ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΕΒΕ: Η ανάπτυξη της οικονομίας έχει ξεπεράσεις τις προβλέψεις

Συναντήσεις με το κλιμάκιο της Τρόικας είχαν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην κοινή διαπίστωση πως η ανάπτυξη της οικονομίας για το 2017 έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις και πως η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί και στο προβλεπτό μέλλον, κατέληξαν οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου και αντιπροσωπεία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, στα πλαίσια της επίσκεψης στην Κύπρο κλιμακίου της Τρόικας σε σχέση με το πρόγραμμα Εποπτείας της Κύπρου, αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ αποτελούμενη από τον Λεωνίδα Πασχαλίδη, Ανώτερο Διευθυντή και Αιμίλιο Μιχαήλ, Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων, είχε συνάντηση με το κλιμάκιο το οποίο αποτελούσαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι προοπτικές της οικονομίας, το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, οι εξελίξεις σε σχέση με τις μισθολογικές απολαβές και την ανεργία ως επίσης και οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία.

Κοινή διαπίστωση υπήρξε πως η ανάπτυξη της οικονομίας για το 2017 έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις και πως η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί και στο προβλεπτό μέλλον.

Το ΚΕΒΕ, όπως αναφέρεται, τόνισε ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να οδηγήσουν σε εφησυχασμό αφού η ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από συγκεκριμένους κλάδους όπως ο τουρισμός και οι υπηρεσίες.

«Διαπίστωση είναι επίσης πως παραμένουν βασικά προβλήματα όπως η ανεργία (παρά τη σχετική μείωση της τα τελευταία 3 χρόνια) τα ψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους γίνονται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ τόνισαν επίσης πως το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται ακόμα από γραφειοκρατικές προσεγγίσεις, προβλήματα όσον αφορά το δανεισμό των επιχειρήσεων και την μη εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τόσο την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας όσο και την αποδοτικότητα του κρατικού μηχανισμού. Τονίστηκε ότι το ΚΕΒΕ έχει υποβάλει εμπεριστατωμένες θέσεις και εισηγήσεις για όλα τα πιο πάνω θέματα, πλην όμως η πρόοδος που έχει επιτελεστεί παραμένει περιορισμένη.

Οι κ.κ. Πασχαλίδης και Μιχαήλ ενημέρωσαν το κλιμάκιο της Τρόικας για τις εξελίξεις σε σχέση με το σύστημα της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ως επίσης και σε σχέση με το Γενικό Σχέδιο Υγείας, ενώ εξέφρασαν τη μεγάλη απογοήτευση του Επιμελητηρίου για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται όσον αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΟΕΒ: Επιτακτική ανάγκη για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας

Με επίκεντρο τα σημαντικότερα θέματα της οικονομίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 27 Σεπτεμβρίου, 2017 μεταξύ αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) αποτελούμενης από τον Διευθυντή του Τμήματος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Οικονομίας κ. Αντώνη Φραγκούδη και τον Λειτουργό Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής κ. Πολύβιο Πολυβίου, και κλιμακίου της Τρόικας αποτελούμενου από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την συνάντηση απασχόλησαν τα εξής:

Συζητήθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις και πώς αυτές διαμορφώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και επηρεάζουν τις προοπτικές της οικονομίας. Ιδιαίτερα, καταγράφηκαν με ικανοποίηση ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, η συνέχιση της μείωσης της ανεργίας και η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου.

Επισημάνθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές επιχειρήσεις κυρίως σε σχέση με την πρόσβαση στην χρηματοδότηση, το υψηλό κόστος δανεισμού και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Τονίστηκε για ακόμα μία φορά η επιτακτική ανάγκη για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, με την ΟΕΒ να επισημαίνει τα οφέλη που θα προκύψουν από την μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Σημειώθηκε η ανάγκη συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου τονίζοντας ότι οι όποιες δυνατότητες του κράτους θα πρέπει να διοχετευτούν σε έργα ανάπτυξης που θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στα δημοσιονομικά δεδομένα και που θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας ζήτησαν από την ΟΕΒ λεπτομέρειες για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με την αγορά εργασίας, το εργατικό κόστος και την μεταβατική συμφωνία για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) για την περίοδο 2018-2020. Ειδική αναφορά έγινε για την ανεργία στους νέους και την συμβολή των Σχεδίων επιδότησης πρόσληψης ανέργων στην μείωση της ανεργίας.

Τέλος, μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στην ανάγκη στήριξης σημαντικών τομέων της κυπριακής οικονομίας, περιλαμβανομένου του κατασκευαστικού τομέα και της μεταποιητικής βιομηχανίας με σκοπό την επίτευξη σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X