ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κίνημα κατά των Εκποιήσεων και ΣΥΠΡΟΔΑΤ ενώνουν τις δυνάμεις τους

«Οι τράπεζες έπρεπε από καιρό να είχαν χάσει την υπομονή τους με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», σχολιάζουν την συνέντευξη Χούρικαν

ΚΥΠΕ

Οι τράπεζες έπρεπε από καιρό να είχαν χάσει την υπομονή τους με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δηλώνουν στο ΚΥΠΕ, το Κίνημα κατά των Εκποιήσεων και ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), σχολιάζοντας την πρόσφατη συνέντευξη του Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Τζον Πάτρικ Χούρικαν, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια ώρα το Κίνημα κατά των Εκποιήσεων τονίζει ότι χωρίς την εφαρμογή μέτρων πολιτικής οικονομίας που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), ενώ από πλευράς του ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ ζητά την ορθή εφαρμογή του Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις.

Οι δύο φορείς διαφωνούν μεταξύ τους ως προς το ότι ο Νόμος για τις εκποιήσεις και το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας προστατεύουν όντως την πρώτη κατοικία.

Κίνημα κατά των Εκποιήσεων

Το Μέλος της Παγκύπριας Επιτροπής του Κινήματος κατά των Εκποιήσεων Γιώργος Κτίστης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Χούρικαν έχει δίκιο σε αρκετά πράγματα, όπως για παράδειγμα στο ότι πρέπει να μειωθούν τα ΜΕΔ και ότι θα έπρεπε η τράπεζα να έχει το δικαίωμα να τιτλοποιήσει και να πωλήσει δάνεια, λέγοντας ότι «είναι μέρος του οικονομικού παιχνιδιού».

«Όμως εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που θα βοηθούσε πάρα πολύ τον κ. Χούρικαν να προχωρήσει, κι αυτό το ζήτημα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, γιατί αν ήταν προστατευμένη από το Νόμο ή το πλαίσιο αφερεγγυότητας, τότε θα μπορούσε τα υπόλοιπα δάνεια, που δεν έχουν ως εξασφάλιση πρώτη κατοικία, να τα τιτλοποιήσει και να τα πωλήσει» υπέδειξε.

Το Κίνημα, είπε, διαπιστώνει ότι η νομοθεσία δεν καλύπτει την πρώτη κατοικία, εξηγώντας πως η μόνη δυνατότητα που έχει ο δανειολήπτης για να σταματήσει τη διαδικασία της εκποίησης, είναι να επικαλεστεί αδυναμίες στη διαδικασία που ακολούθησε η τράπεζα, πράγμα το οποίο είναι και δύσκολο να αποδειχτεί στο δικαστήριο. «Άρα η τράπεζα έχει όλη την ευχέρεια να πιάσει οτιδήποτε είναι σε υποθήκη» ανέφερε.

Ούτε το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας, είπε, προστατεύει την πρώτη κατοικία καθώς για να ετοιμάσει ο λειτουργός αφερεγγυότητας ένα σχέδιο πρέπει να λάβει υπόψη η τράπεζα να μη βρεθεί σε χειρότερη θέση από ό,τι θα ήταν αν πουλούσε το ακίνητο.

Όπως ανέφερε ο κ. Κτίσης, η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας έχει καταφέρει να κάνει 87 σχέδια και να διαγράψει χρέη ύψους €25,000 για 250 φτωχούς δανειολήπτες. «Όταν έχεις 75.000 κόσμο που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και δεν έχει καταθέσει σχέδιο σημαίνει ότι κάπου πάσχει το σύστημα» σημείωσε.

Παρατήρησε ακόμα ότι αν το 40% των αναδιαρθρωμένων δανείων της Τράπεζας Κύπρου, που είναι «πρωταθλητής στις αναδιαρθρώσεις», επιστρέφει στην κατηγορία των ΜΕΔ, τότε «έχουμε πραγματικό πρόβλημα».

«Αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι πολλές αναδιαρθρώσεις είναι αδιέξοδες από την ώρα που γίνονταν. Ξέραμε ότι πολλά από αυτά (τα δάνεια) θα επιστρέψουν (στα ΜΕΔ). Ήταν δεδομένο» είπε.

Την ίδια ώρα διερωτήθηκε αν η ανάπτυξη έχει αντανάκλαση στους μισθούς, οι οποίοι σχετίζονται με τα ΜΕΔ και αν η ανεργία έχει μειωθεί σε σημείο που να βοηθήσει τα ΜΕΔ να μειωθούν.

Ο κ. Κτίστης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «στρατηγικοί κακοπληρωτές υπάρχουν, να βρεθούν και να στηθούν στον τοίχο», σημειώνοντας ότι πρόκειται για εύπορους δανειολήπτες και όχι φτωχούς, ενώ την ίδια ώρα διερωτήθηκε ποιος θα βάλει λεφτά σε ένα δάνειο που «έτρεχε» για χρόνια με επιτόκιο 7-8%.

«Όταν έχεις περιουσία και εισοδήματα η αναδιάρθρωση γίνεται με επιτόκιο 4,5%. Εάν δεν έχεις τίποτε θα γίνει με 2,5-3%. Αυτό το κάνουν γιατί κρατούν στα χέρια του ένα νόμο-λαιμητόμο και ξέρουν ότι το σχέδιο αφερεγγυότητας είναι κοροϊδία και επίκειται πώληση των δανείων. Ο καθένας φοβάται να πωληθούν τα δάνειά του. Υπάρχει πρόβλημα στην προστασία» είπε.

