ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ρώμη αυξάνει τους φόρους για τις ιταλικές τράπεζες

Η νέα νομοθεσία τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του νέου έτους

Newsroom Κ, Αθήνα

Στο πλαίσιο του επίμαχου προϋπολογισμού της Ιταλίας που ενδέχεται να φέρει τη Ρώμη σε μετωπική σύγκρουση με την Κομισιόν, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει αυστηρότερο φορολογικό καθεστώς στις ιταλικές τράπεζες. Η νέα νομοθεσία που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του νέου έτους αναβάλλει μέχρι το 2026 ένα μέτρο εξαιρετικά ευνοϊκό για τις ιταλικές τράπεζες, που προέβλεπε ότι εκπίπτουν από τη φορολογία οι ζημίες από τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με τον Τζοβάνι Ρατζόλι, αναλυτή τραπεζικών στη χρηματιστηριακή Equita, το μέτρο θα διαβρώσει κάπως την κεφαλαιακή επάρκεια των ιταλικών τραπεζών, αλλά δεν πρόκειται να πλήξει την κερδοφορία τους. Στόχος των συγκεκριμένων μέτρων είναι να αυξήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός τα φορολογικά έσοδα κατά 3,3 δισ. ευρώ από τη φορολογία των τραπεζών.

Το μέτρο εντάσσεται, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καλύψει την αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Ο κ. Τρία υπογράμμισε χθες ότι οι αυξημένες δαπάνες καλύπτονται πλήρως από άλλα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός, όπως για παράδειγμα τη μείωση των πολύ υψηλών συντάξεων. Από το συγκεκριμένο μέτρο ο κυβερνητικός συνασπισμός Ντι Μάιο - Σαλβίνι ευελπιστεί να εξοικονομήσει ένα δισ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών.

Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τις δαπάνες για τη στήριξη των ιταλικών οικογενειών, θα καλυφθούν εν μέρει από τη μείωση των δαπανών για τους μετανάστες. Ετσι, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών δηλώνει βέβαιος πως θα κατορθώσει να πείσει την Κομισιόν ότι είναι ρεαλιστικά τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης. Χθες, αντέκρουσε μάλιστα την ανησυχία που έχει επικρατήσει για το ενδεχόμενο ρήξης ανάμεσα στη Ρώμη και την Κομισιόν και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης στο ευρώ και στην οικονομία της Ευρωζώνης. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά «η ιδέα πως αυτός ο προϋπολογισμός θα τινάξει στον αέρα την Ευρώπη είναι απολύτως αβάσιμη». Ανέφερε, μάλιστα, πως το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2,4% που προβλέπεται για το επόμενο έτος «θα το θεωρούσαν κανονικό όλες οι δημοκρατίες του δυτικού κόσμου, καμία δεν θα το θεωρούσε εκρηκτικό». Διέψευσε, άλλωστε, τη φημολογία ότι προτίθεται να παραιτηθεί μετά την έγκριση του προϋπολογισμού από το ιταλικό Κοινοβούλιο.

Προς επίρρωσιν της αισιοδοξίας του, ο αντιπρόεδρος του κυβερνητικού συνασπισμού και επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, τόνισε χθες πως «δεν αλλάζεις τους παίκτες όταν η ομάδα νικάει». Χάρη στο γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνεται του προϋπολογισμού, τείνει να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές ομολόγων. Χθες, αποκλιμακωνόταν το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, με τις αποδόσεις των διετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου να μειώνονται κατά 18 μονάδες βάσης σημειώνοντας χαμηλό εβδομάδας στο 1,58%, ενώ των δεκαετών ομολόγων μειώνονταν κατά 11 μ.β. στο 3,45% και το spread κατά 7 μ.β. στις 295 μ.β.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ

«Ευτυχως που οι διεθνεις συγκυριες δεν ευνοουν τους τουρκαλλαδες, οποτε οι απειλες και εξυπνοβλακιες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:53

Ο Πρόεδρος δεν είναι το πρόβλημά μας

«Πολύ καλό το άρθρο σας αλλά εγώ θα άλλαζα τον τίτλο σε «Ο Πρόεδρος δεν είναι το ΜΟΝΟ πρόβλημά μας». ...»
Yiannos  |  07:41

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση