ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και την ΕΣΤΙΑ θα ψάξει ο Οδυσσέας

Αποτελεί πρόκληση για τα δημόσια οικονομικά αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Πρόκληση για τα δημόσια οικονομικά φαίνεται να αποτελεί το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, θέση που εξέφρασε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατά την συζήτηση του Προυπολογισμού της Υπηρεσίας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών.

Σύμφωνα με την έκθεση που συνοδεύει τον Προυπολογισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το Σχέδιο αποτελεί πολυετή δέσμευση της Δημοκρατίας και γι αυτό το λόγο ζητήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωση για τις πρόνοιες του σχεδίου και για τις προβλεπόμενες δαπάνες που αυτό συνεπάγεται στα επόμενα χρόνια.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως η ανάληψη δεσμεύσεων, η διευθέτηση των οποίων απαιτεί πιστώσεις από τον προϋπολογισμό πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους ή από προϋπολογισμό σε μεταγενέστερο οικονομικό έτος από ένα οικονομικό φορέα, υπόκεινται στην εκ των προτέρων έγκριση του Υπουργού.

Οι διατάξεις, σύμφωνα με την έκθεση που ανάγνωσε ο κ. Μιχαηλίδης, δεν εφαρμόζονται για δεσμεύσεις που αφορούν μισθούς, ημερομίσθια, αμοιβές, αποζημιώσεις, ή άλλες δαπάνες προσωπικού, λειτουργικές δαπάνες, μεταβιβάσεις, δαπάνες τόκων και τραπεζικών τελών και οποιεσδήποτε δαπάνες χρεώνονται απευθείας στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, δυνάμει του άρθρου 166 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το σημείωμα της Υπηρεσίας, ο Υπουργός δύναται να εγκρίνει πολυετείς δεσμεύσεις, εάν α) το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για τις δεσμεύσεις είναι ίσο ή μικρότερο από τις διαθέσιμες πιστώσεις της σχετικής ομάδας άρθρων δαπανών του προϋπολογισμού του οικονομικού φορέα ή του τρέχοντος μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου του οικονομικού φορέα, β) το συνολικό ύψος των πολυετών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από ένα οικονομικό φορέα δεν υπερβαίνει τέτοιο ποσοστό του συνόλου των πιστώσεων του προϋπολογισμού του οικονομικού φορέα, όπως καθορίζεται στον περί προϋπολογισμού νόμο, γ) οι δαπάνες που πρόκειται να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό της Δημοκρατίας για δεσμεύσεις, έχουν ελεγχθεί και συνάδουν με τους ισχύοντες νόμους και δ) οι πολυετείς δεσμεύσεις πληρούν οποιεσδήποτε άλλες προϋποθέσεις που δύνανται να προβλέπονται από κανονισμό.

Ενημέρωση από το Υπ. Οικονομικών

Η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει ζητήσει από το υπουργείο οικονομικών ενημέρωση αναφορικά με το κατά πόσο έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου, καθώς επίσης, κατά πόσο το σχέδιο έχει τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία και της έγκρισης του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων.

«Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση από το υπουργείο, μας κοινοποιήθηκε όμως επιστολή, όπως και σε σας, από τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, που μας προβλημάτισε και μας ανησύχησε πολύ, όχι μόνο για την ουσία των ερωτημάτων του, αλλά και για την διαπίστωση ότι το Υπουργείο Οικονομικών περιφρονεί και εκείνον τον θεσμό, όπως πολύ συχνά και τη δική μας υπηρεσία. Αυτό φέρνει στην επιφάνεια ξανά το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», καταλήγει ο Ελεγκτής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

«Ωκεανίς» στην Ελλάδα: Φέρνει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις

«Συνεχιζεται αυτη η ανοησια να δινονται ονοματα σε καθε συννεφο;»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  10:56

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X