Θέση του Κινήματος είναι ότι αν δεν ληφθούν μέτρα πολιτικής οικονομίας δεν πρόκειται τα ΜΕΔ να μειωθούν. «Αν δεν βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον, αν δεν ληφθούν μέτρα πολιτικής οικονομίας και αν το κράτος δεν παρέμβει με οικονομικές πολιτικές, οι οποίες δεν θα είναι πολιτικές λιτότητας, εάν δεν βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο του κόσμου δεν πρόκειται τα ΜΕΔ να τελειώσουν».

Ο κ. Κτίστης είπε ότι το Κίνημα έχει ετοιμάσει νομοθετήματα που θα προστατεύσουν πραγματικά την πρώτη κατοικία και υπενθύμισε την πρόταση του Κινήματος για δημιουργία φορέα ανάληψης ΜΕΔ.

Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών

«Η υπομονή τους έπρεπε να είχε χαθεί από καιρό, όχι τώρα, και η υπομονή τους έπρεπε να χαθεί και για άλλα δάνεια που πήραν οι τότε Σύμβουλοι της Τράπεζας Κύπρου» σχολίασε για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ο Κώστας Μελάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

«Με ενοχλεί αυτή η απραξία διότι σε ένα από τα Μνημόνια μας υποχρέωναν να εισπράξουμε αυτά τα δάνεια που δόθηκαν σε διάφορους εκ των έσω και να κάνουμε και ποινικές διαδικασίες. Εμείς δεν κάναμε κάτι ακόμα» είπε, προσθέτοντας ότι «θα ήταν διαφορετική η εικόνα της τράπεζας σε ό,τι αφορά την ευρωστία της εάν επιστρέφονταν πίσω αυτά τα λεφτά».

Ανέφερε δε ότι είναι μικρό το ποσοστό των δανειοληπτών που είναι κακοπληρωτές και ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων είναι περήφανοι και δεν θέλουν να χρωστούν.

Σημείωσε ακόμα ότι ο περισσότερος κόσμος εξακολουθεί να έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα. «Όλοι παραδέχονται ότι η κρίση στην πραγματική οικονομία θέλει ακόμα δύο τρία χρόνια να περάσει. Θα πρέπει να βρουν λύσεις, και το κράτος και οι τράπεζες, να δώσουν αυτή την παράταση στον κόσμο να πληρώσει. Ο κόσμος θέλει να πληρώσει».

Ο κ. Μελάς απέρριψε ότι όταν κάποιος δεν αποπληρώνει τα δάνειά του επηρεάζονται οι καταθέτες, λέγοντας ότι πρόκειται για «φρούτο» που βγήκε από κύκλους της Κεντρικής Τράπεζας και άλλους τραπεζικούς κύκλους και σημείωσε ότι οι καταθέτες επηρεάζονται από την κακή χρήση των λεφτών τους από τους τραπεζίτες.

Για την πώληση δανείων είπε ότι δεν ενοχλεί τον Σύνδεσμο, αφού, όπως ανέφερε, δεν επηρεάζονται τα δικαιώματα των δανειοληπτών γιατί για την ετοιμασία του νομοσχεδίου που προωθείται από το Υπουργείο Οικονομικών για την πώληση δανείων ζητήθηκαν και εισακούστηκαν οι απόψεις του Συνδέσμου. «Ίσως να βρεθούν οι δανειολήπτες σε καλύτερη μοίρα. Ο αγοραστής των δανείων ίσως βρει καλύτερη λύση με τον δανειολήπτη για την αποπληρωμή των δανείων του» εξήγησε.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών είπε ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να εκποιήσουν τα σπίτια (των δανειοληπτών) τόσο εύκολα, αν ο δανειολήπτης ενδιαφερθεί και διαφώνησε με τη θέση του Κινήματος κατά των Εκποιήσεων ότι ο Νόμος και το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία. «Υπάρχουν ρητές πρόνοιες για καταφυγή στο δικαστήριο από τους δανειολήπτες οι οποίοι μπορούν, μέσω της προσφυγής στο δικαστήριο, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα, να σταματήσουν τη διαδικασία εκποίησης.

Επιπλέον, οι τράπεζες δεν ακολουθούν τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, το οποίο μπορεί εύκολα να αποδειχτεί στο δικαστήριο. Κωλυσιεργούν δεν κάνουν καμία προσπάθεια για να γίνει μια σωστή αναδιάρθρωση και αυτό είναι αρκετό για να ακυρώσει όλες τις ειδοποιήσεις» είπε.

Τέλος ο κ. Μελάς ανέφερε πως ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος έχει πει ότι η Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας και ο Κώδικας Συμπεριφοράς για τις αναδιαρθρώσεις είναι το εργαλείο με το οποίο θα γίνουν σωστές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, που θα επιλύσουν το πρόβλημα και δεν θα μιλούμε για εκποιήσεις.

Η δήλωση του κ. Χούρικαν ότι ποσοστό 40% επιστρέφουν στα ΜΕΔ επιβεβαιώνει ότι δεν γίνονται σωστές αναδιαρθρώσεις που να είναι μακροχρόνια βιώσιμες, κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση