ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Κέρδη 2,8 δισ. για την Κύπρο από τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ

Η Ευρωζώνη εξοικονόμησε 1,147 τρισ. λόγω φθηνού δανεισμού το 2008 - 2017

Newsroom K

Μπορεί η Κύπρος να μην είναι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διότι δεν βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά οικονομικά έχει επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ. Αν συγκρίνει κανείς το επίπεδο όπου βρίσκονταν τα επιτόκια δανεισμού πριν από την οικονομική κρίση και πώς εξελίχθηκαν στη συνέχεια, όταν η ΕΚΤ άρχισε να τα μειώνει για να υποστηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, μπορεί να εξαχθεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι κερδισμένα από αυτή την πολιτική. Η Κύπρος, από το 2008 μέχρι και το 2017 εμφανίζεται να έχει εξοικονομήσει 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη στο χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, συγκεκριμένα για την Κύπρο, παρουσιάζει πως μόνο το 2016 εξοικονόμησε 0,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 εξοικονόμησε 0,6 δισ. ευρώ. Από το 2008 μέχρι και το 2015, σύμφωνα με τη γερμανική κεντρική, εξοικονόμησε συνολικά 1,7 δισ. ευρώ. Το νησί βρίσκεται χαμηλά στη λίστα από τα κράτη που επωφελήθηκαν λόγω μεγέθους, αλλά και λόγω του ότι δεν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι από το Μάρτιο του 2015. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον διαθέσιμο πίνακα βρίσκεται τρίτη από το τέλος, με τη Σλοβενία και το Λουξεμβούργο να έχουν επωφεληθεί χρηματικά λιγότερο ( η Σλοβενία με 2,7 δισ. ευρώ και το Λουξεμβούργο με 2 δισ. στο ίδιο χρονικό διάστημα).

Παράλληλα, η Κύπρος μπορεί να μην προλάβει να επωφεληθεί από το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης του κ. Ντράγκι, καθώς με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής από τη Φρανκφούρτη, ενδεχομένως να μην επεκταθεί πέραν του Σεπτεμβρίου 2018 όπου και αναμένεται να τερματιστεί. Αυτό βέβαια θα αποφασιστεί κατά πάσα πιθανότητα εν μέσω Ιουλίου, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα έχει το απαιτούμενο περιθώριο για να καταλήξει. Γρίφος σε όλα τα παραπάνω η ίδια η Διοίκηση, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το Συμβούλιο είναι διχασμένο αναφορικά με τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει. Το Bloomberg, πάντως, παρουσιάζει έρευνα που συμμετέχουν αναλυτές και αναφέρει ότι το 25% θεωρεί ότι ανακοινώσεις και αποφάσεις θα υπάρξουν τον Ιούλιο, ενώ το άλλο 25% αναφέρει ότι θα υπάρξουν στο τέλος του Προγράμματος, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2018. Πολλοί δε είναι αυτοί που αναφέρουν ότι το Πρόγραμμα πέτυχε όλους τους πληθωριστικούς στόχους του και πλέον πρέπει να τερματιστεί.

Η Κύπρος αυτή τη στιγμή δεν είναι εντός επενδυτικής βαθμίδας, άρα δεν συμμετέχει στο QE και ενδεχομένως να μην συμμετάσχει ποτέ.

294 δισ. η Γερμανία

Η χαλαρή νομισματική πολιτική που έχει ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008, και μετά έχει ωφελήσει σχεδόν όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, πρωτίστως όμως τη Γερμανία. Η χώρα, όπου η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει επικριθεί σκληρότερα από οπουδήποτε αλλού, έχει εξοικονομήσει 294 δισ. ευρώ την περίοδο 2008-2017, χάρη στο χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, που παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι, έχει οδηγήσει στην εξοικονόμηση 1,147 τρισ. ευρώ για τα 19 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Bundesbank. Η Γερμανία, από την οποία η ΕΚΤ έχει χαρακτηριστεί μέχρι και «κακή» τράπεζα, έχει εξοικονομήσει 294 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2008-2017, αν συγκρίνει κανείς το επίπεδο που βρίσκονταν τα επιτόκια δανεισμού πριν από την κρίση και πώς εξελίχθηκαν στη συνέχεια, όταν η ΕΚΤ άρχισε να τα μειώνει για να υποστηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια και οι τοπικές αρχές είναι όλοι μεγάλοι κερδισμένοι. Χωρίς την πολιτική μηδενικών επιτοκίων δανεισμού της ΕΚΤ, η Γερμανία δεν θα κατάφερνε ποτέ να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της τα τελευταία χρόνια», λέει στην Handelsblatt o Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου DIW Berlin.

Ας σημειωθεί ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πιστώνεται με την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος τα τελευταία τρία χρόνια, δεν δίστασε να κατηγορήσει, τον Απρίλιο του 2016, την πολιτική της ΕΚΤ για την εκλογική άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η Handelsblatt, η Γερμανία εξοικονόμησε 162 δισ. ευρώ την περίοδο μεταξύ 2008 και 2017, χάρη στο χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της μετά τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ.

Επιπλέον, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού της ΕΚΤ επέτρεψαν στη Γερμανία (και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης) να αντικαταστήσουν παλαιά δάνεια με νέα που είχαν πολύ χαμηλότερη απόδοση, γεγονός που σημαίνει πως θα εξακολουθήσει για αρκετά ακόμη χρόνια να αποκομίζει κέρδη, χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Εξίσου μεγάλα κέρδη αποκόμισαν, σύμφωνα με την Bundesbank, η Γαλλία και η Ιταλία, η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αντίστοιχα. Το Παρίσι εξοικονόμησε 275,3 δισ. ευρώ (παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε 10 χρόνια για να μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ) και η Ιταλία 216 δισ. ευρώ. Η Ολλανδία ακολουθεί, έχοντας εξοικονομήσει 83,8 δισ. ευρώ, και έπεται η Ισπανία, έχοντας εξοικονομήσει 80,5 δισ. ευρώ, ενώ το Βέλγιο εξοικονόμησε 50,5 δισ. ευρώ.

Ωφελημένη και η Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν επωφελήθηκε από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που άρχισε να εφαρμόζει η ΕΚΤ τον Μάρτιο του 2015, η χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας ωφέλησε έμμεσα και την Ελλάδα.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι η Αθήνα εξοικονόμησε 45,9 δισ. ευρώ χάρη στο χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους την περίοδο 2008 - 2017. Επιπλέον, τα όντως μεγάλα ποσά που εξοικονόμησαν η Ελλάδα και τα άλλα κράτη - μέλη, τα βοήθησαν να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα και το ύψος του δημόσιου χρέους, γεγονός που οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, σε αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας κ.λπ.

Σημαντικά οφέλη από την πολιτική της ΕΚΤ αποκόμισε και η Κύπρος (επωφελήθηκε από τη λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση» για μικρό χρονικό διάστημα), η οποία εξοικονόμησε την περασμένη δεκαετία ποσό ύψους 2,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. Η Ευρωζώνη oφείλει, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΚΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X