ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η γερμανική οικονομία ανακτά το χαμένο έδαφος

Συμπέρασμα από τη μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας για τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο.

ΠΗΓΗ: Reuters

Η γερμανική οικονομία φαίνεται ότι ανέκτησε τις δυνάμεις που έχασε κατά το α΄ τρίμηνο του έτους, λόγω της ανόδου της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά, της ενίσχυσης της δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο και της αύξησης των εξαγωγών. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) για τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο. Πρόκειται για θετικό στοιχείο μετά την απρόσμενη πτώση του ρυθμού ανάπτυξης κατά το ήμισυ του α΄ τριμήνου του 2018. Οικονομικοί αναλυτές φοβούνται μήπως η κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης συμπαρασύρει, μεταξύ άλλων, τον προσοδοφόρο κλάδο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της Γερμανίας στο 0,3% το α΄ τρίμηνο του 2018 από το 0,6% του δ΄ τριμήνου του 2017 εξελήφθη ως σημάδι των επιπτώσεων ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., αλλά και της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Το ερώτημα είναι αν αυτή η επιβράδυνση αποτελεί προσωρινό φαινόμενο ή θεμελιώδη αλλαγή στην πορεία της γερμανικής οικονομίας.

Η Bundesbank θεωρεί ότι οι επιδόσεις την άνοιξη είναι καλύτερες συγκριτικά με τις αρχές του έτους, αναγνωρίζοντας την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η παραγωγή στον φαρμακευτικό κλάδο αλλά και στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, παρά τη μείωση πωλήσεων που καταγράφηκε στον τομέα των εξαρτημάτων. Η Bundesbank τονίζει, επίσης, στη μηνιαία έκθεσή της ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης διαδραμάτισε η αυξημένη κατανάλωση των νοικοκυριών. Ανοδος παρατηρήθηκε και στις δημόσιες δαπάνες από τις αρχές του έτους. Η Γερμανία έχει δεχθεί δριμεία κριτική για το γεγονός ότι είναι μια οικονομία που εξαρτάται από τις εξαγωγές και ότι δεν ενθαρρύνει την εγχώρια ζήτηση τουλάχιστον μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις. Πρόσφατα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας αρχίζει να γίνεται «τοξικό».

Τα εμπορικά πλεονάσματα που διατηρούν ορισμένες οικονομίες επί σειράν ετών ενισχύουν τον εμπορικό προστατευτισμό σε άλλες χώρες. Ο ΟΟΣΑ συνέστησε πρόσφατα στη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες στην εγχώρια οικονομία, ώστε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. «Δημιουργείται έτσι πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του προστατευτισμού», είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία. «Βασικά, θα πρέπει να ξοδεύετε περισσότερα και να εισάγετε περισσότερα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X