστάσεις LNG με δυνατότητες επέκτασης, πέραν των αγωγών προς το Ισραήλ και την Ιορδανία και του νέου αγωγού που θα συνδεθεί με την Κύπρο.

Πόσο σημαντικό είναι το νεοσύστατο Φόρουμ Φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) για τη χώρα σας;
Όπως αναφέρατε σε προηγούμενη ερώτησή σας, η Αίγυπτος ξεκινάει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, με το αέριο ως τον σημαντικότερο πυλώνα και δεν σκοπεύουμε αυτό να εξαρτηθεί μόνο από τους πόρους και τις εγκαταστάσεις της Αιγύπτου. Η προσπάθειά μας είναι να είμαστε η πύλη για όλους τους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιθανές αγορές.

Αναβαθμίζουμε διαρκώς τη διμερή και πολυμερή συνεργασία μας με όλους τους σχετικούς εταίρους. Ένα προφανές παράδειγμα είναι η συνεργασία Αιγύπτου – Κύπρου - Ελλάδας που βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο. Είναι καιρός πλέον αυτό να επεκταθεί και να δημιουργηθεί μια ομπρέλα για να συμπεριληφθούν όλες αυτές οι προσπάθειες συνεργασίας και να τεθεί ένας μηχανισμός διαρθρωμένου πολιτικού διαλόγου , για να οικοδομηθεί ένα κοινό όραμα και να στηθεί ένα σκηνικό για μια σταθερή περιφερειακή αγορά αερίου. Μια αγορά που να μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τρέχουσες και μελλοντικές υποδομές, να μειώσει το κόστος και να διατηρήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο και να ενθαρρύνει τη γρήγορη δημιουργία εσόδων των περιφερειακών αποθεμάτων και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στη βιομηχανία φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλοι αυτοί οι στόχοι θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ευημερία ολόκληρης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Συνδέονται πλήρως με τη γενικότερη πολιτική της Αιγύπτου, η οποία υιοθετεί: 1) τη συνεργασία με όλες τις χώρες ειδικά τις γειτονικές και την ενίσχυση αυτών των σχέσεων με οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς, 2) την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης 3) την πολιτική ανοικτής αγοράς και 4) και την πλήρη αξιοποίηση όλων των αιγυπτιακών περιουσιακών στοιχείων και δυνατοτήτων.
Με αυτή την έννοια, βλέπουμε το EMGF ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην Αίγυπτο και την περιοχή.

Πώς μπορεί αυτό το Φόρουμ να βοηθήσει μικρότερες χώρες όπως η Κύπρος να αναπτύξουν τα αποθέματά τους και να επωφεληθούν περισσότερο από τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής;
Το EMGF θα οικοδομήσει έναν διαρθρωμένο διάλογο μεταξύ όλων των μερών στην αλυσίδα αξίας του αερίου. Παραγωγούς, καταναλωτές, χώρες διαμετακόμισης και τα άλλα μέρη στη βιομηχανίας. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει την ολοκλήρωση και την από κοινού χρήση των υφιστάμενων και των μελλοντικών υποδομών. Θα επηρεάσει σημαντικά τα κατώτατα όρια βιωσιμότητας της όποιας νέας υποδομής, επιτρέποντας τη γρήγορη δημιουργία εσόδων από μικρά αποθέματα.

Το Φόρουμ θα επιτρέψει επίσης ένα σαφές όραμα για το μέλλον του φυσικού αερίου στην περιοχή, που θα ενθαρρύνει περισσότερες δραστηριότητες διερεύνησης και ανάπτυξης.

Η Κύπρος θα επωφεληθεί από το EMGF με πολλούς τρόπους: Με τη γρήγορη δημιουργία εσόδων από τα υπάρχοντα κοιτάσματά της, τη δυνητική αύξηση των μελλοντικών ανακαλύψεων και την ενοποίηση με άλλα μέρη στην αλυσίδα αξίας, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες συνεργασίας και σταθερής τεχνικής και εμπορικής συνεργασίας.

Ποια είναι τα πολιτικά οφέλη αυτής της συνεργασίας και πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή τόσο της Αιγύπτου όσο και του Ισραήλ σε αυτό το Φόρουμ;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η "Οικονομία κάνει την πολιτική". Η συνεργασία στο πλαίσιο του EMGF θα βοηθήσει όλα τα μέλη να έχουν κοινούς στόχους και αμοιβαίο όφελος. Μπορούν να δημιουργήσουν οφέλη μέσω της συνεργασίας περισσότερο από ό,τι θα μπορούσαν μέσω συγκρούσεων.

Είναι πολύ σημαντικό να καθίσουμε μαζί σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε τις ανησυχίες μας και να βρούμε τη λύση σε θέματα αερίου, κάτι που μπορεί να είναι ένα ξεκίνημα για περαιτέρω επίλυση άλλων συγκρούσεων.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο είναι η εξωτερική εικόνα. Αυτή η περιοχή έχει θεωρηθεί ως ζώνη συγκρούσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι καιρός τώρα να αρχίσουμε να στέλνουμε ένα διαφορετικό μήνυμα στον κόσμο και να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη ότι αυτό είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις. Αυτή η εικόνα θα ωφελήσει όλους μας και θα ανοίξει πολλές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς. όχι μόνο στη βιομηχανία φυσικού αερίου.

Η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Κύπρο για τη σύνδεση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με τις εγκαταστάσεις υγροποίησης της Αιγύπτου για επανεξαγωγή. Ωστόσο, δεν υπήρξε ακόμα εμπορική συμφωνία. Πιστεύετε ότι το έργο αυτό θα μπορούσε σύντομα να προχωρήσει στο στάδιο εμπορικής εκμετάλλευσης;

Η κυβερνητική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου ήταν πράγματι πολύ σημαντική ως συμφωνία - ομπρέλα για την ενθάρρυνση των επενδυτών. Τονίζει ιδιαίτερα την υποστήριξη και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων για αυτό το διασυνοριακό έργο.

Ως αποτέλεσμα, παρατηρήσαμε μεγάλο ενδιαφέρον από τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, τις εταιρείες εμπορικής εκμετάλλευσης (down streamers) και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πραγματοποιούνται τώρα συζητήσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας μετά την ολοκλήρωση των συνταγματικών και νομικών διαδικασιών σε κάθε χώρα. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει εμπορική συμφωνία για το σχέδιο.

Ποια η άποψή σας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας; Πιστεύετε ότι το έργο είναι εφικτό και οικονομικά βιώσιμο;
Θα έλεγα ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για την Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η Αίγυπτος είναι η καλύτερη επιλογή τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και η υποδομή LNG παρέχουν στην Αίγυπτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι κάθε υπάρχουσα εγκατάσταση θα κοστίσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να υλοποιηθεί, καθιστώντας την έτσι την πιο οικονομική επιλογή.

Επιπλέον, η πολιτική της Αιγύπτου είναι η ανοιχτή αγορά και η επιδίωξη του μέγιστου οφέλους για όλα τα μέρη, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Ενθαρρύνουμε τις επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν τους πόρους τους και τους καταναλωτές να εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους με τον πιο αποτελεσματικό, γρήγορο και βιώσιμο τρόπο και με το μικρότερο κόστος,

Η μελέτη σκοπιμότητας για το έργο East Med θα διαρκέσει έως και 2 χρόνια, γεγονός που από μόνο του είναι μια πολυτέλεια που η περιοχή δεν μπορεί πλέον να αντέξει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση