ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κυβέρνηση περιφρουρεί τον Συνεργατισμό

Κατάθεσε 2.5 δισ. ευρώ στα ταμεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με ομόλογο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περιφρουρήσει τον Συνεργατισμό δεικνύει η κατάθεση 2,5 δισ. ευρώ στα ταμεία της ΣΚΤ. Με τον τρόπο αυτό βούλωσε τα στόματα όσων έκαναν λόγο για «κουρέματα», ενώ δίνει σιγουριά σε καταθέτες και δανειολήπτες.

Έναντι του ποσού της κατάθεσης, η Δημοκρατία έλαβε ως εξασφάλιση το σύνολο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και αριθμό ακινήτων τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές. Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων ανέρχεται στα 7,6 δισ. ευρώ και προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ εάν ληφθεί υπόψη η αξία των ακινήτων που εξασφαλίζουν αυτά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Προηγήθηκε έκδοση αριθμού κυβερνητικών ομολόγων προς τη ΣΚΤ, συνολικού ύψους 2,35 δισ. ευρώ. Το αρνητικό είναι η αύξηση του Δημοσίου Χρέους κατά περίπου 10%. Τίθεται ωστόσο η βάση για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια που ταλανίζουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή, βραχυπρόθεσμα μπορεί να έχει αρνητική χροιά, αναφορικά με το Δημόσιο Χρέος, αλλά είναι κάτι που θα εγίνετο έτσι κι αλλιώς, για να μειωθούν αποτελεσματικά τα ΜΕΔ με την δημιουργία της «κακής τράπεζας».

Ο Συνεργατισμός θωρακίστηκε προσωρινά -και το «προσωρινά» διότι καλώς εχόντων των πραγμάτων σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχει λάβει προσφορές από τους επενδυτές και δεν χρειάζεται επ’ άπειρον θωράκιση- κέρδισε χρόνο και η Διοίκηση θα λάβει αποφάσεις σε ένα πιο ήρεμο καθεστώς για να επιλέξει και την καλύτερη προσφορά από τους επενδυτές και την περαιτέρω μορφή που θα λάβει.

Πρόσθετα, ο ΥΠΟΙΚ με αυτό που έκανε, μπορεί ναι μεν να έχει και το αρνητικό της αύξησης του Δημοσίου Χρέους, αλλά τίθεται η βάση για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια που ταλανίζουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Τέτοιες δραστικές κινήσεις μπορούν να ρίξουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, καθώς μετά και την πράξη που προέβη, ο πρώτος δανειστής αυτή τη στιγμή γίνεται το κράτος.

Δηλαδή βραχυπρόθεσμα μπορεί να έχει αρνητική χροιά, αναφορικά με το σκέλος της αύξησης του Δημοσίου Χρέους, αλλά είναι κάτι που θα δημιουργείτο έτσι κι αλλιώς, για να μειωθούν αποτελεσματικά τα ΜΕΔ με την δημιουργία της «κακής τράπεζας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X