ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Αύξηση φορολογίας πλουσίων προτείνει υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Η Γούορεν θα προτείνει εφάπαξ φορολόγηση όσων αποκηρύσσουν την αμερικανική υπηκοότητα και διαθέτουν περιουσία άνω των 50 εκατ. δολαρίων

Kathimerini.gr

Επιπλέον φορολόγηση των πολύ πλουσίων Αμερικανών πολιτών πρόκειται να προτείνει η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν, με στόχο τη συγκέντρωση φορολογικών εσόδων ύψους 2,75 τρισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία. Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ανισότητας, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών αναμένεται να προτείνει ετήσιο φόρο 2% σε Αμερικανούς με περιουσία άνω των 50 εκατ. δολαρίων και φόρο 3% σε όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 1 δισ. δολαρίων. Οι πολίτες των ΗΠΑ με περιουσία τέτοιου ύψους αποτελούν μόλις το 0,1% των νοικοκυριών, που μεταφράζεται σε 75.000 οικογένειες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post. Παρά τον μικρό αριθμό των φορολογουμένων, υπολογίζεται ότι εντός δεκαετίας θα συλλεχθούν 2,75 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Εμάνουελ Σάεζ, οικονομολόγο και σύμβουλο της Γουόρεν. Ενδεικτικά, σε περίπτωση που επιβληθεί αυτή η φορολόγηση, ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που ανέρχεται στα 137,1 δισ. δολάρια, υπολογίζεται πως θα πληρώσει 4,1 δισ. δολάρια το πρώτο έτος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Εκτός αυτού, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν θα προτείνει εφάπαξ φορολόγηση όσων αποκηρύσσουν την αμερικανική υπηκοότητα και διαθέτουν περιουσία άνω των 50 εκατ. δολαρίων. Για την αποφυγή της φοροδιαφυγής, η γερουσιαστής σκοπεύει να επιβάλει ετήσιους ελέγχους.

Η Γουόρεν ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter πως απαιτούνται δομικές αλλαγές στις ΗΠΑ. Σε σχετική έκθεση, που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το Ιδρυμα Φορολόγησης και Οικονομικής Πολιτικής (ITEP), το 1% των Αμερικανών πολιτών με τα υψηλότερα εισοδήματα κερδίζει κατά προσέγγιση το 20% των συνολικών εισοδημάτων της χώρας. Ωστόσο, το 1% των Αμερικανών με την υψηλότερη περιουσία συγκεντρώνει περισσότερο από το 40% του πλούτου στις ΗΠΑ. Προκειμένου να περιοριστεί η ανισότητα αυτή, πολλοί Δημοκρατικοί επικροτούν τη φορολόγηση των πλουσίων. Η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ισπανία και η Ελβετία είναι οι μοναδικές τέσσερις χώρες παγκοσμίως, οι οποίες έχουν επιβάλει φόρο πλουσίων.

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η υψηλή φορολογία των πλουσίων μπορεί να προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην ανάπτυξη, να ωθήσει στη φοροδιαφυγή και εν τέλει να μη συγκεντρωθεί σημαντικό ποσό. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι τέτοιου είδους φόρος, που στοχεύει σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, δεν εναρμονίζεται με το αμερικανικό σύνταγμα. Οι οικονομολόγοι που τάσσονται υπέρ της θέσπισής του θεωρούν πως το σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί για την επίλυση σπουδαίου εθνικού θέματος, όπως εν προκειμένω η άνιση κατανομή πλούτου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση