ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ερευνητική στάμπαρε τον Χατζηγιάννη για την κατάρρευση ΣΚΤ

Με υποβολή θέσεων από πλευράς Αρέστη ολοκληρώθηκε η τριήμερη κατάθεση του πρώην ΓΔ της ΣΚΤ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Από τις 3 Αυγούστου που ξεκίνησε το έργο της, από την Ερευνητική Επιτροπή έχουν περάσει 79 πρόσωπα, ωστόσο για πρώτη φορά ολοκληρώθηκε η κατάθεση μάρτυρα με τον πρόεδρο της Επιτροπή να του υποβάλει ζητώντας του σχόλιο του. Μια πρακτική που ακολουθήθηκε με την ολοκλήρωση της τριήμερης παρουσίας του Νικόλα Χατζηγιάννη, πρώην Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) στο «Φιλοξενία».

Η διαδικασία της υποβολής θέσεων για σχολιασμό ακολουθείται στις δικαστικές αίθουσες όταν διεξάγεται αντεξέταση μάρτυρα με σκοπό αυτός να περιέλθει σε δύσκολη θέση και να προβληθούν οι θέσεις της άλλης πλευράς. Στην προκειμένη περίπτωση, αν κάποιος δει προσεχτικά το περιεχόμενο της υποβολή θέσεων του προέδρου της Επιτροπής και κάνει συγκρίσεις με άλλα πρόσωπα που πέρασαν από το «Φιλοξενία», όχι αυθαίρετα, μπορεί ισχυριστεί πως ο πρόεδρος της Επιτροπής, φαίνεται να έχει πειστεί αρνητικά για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Χατζηγιάννης στην πορεία του Συνεργατισμού από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση μέχρι και την κατάρρευση.

Η υποβολή
Η υποβολή θέσεων από πλευράς του προέδρου της Επιτροπής αιφνιδίασε όσους είχαν απομείνει στην αίθουσα των δημοσίων ακροάσεων οι οποίοι ετοιμαζόντουσαν να αποχωρήσουν μετά τη μαραθώνια τρίτη μέρα κατάθεσης. Και ενώ αναμενόταν ο Γιώργος Αρέστη να κλείσει τη δημόσια ακρόαση, απευθυνόμενος προς τον μάρτυρα του είπε πως θα του υποβάλει θέσεις ζητώντας το σχόλιο του.
«Αποκομίσαμε την εντύπωση ότι ο τρόπος που λαμβάνατε αποφάσεις, τις λαμβάνατε σε λάθος χρόνος. Σας έλειπε η ικανότητα να λειτουργήσετε σωστά».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αιτιολογώντας τις υποβολές του, επικαλέστηκε την προσπάθεια εισόδου της ΣΚΤ στο ΧΑΚ, τη συνεργασία με την Altamira για την Διαχείριση των κόκκινων δανείων καθώς και το χαρτοφυλάκιο της ΣΚΤ για τα ΜΕΔ. Συνέχισε δε υποβάλλοντας στο μάρτυρας για σπατάλες όπως με την πρόσληψη οίκων για οτιδήποτε, προσθέτοντας.

Πρ. Επιτροπής: Σε τι πιστεύετε ότι αποτύχατε κ. Χατζηγιάννη; Γιατί αποτύχατε και η τράπεζα κατέρρευσε επί ημερών σας;
Ν. Χατζηγιάννης: Η αλλαγή των παραμέτρων και η προσπάθεια να λειτουργήσει ως τράπεζα από τα μπακάλικα πριν το 2014.
Πρ. Επιτροπής: Ποσοστό ευθύνης δίνετε στον εαυτό σας, υπάρχει ένα Mea Culpa;
Ν. Χατζηγιάννης: Μπορεί κάποιες από τις αποφάσεις να ήταν λανθασμένες απαντά ο μάρτυρας.

Το τριήμερο
Αλλά και τις προηγούμενες δυο μέρες ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν έκρυψε τις διαθέσεις του, για τον πρώην Γενικό Διευθυντή της ΣΚΤ. Σε αρκετές περιπτώσεις ο μάρτυρας βρέθηκε σε δύσκολη θέση από τις υποδείξεις και υποβολές του προέδρου της Ερευνητικής σε σημείο τέτοιο που να δίνεται η εικόνα «εχθρικού» χειρισμού του, σε σχέση με άλλους μάρτυρες, που πέρασαν από το Φιλοξενία.

Την πρώτη μέρα παρουσίας του κ. Χατζηγιάννη στην Επιτροπή τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν, πρώτον οι δυο πειθαρχικές διαδικασίες που είχε αντιμετωπίσει προτού προσληφθεί στην τότε Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Ο μάρτυρας την πειθαρχική που αφορούσε παρενόχληση διαιτητή ποδοσφαίρου δεν την παραδέχθηκε με το σκεπτικό ότι δεν υπήρξε απόφαση.

Δεύτερον οι σχέσεις του ιδίου με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και το κατά πόσο αυτές έπαιξαν ρόλο στην πρόσληψη και ανέλιξή του στην ΣΚΤ. Τρίτον οι όροι και τα οφελήματα εργοδότησής του, τέταρτον οι προσλήψεις που έγιναν από τον ίδιο και οι σχέσεις του με τον Μάριο Κληρίδη και άλλα παραιτηθέντα στελέχη.

«Ετρώαμε απίστευτο ξύλο»
Από πλευράς του μάρτυρα ξεχώρισαν οι αναφορές του για αποικιοκρατική αντιμετώπιση της ΣΚΤ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περιγράφοντας το κλίμα που υπήρχε με ευρωπαίους αξιωματούχος ο κ. Χατζηγιάννης είπε χαρακτηριστικά πως, «ετρώαμε απίστευτο ξύλο». Άλλο να σου ζητούν να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου και άλλο να σε προσβάλλουν συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση του κ. Αρέστη για τα επικριτικά σχόλια που έκαναν οι ευρωπαίοι ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε πως τους έλεγαν «εσείς που στην Κύπρο με τα σπίτια δεν πληρώνετε» και άλλα πολλά.

ΠΕΠ με τη σέσουλα
Από τα σημεία της κατάθεσης που δεν πέρασαν απαρατήρητα η αναφορά του μέλους της Επιτροπής Γιώργου Χαραλάμπους πως το Φθινόπωρο του 2017 υπήρχαν 3000 λογαριασμοί πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Όπως είπε ο κ. Χαραλάμπους το 1/3 των λογαριασμών αυτών ή 202 εκατ. ευρώ ήταν κόκκινα δάνεια. Οι δημόσιες ακροάσεις θα συνεχισθούν την ερχόμενη εβδομάδα με την παρουσίαση της Χριστάλλας Γιωρκάτζη Διοικήτριας της ΚτΚ στην Επιτροπή.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X