ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:58
 

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα το Νοέμβριο

Αυξήθηκε κατά 2,8 μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, βλέπει η μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τον Νοέμβριο 2017 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 2,8 μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2017.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, η αύξηση οφείλεται στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, στην καλυτέρευση του κλίματος στις κατασκευές, στη μεταποίηση και μεταξύ των καταναλωτών.

Η άνοδος του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες, αναφέρεται, ήταν αποτέλεσμα σημαντικής βελτίωσης των αξιολογήσεων για την οικονομική κατάσταση και ζήτηση του τελευταίου τριμήνου καθώς και αναθεώρησης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών.

"Η καλυτέρευση του κλίματος στις κατασκευές συνδέεται με λιγότερο απαισιόδοξες απαντήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα. Το θετικότερο κλίμα στη μεταποίηση οφείλεται σε λιγότερο δυσμενείς αξιολογήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και θετικότερες εκτιμήσεις για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου", προστίθεται.

Η μικρή υποχώρηση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο, σημειώνεται, συνδέεται με δυσμενέστερες αξιολογήσεις για τα τρέχοντα αποθέματα και με προς τα κάτω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Η ενδυνάμωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, προστίθεται, οφείλεται στις ευνοϊκότερες απαντήσεις για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο καθώς και για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Η καταγραφή του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο διεξάγεται μέσω της συμμετοχής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Joint Harmonised European Union Programme of Business and Consumer Surveys. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Οικονομικών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Σταθερή η κατάσταση στα Στροβίλια

«Aν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είχε κότσια, ας σταματούσε τους Τουρκαλλάες από το να κάνουν τέτοιες κινήσεις. »
knak  |  20:27

Στο 7,6% υποχώρησε η ανεργία το 4ο τρίμηνο του 2018

«Τέτοια νέα ενοχλούν το ΑΚΕΛ. Η επιθυμία του οποίου είναι η ανεργία να ήταν 30%. Μόνο τότε ικανοποιούνται ...»
ΑΚΑ  |  20:23

«Ωκεανίς» στην Ελλάδα: Φέρνει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις

«Συνεχιζεται αυτη η ανοησια να δινονται ονοματα σε καθε συννεφο;»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  10:56

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X