ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:53
 

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν βλέπει ύφεση στην Τουρκία

Mια υποτίμηση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την ύφεση, επισημαίνει ανώτερο στέλεχός της.

Newsroom Κ, Αθήνα

Δεν αναμένει ότι η οικονομία της Τουρκίας θα περιπέσει σε ύφεση το 2019 η Παγκόσμια Τράπεζα. «Εχουμε εξετάσει τι συμβαίνει όταν παρατηρείται δραστική υποτίμηση ενός νομίσματος», επισημαίνει η Φραντσίσκα Ονσόργκε, διευθύντρια του τμήματος Αναπτυξιακών Οικονομικών Προοπτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Συγκρίναμε, λοιπόν, από τη βάση δεδομένων μας μια σειρά χωρών, οι οποίες είχαν στο πέρασμα του χρόνου μια υποτίμηση 30% και πλέον σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, δεν οδηγήθηκαν απαραίτητα σε ύφεση».

Επιπλέον, η κ. Ονσόργκε διευκρίνισε στην www.hurrietdailynews.com πως μια υποτίμηση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την ύφεση. «Εκείνο το οποίο προβλέπουμε για την Τουρκία δεν απέχει πολύ από τις προβλέψεις μας για άλλες χώρες με δραστική υποτίμηση των νομισμάτων τους τα τελευταία τριάντα με σαράντα χρόνια», συμπλήρωσε. Η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, όπως προσέθεσε, αναμένεται να επιβραδυνθεί το τρέχον έτος λόγω ποικίλων πιέσεων. «Διαβλέπουμε ανάκαμψη με αργό ρυθμό, όπερ σημαίνει ανάπτυξη της τάξεως του 1,6% το 2019. Και αυτό συμβαίνει αντιστοίχως και σε όλες τις άλλες χώρες στις οποίες το νόμισμά τους εμφανίζει δραστική αποδυνάμωση», τόνισε η Φραντσίσκα Ονσόργκε. Αναφερόμενη στο θέμα των εξαγωγών, η διευθύντρια του τμήματος Αναπτυξιακών Οικονομικών Προοπτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας προέβλεψε ότι θα διατηρήσουν τη δυναμική τους.

Αν και η οικονομία στην Ευρωζώνη έχει κάποια σχετική επιβράδυνση, οι εξαγωγές των τουρκικών προϊόντων ευνοούνται από την αποδυνάμωση της λίρας ως προς το ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2018 οι εξαγωγές της γείτονος ανήλθαν σε πρωτοφανή επίπεδα, αγγίζοντας τα 168,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Τέλος, η Π. Τράπεζα εκτιμά πως η οικονομία της Τουρκίας θα αναπτυχθεί 1,6% το 2019, 2% το 2020 και 4,2% το 2021.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Περιμένοντας την kolotoumba του Μπόρις Τζόνσον

«Κύριε Τζόνσον μπήκατε στην ΕΕ με στόχο τη διάλυσή της, τώρα σας παρακολουθούμε να αυτοδιαλύεστε. Ειλικρινά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:10

Προεδρική ανησυχία για τις καταχρήσεις του ΓεΣΥ

«Εχω κάνει εισήγηση στο ευρωπαικό κοινοβούλιο να συγχρηματοδοτήσει το γενικο σχέδιο υγείας γιατι το ...»
Marios  |  15:18

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X