ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Η Μέρκελ πιέζει τον Ερντογάν για προσφυγή στο ΔΝΤ

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Άγκυρας-Βερολίνο για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μια σημαντική πληροφορία έρχεται στο πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας στις αρχές της νέας εβδομάδας. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από Βερολίνο και Άγκυρα. Παρόλα αυτά, καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν στο γεγονός ότι η Γερμανία έχει πλέον αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τουρκική οικονομική κρίση.

Το Βερολίνο τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά ευρωπαϊκή οικονομία και ευρωπαϊκές τράπεζες που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με την τουρκική οικονομία. Ως γνωστόν, η άνθηση της τουρκικής οικονομία κατά τα προηγούμενα χρόνια «χρηματοδοτήθηκε» με «ζεστό χρήμα» που παραχώρησαν ευρωπαϊκές τράπεζες σε επενδυτές που έστρεψαν τα βλέμματα τους στην τουρκική αγορά.

Σύμφωνα λοιπόν, με νέες πληροφορίες, παρασκηνιακά, τις τελευταίες ημέρες, Βερολίνο και Άγκυρα συζητούν τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία. Αυτές οι «συνομιλίες» έρχονται στο προσκήνιο σε μια περίοδο που το Βερολίνο εκφράζει υποστήριξη στην τουρκική πλευρά και μόλις λίγο πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο.

Τουρκικές και γερμανικές πηγές θεωρούν ότι στις εντατικές διαβουλεύσεις η γερμανική πλευρά προβάλλει την συγκεκριμένη άποψη: Στο σημείο που έχουν φτάσει οι εξελίξεις, η προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι αναπόφευκτη.

Η πρώτη αντίδραση της τουρκικής πλευρά στην προαναφερόμενη γερμανική θέση είναι αρνητική. Η Άγκυρα προβάλλει την δική της θέση, ότι ακόμη υπάρχουν περιθώρια ελιγμών στην τουρκική οικονομία. Το επιτελείο της τουρκικής οικονομίας έχει σχηματίσει την άποψη ότι ακόμη είναι εφικτή η αποφυγή της κορύφωσης της κρίσης, με την επιστράτευση εγχώριων «μέσων» και πρωτοβουλιών.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν το Βερολίνο ανησυχεί για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της τουρκικής κυβέρνησης και θεωρεί αναγκαία την εξωτερική χρηματοδότηση για να μην επηρεαστεί στο σύνολο της η ευρωπαϊκή οικονομία από την τουρκική κρίση.

Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ: Ζήτημα χρόνου η προσφυγή η Τουρκίας

Παρόμοια είναι και η άποψη πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του ΔΝΤ για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας. Ο Sweder van Wijnbergen μιλώντας στο BBC τονίζει ότι σήμερα η Τουρκία ακολουθεί την οικονομική γραμμή που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες την δεκαετία ‘80 παρασύρθηκαν πίσω από το ρεύμα του λαϊκισμού.

«Το δηλώνω με βάση τις εμπειρίες μου στο ΔΝΤ. Όλα τα αυταρχικά καθεστώτα αρχικά εκπέμπουν θετική (οικονομική) εικόνα», τονίζει ο κ. Wijnbergen, ο οποίος προσθέτει ότι καθεστώτα όπως αυτά της Λατινικής Αμερικής χρηματοδοτούν με ξένα χρήματα και νομίσματα τις οικονομίες τους και στη συνέχεια λαμβάνουν «περίεργα» μέτρα. Στην συνέχεια, όταν φανεί ότι δεν αποδίδουν αυτά τα μέτρα προσφεύγουν στο ΔΝΤ.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ

«Ευτυχως που οι διεθνεις συγκυριες δεν ευνοουν τους τουρκαλλαδες, οποτε οι απειλες και εξυπνοβλακιες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:53

Ο Πρόεδρος δεν είναι το πρόβλημά μας

«Πολύ καλό το άρθρο σας αλλά εγώ θα άλλαζα τον τίτλο σε «Ο Πρόεδρος δεν είναι το ΜΟΝΟ πρόβλημά μας». ...»
Yiannos  |  07:41

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση