ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κινεζικοί δασμοί στις αμερικανικές εξαγωγές σόργου

Πρόκειται για δασμούς 178,6% που ισχύουν από σήμερα

Newsroom Κ, Αθήνα

Στην αντεπίθεση κατά των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, περνάει εκ νέου το Πεκίνο. Χθες ανακοίνωσε δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικού σόργου, αγροτικού προϊόντος που ανήκει στην ομάδα των σιτηρών, εισάγεται μαζικά στην Κίνα και φέρνει σημαντικά έσοδα στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για δασμούς 178,6% που, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, ισχύουν από σήμερα. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές της Shanghai JC Intelligence Co., «είναι πολύ υψηλοί και ορισμένοι αγοραστές ίσως προβούν άμεσα στην ακύρωση των παραγγελιών τους». Η είδηση προκάλεσε άμεσα την άνοδο των προθεσμιακών συμβολαίων σόγιας, διότι επικράτησε στην αγορά η ανησυχία ότι έπονται ανάλογοι δασμοί στις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας.

Η Κίνα εισήγαγε πέρυσι από τις ΗΠΑ περίπου 4,8 εκατ. μετρικούς τόνους σόργου, αξίας 957 εκατ. δολαρίων. Προηγήθηκε στις αρχές του μήνα η προειδοποίηση του Πεκίνου ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς ύψους 25% σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 50 δισ. δολαρίων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η σόγια. Εν τω μεταξύ, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη θα πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, ακόμη κι αν δεν πάρει άμεσα μέρος.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομικών αναλυτών, το 85% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα πλήξει την οικονομία της Ευρωζώνης και ένας εξ αυτών προέβλεψε ότι ο αντίκτυπος θα είναι σημαντικός. «Το εμπόριο αγαθών ήδη υποχώρησε τον Φεβρουάριο, προτού ακόμη εμφανιστούν τα σύννεφα του εμπορικού πολέμου», επισήμανε ο Μπεν Κόλιτζν, αναλυτής της ING, ο οποίος τονίζει ότι «είτε ο λόγος είναι το ισχυρό ευρώ είτε ο επικείμενος εμπορικός πόλεμος, εύκολα μπορεί να δει κανείς να πλήττονται οι εξαγωγές της Ευρωζώνης».

Ο ίδιος προεξοφλεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να πληγεί καίρια, ακόμη κι αν δεν αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα του εμπορικού πολέμου, και ο λόγος είναι ότι τα προϊόντα της Ε.Ε. κατέχουν εξέχουσα θέση στην παγκόσμια εμπορική αλυσίδα. Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις είναι ανησυχητικές, σε μια στιγμή που η οικονομία της Ευρωζώνης τείνει να επιβεβαιώσει τις σχετικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις για ελαφρώς χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το επόμενο.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Ε.Ε. προσέφυγε στον ΠΟΕ καταγγέλλοντας τους δασμούς που αποφάσισε να επιβάλει η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η Ε.Ε. αμφισβητεί τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου ότι οι δασμοί τίθενται για λόγους «εθνικής ασφαλείας» των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Καμμένος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τις πολιτικές δυνάμεις

«Άσε ρε νούμερο.... Μέχρι προχθές έσταζες μέλι για την κυβέρνηση, τώρα τα χώνεις.... Για τόση αμνησία ...»
Ανώνυμος  |  20:54

Τι έλεγε η έκθεση GRECO για τη διαφθορά στη δικαιοσύνη

«“Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των συστάσεων η GRECO εισηγήθηκε να εισαχθεί μία εκπαίδευση ...»
Αλκης  |  15:13

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Κελαήδη σε προτρέπω να προσέχεις στις διασταυρώσεις από τα τζιτζίκια!!!»
ΧΓΑ  |  13:50

Γ. Εισαγγελέας: Υπόνοιες για στημένες δίκες στο Ανώτατο

«Η απόλυτη εκδίκηση του Γενικού Εισαγγελέα. Απέδειξε περίτρανα ποιος ευθύνεται για τις αποφάσεις εναντίον ...»
Yiannos  |  10:35

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X