ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κακή» τράπεζα για τα κόκκινα δάνεια προτείνει η Κομισιόν

Οι προτάσεις αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν στις τράπεζες

ΠΗΓΗ: Reuters

Σειρά αυστηρότερων νομοθετικών προτάσεων για την αντιμετώπιση του ακανθώδους προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιλαμβανομένης και πρότασης για τη δημιουργία «κακής» τράπεζας, παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αμεσος στόχος των προτάσεων είναι να αναγκαστούν οι τράπεζες να ενισχύσουν τις άμυνές τους και παράλληλα να τις διευκολύνει να πουλήσουν τα προβληματικά δάνεια. Απώτερος στόχος να περιοριστεί το ρίσκο στον τραπεζικό τομέα, εξέλιξη που ίσως να άνοιγε τον δρόμο για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης μέσω της δημιουργίας συστήματος εγγύησης καταθέσεων για την Ευρωζώνη.

Οι προτάσεις της Κομισιόν αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν στις τράπεζες από χθες και μετά και όχι στα ήδη υπάρχοντα, τα οποία ανέρχονταν πέρυσι στα 910 δισ. ευρώ, αν και με μεγάλες διαφορές μεταξύ κρατών-μελών, περιορίζοντας σημαντικά τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν νέα δάνεια ώστε να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. «Καθώς η Ευρώπη και η οικονομία της ανακτούν τις δυνάμεις τους, η Ευρώπη πρέπει να εκμεταλλευθεί αυτή την ορμή και να επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το μαστίγιο...

Με τη νέα πρόταση, η Κομισιόν εισάγει νέο ελάχιστο όριο χρημάτων που θα πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες προκειμένου να καλύπτουν ζημίες από τα δάνεια που θα θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα από χθες και μετά. Αρχικά η Κομισιόν είχε σκεφτεί οι νέες προτάσεις να αρχίσουν να ισχύουν από την ημερομηνία ψήφισής τους από τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο στη συνέχεια προτίμησε να ισχύσουν αμέσως, διότι η διαδικασία έγκρισης νομοθετικών προτάσεων διαρκεί συνήθως μήνες. «Στην περίπτωση που μια τράπεζα δεν τηρεί το ελάχιστο επίπεδο, θα αφαιρεθούν κεφάλαια της τράπεζας», αναφέρεται στην πρόταση της Κομισιόν. Οι τράπεζες θα διαθέτουν δύο χρόνια ώστε να καλύψουν πλήρως μέσω προβλέψεων ζημίες που πιθανώς να προκύψουν από νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τα οποία δεν έχουν λάβει εξασφαλίσεις.

Αντιθέτως, για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις η Κομισιόν δίνει περιθώριο οκτώ ετών προκειμένου οι τράπεζες να καλύψουν πιθανές ζημίες. Σε ανάλογη πρότασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδινε περιθώριο επτά ετών στις τράπεζες. Ο σχηματισμός των προβλέψεων θα είναι σταδιακός για δάνεια με εξασφαλίσεις.

Το πρώτο έτος θα πρέπει να έχει καλυφθεί το 5% της ονομαστικής αξίας του δανείου, το τέταρτο έτος να έχει καλυφθεί τουλάχιστον το 27,4% και το 75% το έβδομο έτος.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) δήλωσαν χθες πως υποστηρίζουν τις προτάσεις της Κομισιόν, σε αντίθεση με τον Σύνδεσμο για Χρηματοπιστωτικές Αγορές στην Ευρώπη (AFME), ομάδα λόμπι για μεγάλες τράπεζες, που εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιβολή οριζόντιων μέτρων και ζήτησε τη λήψη στοχευμένων μέτρων μόνο για όσες τράπεζες θα έχουν δυνητικά πρόβλημα να λάβουν τις απαραίτητες προβλέψεις. Η ΕΒΑ εκτίμησε πως τα νέα μέτρα θα έχουν μικρή επίπτωση στις κεφαλαιακές απαιτήσεις και πως τελικά θα ενισχύσουν την κερδοφορία των τραπεζών. Η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα τις δικές της προτάσεις για την πώληση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
...και το καρότο

Η Κομισιόν πρότεινε και μέτρα ώστε να διευκολύνει τις τράπεζες να πουλήσουν παλιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μέτρα τα οποία χαιρέτισαν οι τράπεζες. Σύμφωνα με την πρόταση, οι τράπεζες και των 28 κρατών-μελών θα έχουν τη δυνατότητα να συμφωνούν, εξωδικαστικά, με τους οφειλέτες την ανάκτηση της εξασφάλισης που έχει δοθεί για ένα δάνειο στην περίπτωση που αυτό γίνει μη εξυπηρετούμενο. Η Κομισιόν προτείνει επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω της δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής αγοράς με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των πιθανών αγοραστών και να αυξηθεί η αξία πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέλος, η Κομισιόν κατέθεσε και μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία «κακών» τραπεζών ή εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που θα αγοράζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επιτρέπεται η χορήγηση κρατικής βοήθειας προς τις «κακές» τράπεζες, αλλά μόνο υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Οι κυβερνήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν εγγυήσεις για την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μπορούν να χορηγούν κεφάλαια μόνο αν λειτουργούν ως παράγοντες της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X