ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:40
 

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα το Νοέμβριο

Αυξήθηκε κατά 2,8 μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, βλέπει η μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τον Νοέμβριο 2017 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 2,8 μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2017.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, η αύξηση οφείλεται στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, στην καλυτέρευση του κλίματος στις κατασκευές, στη μεταποίηση και μεταξύ των καταναλωτών.

Η άνοδος του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες, αναφέρεται, ήταν αποτέλεσμα σημαντικής βελτίωσης των αξιολογήσεων για την οικονομική κατάσταση και ζήτηση του τελευταίου τριμήνου καθώς και αναθεώρησης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών.

"Η καλυτέρευση του κλίματος στις κατασκευές συνδέεται με λιγότερο απαισιόδοξες απαντήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα. Το θετικότερο κλίμα στη μεταποίηση οφείλεται σε λιγότερο δυσμενείς αξιολογήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και θετικότερες εκτιμήσεις για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου", προστίθεται.

Η μικρή υποχώρηση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο, σημειώνεται, συνδέεται με δυσμενέστερες αξιολογήσεις για τα τρέχοντα αποθέματα και με προς τα κάτω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Η ενδυνάμωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, προστίθεται, οφείλεται στις ευνοϊκότερες απαντήσεις για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο καθώς και για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Η καταγραφή του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο διεξάγεται μέσω της συμμετοχής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Joint Harmonised European Union Programme of Business and Consumer Surveys. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Οικονομικών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X