ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:50
 

Η Τουρκία ετοιμάζεται για το χειρότερο οικονομικό σενάριο

Σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στην τουρκική οικονομία, μπήκαν όρια σε swap συναλλαγές.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

«Απευθύνομαι ιδιαιτέρως στους βιομηχάνους μας. Μην κατακλύζετε τις τράπεζες για να αγοράσετε ξένο νόμισμα. Σας παρακαλώ μη σπεύδετε να εξασφαλίσετε την θέση σας με το σκεπτόμενοι ότι καταστραφήκατε οικονομικά. Σε περίπτωση που επιλέξετε αυτή την οδό, τότε θα κάνετε λάθος. Εμείς ως κυβέρνηση δεν είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε το καθήκον να κρατήσουμε στο πόδι, ζωντανό αυτό το έθνος. Και ο βιομήχανος και ο έμπορος έχει το ίδιο καθήκον. Διαφορετικά, πρώτα εγώ προσωπικά θα υποχρεωθώ να εφαρμόσω Σχέδιο Β’ και Γ’. Αυτό να γίνει κατανοητό».

Η παραπάνω τοποθέτηση του Προέδρου της Τουρκίας το βράδυ της Κυριακής από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, υπήρξε αρκετή για να κορυφωθεί τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και στο εξωτερικό η αγωνία για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας. Η υπόνοια του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν σχετικά με την πιθανή δρομολόγηση έκτακτων, περιοριστικού τύπου μέτρων για την τουρκική οικονομία έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στην κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Πάντως από το βράδυ της Κυριακής βρίσκονται σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στην τουρκική οικονομία και μπήκαν όρια σε Swap συναλλαγές.


Με το άνοιγμα των αγορών στην Άπω Ανατολή, η λίρα χάνει εκ νέου αξία και το δολάριο ξεπερνά τον φράχτη-ρεκόρ των 7 μονάδων. Οι οικονομολόγοι ανησυχούν, καθώς θεωρούν ως γεγονός ότι η εν λόγω η πτώση της τουρκικής οικονομίας θα λάβει διαστάσεις τη Δευτέρα. Πιο συγκεκριμένα, οι Τούρκοι αναλυτές να τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «τη Μαύρη Παρασκευή ενδέχεται να ακολουθήσει η Μαύρη Δεύτερα».

Κατά την διάρκεια του σ/κ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά των ΗΠΑ. Απευθύνθηκε επίσης με απειλητικό τόνο και στο εγχώριο κεφάλαιο τονίζοντας τα εξής: «Υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποια προϊόντα δεν πωλούνται. Τι θα πει δεν πωλώ το προϊόν; Θα το πωλήσεις φίλε. Τι θα πει συσσωρεύω προϊόντα στις αποθήκες. Δεν τα πωλείς, τότε θα πληρώσεις το αντίτιμο αυτής της πράξης. Διότι εγώ χαρακτηρίζω αυτή τη στάση ως εθνική προδοσία. Γιατί παρήγαγες αυτά τα προϊόντα; Για να τα πωλήσεις! Τι κάνεις τώρα; Μήπως επιθυμείς να εξυπηρετήσεις κάποιους; Εφόσον δεν τάσσεσαι υπέρ του έθνους θα πληρώσεις το αντίτιμο».

Στη συνέχεια, οι απειλές του κ. Ερντογάν είχαν ως αποδέκτη τους ξένους οίκους αξιολόγησης: «Πιστεύουν ότι μπορούν να πλήξουν την οικονομία μας με το όπλο του ξένου νομίσματος. Λένε ότι θα υποβαθμίσουν την τουρκική οικονομία. Υποβάθμισε την, τι με νοιάζει; Κανένας οίκος αξιολόγησης δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία».

Εκτακτη σύσκεψη στα κατεχόμενα

Εξαιτίας των τρεχουσών εξελίξεων στην τουρκική οικονομία, σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, το πρωί της Δευτέρας, στις 10.00, η «κυβέρνηση» του Τουφάν Έρχιουρμαν θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση. Σε αυτήν την συνεδρίαση θα μελετηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην τουρκική οικονομική κρίση και τα πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Απαντά στα καρφιά Κοτζιά ο Άντρος

«Κύριε Κοτζιά, ο Άντρος δεν μπορεί να διαψευσθεί γιατί ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος παρών, είχε όμως τον ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X