ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΚΤ: Κάλυψη του 100% των ΜΕΔ θα ζητήσει από τις τράπεζες

Οι νέοι κανόνες της ΕΚΤ ενδέχεται να βλάψουν περισσότερο την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχεδιάζει να ζητήσει από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να αυξήσουν τις προβλέψεις τους κατά τα επόμενα χρόνια στο 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) τους, σύμφωνα με προσχέδιο των νέων κατευθυντήριων γραμμών της ΕΚΤ, το οποίο κατέχει το Reuters.

Όπως μεταδίδει το Reuters, από την 1η Ιανουαρίου του 2018, η ΕΚΤ θα δώσει χρονικό περιθώριο δύο χρόνια στις τράπεζες για να μαζέψουν τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να καλύψουν το 100% της αξίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δεν έχουν εξασφαλίσεις και επτά χρόνια για να καλύψουν τα ΜΕΔ με εξασφαλίσεις, σύμφωνα με κατευθυντήριες γραμμές που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της ΕΚΤ.

Οι νέοι κανόνες της ΕΚΤ ενδέχεται να βλάψουν περισσότερο την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, σύμφωνα με το Reuters, καθώς οι τράπεζες των τριών αυτών χωρών κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο προσχέδιο, η ΕΚΤ αναφέρει ότι ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι δεσμευτικές, οι τράπεζες αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις για τυχόν αποκλίσεις από αυτές και πρέπει να αναφέρουν το μέγεθος της συμμόρφωσή τους στους εποπτικούς φορείς.

Σε όλη την Ευρωζώνη, οι τράπεζες έχουν κατά μέσο όρο προβεί σε αρκετές προβλέψεις για κάλυψη του 45% των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το πρώτο τρίμηνο.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης διαθέτουν ΜΕΔ ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, πλήττοντας τους ισολογισμούς τους και περιορίζοντας την χρηματοδότηση δανείων - ένας πονοκέφαλος για την ΕΚΤ καθώς η αδύναμη πιστωτική επέκταση αντισταθμίζει την στήριξη που προσπαθεί να προσφέρει ο επόπτης των τραπεζών στον δανεισμό μέσω των χαμηλών επιτοκίων.

Η ΕΚΤ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες εδώ και χρόνια για να αναγκάσει τις τράπεζες να «καθαρίσουν» τα βιβλία τους από τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ή ΜΕΧ (NPEs), τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το προσχέδιο, το οποίο έχει ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου, αλλά σκοπεύει να δημοσιεύσει τις κατευθυντήριες γραμμές την Τετάρτη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X