ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:28
 

Το 45% των δανείων της ΣΚΤ πριν το 2013 ήταν προβληματικά

Κλείνει σήμερα ο πρώτος κύκλος των ερευνών της Ερευνητικής Επιτροπής για Συνεργατισμό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τις καταθέσεις του Ευθύμιου Πανταζή πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, και Παύλου Θεοδότου επίσης πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (10:30 π.μ.) ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των ερευνών για τον Συνεργατισμό.

Η Ερευνητική Επιτροπή θα διακόψει τις εργασίες της για την περίοδο 10- 20 Αυγούστου λόγω θερινών διακοπών. Οι εργασίες της Επιτροπής θα ξεκινήσουν και πάλι στις 23 Αυγούστου με καλεσμένους τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλου Ιωάννου.

11.30 Έληξε η τρίτη κατά σειρά ακροαματική διαδικασία του πρώτου κύκλου της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας

11.25 Ο κ. Θεοδότου έφερε ως άλλο παράδειγμα κακοδιαχείρισης του Συνεργατισμού τη «Δήμητρα» και την πώληση του ποσοστού που κατείχε ο Συνεργατισμός σε συγκεκριμένο πρόσωπο, τον οποίο δεν κατονόμασε. Όπως είπε έλαβε δάνειο από τον Συνεργατισμό για να αγοράσει το ποσοστό.

11.20 Ο κ. Θεοδότου υποστηρίζει πως στον Συνεργατισμό έγιναν σπατάλες. Έφερε ως παράδειγμα τα διαφημιστικά ποσά, τα οποία όπως είπε ξεπερνούσαν κατά πολύ τις προϋπολογισμένες δαπάνες.

11.15 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρωτά το μάρτυρα για συγκεκριμένα σκάνδαλα φέροντας ως παράδειγμα περιπτώσεις όπως της ΣΠΕ Στροβόλου, Αγίας Φύλας και αλλού. Ο κ. Θεοδότου επαναλαμβάνει ότι τα δάνεια ήταν εξασφαλισμένα, η αδυναμία ήταν στην αποπληρωμή. Ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστηρίζει πως γραμματέας ΣΠΕ αφαίρεσε υποθήκη σε προσωπικό του δάνειο με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη περίπτωση.

11.10 Η ΚτΚ που έχει εποπτικό ρόλο έπρεπε να ελέγχει τον Συνεργατισμό και να επανέρχεται να ελέγχει εάν τα ΣΠΙ είχαν συμμορφωθεί με τις όποιες υποδείξεις της τονίζει ο μάρτυρας.

11.05 Ο μάρτυρας επιρρίπτει ευθύνες στον Αθανάσιο Ορφανίδη λέγοντας χαρακτηριστικά «Ο κ. Ορφανίδης έχει μεγάλη ευθύνη για τον πιστωτικό τομέα του Συνεργατισμού».

10.55 Η Κεντρική Τράπεζα έχει μεγάλη ευθύνη για «το κατάντημα» του Συνεργατισμού αναφέρει ο κ. Θεοδότου, ο οποίος απορρίπτει ότι ο Συνεργατισμός δεν ελεγχόταν από τις εποπτικές αρχές.

10.50 Υπήρχαν ατασθαλίες σε ΣΠΙ σε χορηγήσεις δανείων, είναι η ερώτηση που υποβάλλεται στον κ. Θεοδότου. Που δικαιολογούνται αυτές; Αν υπήρξαν ατασθαλίες δεν ήταν σκόπιμες. Ο μάρτυρας τις απέδωσε σε λάθος ή σε κακή εισήγηση του γραμματέας.

10.40 «Δίνονταν δάνεια χαριστικά σε πολιτικά και κομματικά πρόσωπα;» ρωτά ο κ. Χαραλάμπους τον κ. Θεοδότου, ο οποίος αρνείται να απαντήσει με το αιτιολογικό ότι δεν γνωρίζει.

10.35 Ο κ. Χαραλάμπους ερωτά τον μάρτυρα αν τα μέλη της Επιτροπείας είχαν ενημέρωση για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου πριν το 2013 και μετά. «Υπήρχαν αδυναμίες να διορθωθούν προβλήματα σε ΣΠΙ», απαντά ο κ. Θεοδότου. Ο κ. Χαραλάμπους επιμένει για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ΣΠΙ. «Δεν είχαμε και την καλύτερη ενημέρωση. Η κάθε ΣΠΙ την περίοδο εκείνη ήταν μια «ξεχωριστή οντότητα». Τα δάνεια που είχαν παραχωρηθεί ήταν εξασφαλισμένα αλλά αυτό το οποίο έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη και η δυνατότητα – ικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει το δάνειο.»

10.25 Ζητείται από τον κ. Θεοδότου να περιγράψει τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπείας πριν το 2013 και πιο συγκεκριμένα εάν τα μέλη της Επιτροπείας που εκπροσωπούσαν τα ΣΠΙ μπορούσαν να ελέγξουν κατά ανεπηρέαστο τρόπο ΣΠΙ. Ο μάρτυρας κατηγορηματικά αναφέρει πως τα μέλη της Επιτροπείας λειτουργούσαν με βάση το συμφέρον του Συνεργατισμού και όχι το προσωπικό.

10.15 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Παύλος Θεοδότου, πρώην μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

10.00 Διάλειμμα. Aκολουθεί η κατάθεση του Παύλου Θεοδότου επίσης πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας

09.50 Ο μάρτυρας χώρισε τον Συνεργατισμό σε τρείς περιόδους: Προ του 2008 η πρώτη, η δεύτερη από το 2008 έως 2013 και η τελευταία από το 2013 και μετά. Ο μάρτυρας υποστηρίζει πως ήταν «αποψιλωμένη» η ΣΚΤ από οποιαδήποτε αρμοδιότητα και εξουσία στα ΣΠΙ.

