ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η φετινή χρονιά θα είναι η καλύτερη από το 2007 για Ευρωζώνη

Παρατηρείται ο συγχρονισμός σχεδόν ταυτόχρονα και στα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης

Kathimerini.gr

Τo 2017 θα είναι η καλύτερη χρονιά για την οικονομία της Ευρωζώνης τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικές και για το 2018, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για τα συμπεράσματα δημοσκόπησης του ειδησεογραφικού πρακτορείου, στην οποία συμμετέχουν 80 αναλυτές και οικονομολόγοι. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι υπάρχει ο εξής κίνδυνος, όπως λένε, χαριτολογώντας: να μην είναι επαρκώς αισιόδοξες οι προβλέψεις τους.

Αναλυτές και οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος διαμορφώνεται στο 1,4% σήμερα, θα παραμείνει σε επίπεδα χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κι αυτό εκτιμούν ότι θα γίνει τουλάχιστον έως και το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Σημειωτέον ότι από τον Μάρτιο του 2015 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό την καθοδήγηση του Μάριο Ντράγκι, έχει δαπανήσει περισσότερα από 2 τρισ. ευρώ για να αγοράσει κυρίως κρατικά ομόλογα.

Στόχος της είναι να τονώσει την οικονομία και να αναθερμάνει τον πληθωρισμό, ώστε να φθάσει στο 2% που είναι ο στόχος. Παρ’ όλα ταύτα, οι τιμές παραμένουν εξασθενημένες. Φέτος αναμένεται ο δείκτης να φθάσει κατά μέσον όρο στο 1,5%, στο 1,4% το 2018 και στο 1,6% το 2019 – αξίζει να αναφερθεί ότι αυτές οι εκτιμήσεις είναι παρόμοιες με εκείνες που είχαν διατυπώσει τον Οκτώβριο οι οικονομολόγοι στην τότε έρευνα του Reuters.

Οσον αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης, σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι είναι πεπεισμένοι πως η ανοδική πορεία της θα συνεχιστεί έως και το 2018 τουλάχιστον. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ξεπερνά ταυτόχρονα και τον ρυθμό ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Και αυτό συμβαίνει πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2007-2008. Ενα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτής της αναπτυξιακής πορείας είναι ο συγχρονισμός της, δηλαδή ότι παρατηρείται σχεδόν ταυτόχρονα, έστω και με αποκλίσεις, και στα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Η πλήρης εμπιστοσύνη που δείχνουν οι οικονομολόγοι στην άνω του μέσου όρου οικονομική επίδοση της Ευρωζώνης είναι κάτι πολύ σπάνιο και πρωτοφανές από το 1999 και μετά, οπότε θεσπίστηκε το κοινό νόμισμα. «Αν εξετάσουμε τους δείκτες, οι οποίοι αποτυπώνουν τις τάσεις της οικονομίας, θα δούμε ότι υπάρχει ένας αναπτυξιακός ρυθμός που θα συνεχίσει το 2018 και αυτό αποτελεί καλή είδηση», επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρωζώνη στην ING, Πέτερ Βάντεν Χουτ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα του Reuters.

Επιπλέον, από τους 80 συμμετέχοντες, μόνον οι 8 αποφάνθηκαν ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να φρενάρουν την ανάπτυξη. «Ο μόνος παράγοντας που μπορεί έως ένα βαθμό να λειτουργήσει δυσμενώς για την οικονομία της Ευρωζώνης είναι οι ιταλικές εκλογές του 2018», παρατηρεί ο οικονομολόγος της CACIB Λουί Αρό. «Ωστόσο, θα έχει περιορισμένη επίπτωση στην εμπιστοσύνη επενδυτών και αναλυτών».

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των οικονομολόγων, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν διαδραματίζουν βαρύνοντα ρόλο στις εκτιμήσεις τους για την οικονομία. Οσον αφορά το μείζον θέμα του Βrexit, οι περισσότεροι αναμένουν ότι θα συναφθεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Βρετανίας - Ε.Ε.

Το φθηνό χρήμα στηρίζει την ανάπτυξη

Η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει εξαρτημένη από το φθηνό χρήμα που διοχετεύει η ΕΚΤ, όπως επισημαίνει ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, σε ομιλία του στο πλαίσιο τραπεζικού συνεδρίου στη Φρανκφούρτη. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιεί την παράταση του προγράμματός της για τις μαζικές αγορές τίτλων, ώστε να διαλύσει την οποιαδήποτε προσδοκία για αύξηση του κόστους δανεισμού», προσέθεσε ο κ. Ντράγκι. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το πιστωτικό ίδρυμα αισθάνεται ολοένα και πιο σίγουρο πως η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί.

Ωστόσο, υπάρχει η βραδεία αύξηση στους μισθούς των Ευρωπαίων εργαζομένων και αυτό, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει χαλαρή. «Κύριος μοχλός της ανάκαμψης εξακολουθεί να είναι το ευνοϊκό περιβάλλον χρηματοδότησης τόσο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά, που εξαρτώνται από την πολιτική μας», σημειώνει ο κ. Ντράγκι. Ακόμη, ο κεντρικός τραπεζίτης δεσμεύθηκε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού στα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα, αρκετό καιρό αφότου λήξει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τέλος, ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, που επιβαρύνουν τις τράπεζες για τη φύλαξη των χρημάτων των καταθετών και τις διαμαρτυρίες του κλάδου. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πλήττονται σοβαρά οι τράπεζες, ενώ στο μέλλον η όποια πιθανή βλάβη θα αντισταθμιστεί από την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε εν κατακλείδι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X