ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καταρρέει η τουρκική οικονομία

Δύσκολη οικονομική συγκυρία για την γειτονική χώρα. Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προσφύγει αργά ή γρήγορα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η οικονομία της χώρας έχει φτάσει πλέον στο χείλος του γκρεμού», προειδοποιεί ένας από τους πιο έμπειρους οικονομολόγους της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος της μαρξιστικής σχολής σκέψης, Κορκούτ Μποράταβ. Υπό την σκιά των εξελίξεων των τελευταίων ωρών, την σκέψη του καθηγητή Μποράταβ συμμερίζονται Τούρκοι και ξένοι οικονομολόγοι. Από την δική τους σκοπιά, η Άγκυρα δεν έχει άλλη επιλογή παρά την προσφυγή σε έκτακτα οικονομικά μέτρα.

Οι εν λόγω απαισιόδοξες αναλύσεις πραγματοποιούνται την στιγμή που η κατρακύλα της τουρκικής λίρας λαμβάνει νέες διαστάσεις εξαιτίας της μεγάλης αντιπαράθεσης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι δυο συμμαχικές χώρες δεν συμφωνούν ως προς την απελευθέρωση ενός Αμερικανού πάστορα που έχει οδηγηθεί στην φυλακή στην Τουρκία, λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, καθώς και σε μια σειρά ζωτικής σημασία ζητημάτων. Ενώ η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν σε πολλά θέματα, η πιο πιεστική διαφωνία σήμερα αφορά την κράτηση πολιτών των ΗΠΑ στην Τουρκία, κυρίως του πάστορα Andrew Brunson, ο οποίος έχει οδηγηθεί σε δίκη με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Η μεγαλύτερη κρίση μετά το 2001

Η κρίση στην τουρκική οικονομία έλαβε νέες διαστάσεις την Παρασκευή με τη λίρα να χάνει αξία σε ποσοστό 18%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση της αξίας της λίρας από την οικονομική κρίση του 2001.

Η λίρα, η οποία έχει χάσει περισσότερο από 40 τοις εκατό της αξίας της φέτος, κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ πτώσης μετά την λήψη επιπρόσθετων μέτρων από την αμερικανική ηγεσία, τα οποία στρέφονται κατά της Άγκυρας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε δια μέσω τουίτερ ότι εγκρίνει την εφαρμογή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές από την Τουρκία στις ΗΠΑ. Μέσα στα εν λόγω πλαίσια η Αμερική επιβάλλει δασμούς 20% επί του αλουμινίου και 50% επί του χάλυβα έναντι της Τουρκίας.

Οι νέοι δασμοί για την Τουρκία είναι διπλάσιοι από αυτούς που επέβαλε το Μάρτιο η αμερικανική ηγεσία στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου έναντι μιας σειράς άλλων χωρών. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος εξουσιοδοτεί τους νέους δασμούς με βάσει το άρθρο 232 του αμερικανικού εμπορικού δικαίου το οποίο προβλέπει την αύξηση δασμών για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Παγκόσμια ανησυχία

Οι νέες εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στην παγκόσμια οικονομία σχετικά με το κατά πόσο οι υπερχρεωμένες τουρκικές εταιρείες θα είναι στο μέλλον σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνεια τους σε Ευρώ και Δολάρια. Ως γνωστόν, το περίφημο «τουρκικό οικονομικό θαύμα» των προηγούμενων ετών βασίστηκε σε ξένα δάνεια κυρίως από τραπεζικά ιδρύματα της Δύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντίκτυπος της τουρκικής κρίσης διαδίδεται πλέον και στις παγκόσμιες αγορές. Κυρίως οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές και οι διεθνείς επενδυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στους κινδύνους που δημιουργεί η τουρκική οικονομική κρίση. Την ίδια στιγμή, οι φόβοι και οι προβληματισμοί διαδίδονται και στο αμερικανικό χρηματιστήριο, το οποίο ολοκληρώνει την εβδομάδα με αξιοσημείωτη πτώση.

Πως απαντά η Άγκυρα;

Η Άγκυρα «απαντά» στις νέες εξελίξεις και προκλήσεις δια στόματος του Προέδρου της χώρας και του γαμπρού του Μπεράτ Άλμπαϊράκ ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της τουρκικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος Τάγιπ Ερντογάν την Παρασκευή ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να μετατρέψουν άμεσα τον χρυσό και τα δολάρια που μπορεί να έχουν σε τουρκικές λίρες, ενώ τους υποσχέθηκε ότι η Τουρκία δεν θα χάσει το νέο «οικονομικό πόλεμο». Χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε «μπορεί (οι ΗΠΑ) να έχουν τα δολάριά τους, ωστόσο εμείς έχουμε τους ανθρώπους μας και τον Θεό».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών και Υπεύθυνος Θησαυροφυλακίου, Μπεράτ Άλμπαϊράκ δεσμεύτηκε δημοσίως για την προώθηση νέου οικονομικού μοντέλου για την Τουρκία, τονίζοντας ότι θα διατηρηθεί μια "αποφασιστική" προσέγγιση σε ότι αφορά την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας. Τέλος, το υπουργείο πρόσθεσε θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1,5% περίπου του ΑΕΠ της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X