09.50 Από το 2016 που συστάθηκε το Τμήμα Έγκρισης Πιστωτικών Διευκολύνσεων,του οποίου διευθυντής ήταν ο κ. Πανταζής, η ΣΚΤ έδωσε 320 εκατ. ευρώ το 2016 άλλα τόσα το 2017 σε δάνεια αναφέρει ο μάρτυρας, μετά από ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Γιώργου Αρέστη. Την ίδια περίοδο αναφέρει ο μάρτυρας δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση για την παραχώρηση δανείων.

09.45 Τα δάνεια πριν το 2013 βασιζόντουσαν στην εξασφάλιση και όχι στην ικανότητα αποπληρωμής, απαντά ο κ. Πανταζής σε ερώτηση του Γιώργου Γεωργίου μέλους της Επιτροπής. Πριν το 2013 δεν υπήρχε συστηματική παρακολούθηση των ΜΕΔ συμπλήρωσε.

09.40 Το τμήμα μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων συστάθηκε από το μηδέν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αναφέρει ο μάρτυρας. «Τα προβλήματα ήταν πολλά. Είχαμε έντονες πιέσεις από εξωτερικούς παράγοντες που δυσκόλευαν στο έργο μας (Σύνδεσμός Δανειοληπτών)». Ο μέσος όρος των κόκκινων δανείων στοn Συνεργατισμό ήταν περίπου 100 χιλιάδες ευρώ.

09.35 Ο κ. Πανταζής αναφέρει στην Επιτροπή πως πριν το Νοέμβριο του 2014 το θέμα διαχείρισης μη εξυπηρετήσεων χορηγήσεων ήταν άγνωστο θέμα για τον Συνεργατισμό. Μετά το 2014 που δημιουργήθηκε τμήμα διαχείρισης μη εξυπηρετήσεων χορηγήσεων τα προβλήματα ήταν πολλά, λόγω έλλειψη εμπειρίας. Ξεκίνησε από το μηδέν στελέχωση εκπαίδευση του προσωπικού εγκατάσταση μηχανογραφικού συστήματος και το κυριότερο αξιολόγηση των δανείων. Η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι το 45% των δανείων που είχαν δοθεί προ του 2013 δεν θα έπρεπε να είχαν δοθεί εξαρχής και δεν μπορούσαν να εισπρακτούν.

09.25 Μεγάλα δάνεια και για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα πήγαιναν στην Επιτροπεία του Συνεργατισμού, ερωτά ο Γιώργος Χαραλάμπους μέλος της Επιτροπής. Ο μάρτυρας απαντά καταφατικά.

09.20 Όπως συμπληρώνει μετά από σχετική ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Γεώργιου Αρέστη, τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα απώλεσαν την αυτονομία που είχαν μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Τότε εφαρμόσθηκε μια ενιαία πολιτική λειτουργίας στο Συνεργατισμό. Ο μάρτυρας αναφέρει στην Επιτροπή ότι παραιτήθηκε από την θέση που είχε στη ΣΚΤ τον Νοέμβριο του 2014. Ωστόσο παρέμεινε σε άλλο πόστο. Ο πρόεδρος ζητά από τον μάρτυρα εάν έχει κάποιο σχόλιο για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπείας την περίοδο που ήταν γενικός διευθυντής ο Μάριος Κληρίδης. Ο πρώτος χρόνος ήταν πολύ δύσκολος για όλα τα μέλη της Επιτροπείας λόγω αλλαγών. Υπήρχαν ΣΠΙ που λειτουργούσαν σε μεταβατικό στάδιο. Έπρεπε να γίνουν αλλαγές στα ΣΠΙ αναφέρει ο μάρτυρας, ο οποίος χαρακτήρισε δύσκολο το έργο που έπρεπε να φέρεις εις πέρας η Επιτροπεία. Ο κ. Αρέστης ρωτά εάν υπήρχαν παρεμβάσεις. Ο μάρτυρας δεν θέλει να σχολιάσει τα περί παρεμβάσεων και τα όσα υποστηρίχθηκαν από άλλους μάρτυρες.

09.10 Ο μάρτυρας εξηγεί στην Επιτροπή τη δομή των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων την περίοδο πριν την κρίση του 2013. Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργίας παρέμεινε σε ισχύ μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού από το κράτος. Πριν την ανακεφαλαιοποίηση, όπως λέει ο μάρτυρας, υπήρχαν 93 ΣΠΙ. Ο πρόεδρος ερωτά τον μάρτυρα αν στις εκλογές των κάθε ΣΠΙ η σύνθεση της Επιτροπείας αντανακλούσε τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων στην κάθε περιοχή. Αυτό έχει μια βάση απαντά ο μάρτυρας. Αντανακλούσε την πολιτική απόχρωση. Ο πρόεδρος διερωτάται αν αυτή η πολιτική απόχρωση σε τοπικό επίπεδο είχε αντανάκλαση στις εκλογές σε κεντρικό επίπεδο. Ο μάρτυρας απαντά αρνητικά ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

09.05 Στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ο Ευθύμιος Πανταζής εργοδοτήθηκε το 1997 ως λειτουργός στο Λογιστήριο. Στο συγκεκριμένο πόστο παρέμεινε για 10 χρόνια. Από το 2004 έως το 2007 ήταν διευθυντής του Λογιστηρίου.

09.00 Ενώπιον της Επιτροπής ο Ευθύμιος Πανταζής πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X