ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Εστία δεν είναι τέλεια αλλά είναι αναγκαία

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το Σχέδιο Επιχορήγησης δόσης είναι ένα άλλο εργαλείο μείωσης ΜΕΔ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ως ένα σχέδιο που δεν είναι τέλειο, αλλά σίγουρα αναγκαίο παρουσίασε το κυβερνητικό πλάνο επιχορήγησης δόσης δανείου σε ευάλωτους δανειολήπτες ονόματι Εστία, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών –που επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία δέσμευση να συζητηθεί στη Βουλή- τόνισε πως το Σχέδιο Εστία είναι ένα άλλο εργαλείο για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ενός χαρτοφυλακίου που είναι πολύ δύσκολο να αναδιαρθρωθεί. Και αυτό, διότι όπως είπε, παρά τη μείωση των ΜΕΔ που έχει πετύχει η Κύπρος και έχουν φτάσει στα 11 δισ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανικανοποίητη. Άρα, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως ένα εργαλείο μείωσης ΜΕΔ, εκτός από ένα μέτρο βοηθείας και κοινωνικής πολιτικής σε δανειολήπτες που είναι ευάλωτοι.

Αν και ο Υπουργός εξήγησε ότι το Σχέδιο έχει υποβληθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η τελική διαμόρφωση θα γίνει από «Ευρώπη μεριά», το Σχέδιο και θα εγκριθεί και θα εφαρμοστεί δίχως να υπάρξουν ριζικές αλλαγές. Σημείωσε πως δεν υπάρχει Σχέδιο που να μην εγείρονται διλήμματα, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει και θα είναι το εργαλείο για να αναδιαρθρωθούν – εξυπηρετηθούν δυνητικά δάνεια υπολοίπου 3.5 δισ. ευρώ. «Όποια και να είναι τα διλλήματα θα βοηθήσει στο ξεκλείδωμα αυτού του δύσκολου κομματιού, για να μην υπάρξει ανάγκη λήψης εποπτικών μέτρων για τα δάνεια αυτά», κατέληξε.

Ο διάλογος για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο Σχέδιο, σύμφωνα με τα λόγια του Υπουργού, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Τέλος, δανειολήπτες με δάνεια που έχουν εξασφάλιση κύρια κατοικία αξίας μέχρι 350 χιλιάδων ευρώ, ανέρχονται στα 8.7 δισ. ευρώ, ενώ δανειολήπτες που εμπίπτουν και στα κριτήρια του Εστία, ανέρχονται στα 3.5 δισ. ευρώ ΜΕΔ. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, το παραπάνω δείγμα λήφθηκε βάσει των στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής και της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση