ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομισιόν: Το 2018 εις βάθος έκθεση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της Κύπρου

Θα έχει να κάνει με εξωτερική βιωσιμότητα, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ευπάθειες στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη προσαρμογή στην αγορά εργασίας

ΚΥΠΕ

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δημοσιεύσει σε βάθος έκθεση μακροοικονομικών ανισορροπιών για την Κύπρο και άλλες 11 χώρες στις αρχές του 2018 και σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνει εκτενή σχολιασμό για τις τρέχουσες ανισορροπίες σε μια θεματική έκθεση που διαβιβάστηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Κρατών Μελών.

Η Κομισιόν επισημαίνει σε αυτή την έκθεση ότι σε γενικές γραμμές οι ανισορροπίες έχουν να με "την εξωτερική βιωσιμότητα, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, τις ευπάθειες στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την προσαρμογή στην αγορά εργασίας". Ως εκ τούτου, η Κομισιόν κρίνει χρήσιμο, λαμβάνοντας τα συμπεράσματα του περασμένου Φεβρουαρίου, "να εξετάσει περαιτέρω την εμμονή των μακροοικονομικών κινδύνων και να παρακολουθήσει την πρόοδο στην εξάλειψη των υπερβολικών ανισορροπιών".

Το έγγραφο που αποστέλλεται στους υπουργούς και το ΕΚ ονομάζεται:

"ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - Έκθεση μηχανισμού προειδοποίησης 2018 (που συντάχθηκε σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 4 του κανονισμού ) Αριθ. 1176/2011 σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών) {SWD (2017) 661final}".

Το έγγραφο περιλαμβάνει παράρτημα που τιτλοφορείται "ειδικές παρατηρήσεις χωρών" στο τελευταίο του κεφάλαιο.

Το ειδικό μέρος για την Κύπρο αναφέρει βασικά τα συμπεράσματα της έκθεσης του Φεβρουαρίου καθώς και τον ειδικό πίνακα αποτελεσμάτων που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat και αναφέρει τα εξής: "Το Φεβρουάριο του 2017 η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, του ιδιωτικού, δημόσιου και εξωτερικού χρέους και του υψηλού μεριδίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα".

Η Κομισιόν προσθέτει ότι: "Στον αναπροσαρμοσμένο πίνακα αποτελεσμάτων, ορισμένοι δείκτες παραμένουν πέραν του ενδεικτικού ορίου, δηλαδή της καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης (NIIP), της πραγματικής πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας (REER), του χρέους του ιδιωτικού τομέα, του δημόσιου χρέους καθώς και της ανεργίας ποσοστό και της μεταβολής του ποσοστού της εργασιακής δραστηριότητας".

Σύμφωνα με την έκθεση, "το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε ουσιαστικά το 2016 και το αρνητικό NIIP παραμένει σημαντικό".

Επιπλέον, επισημαίνει ότι "οι σωρευμένες απώλειες στα μερίδια αγοράς των εξαγωγών μειώθηκαν κατά τα κέρδη το 2016" και "βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα του κόστους, με σημαντική υποτίμηση της REER, αντανακλώντας τον αρνητικό πληθωρισμό έως το 2016 και περιλαμβάνοντας μισθούς που αντισταθμίζουν τη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας ".

Σε ό,τι αφορά το μέλλον η Κομισιόν σημειώνει ότι περαιτέρω κέρδη "μπορεί να αποδειχθούν πρόκληση καθώς οι συγκεκριμένοι αυτοί παράγοντες αυτοί εξαλείφονται". "Το επίπεδο του ιδιωτικού χρέους είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, ενώ η διαδικασία απομόχλευσης είναι αργή", σημειώνει προσθέτοντας ότι "συγκεκριμένα, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών είναι αρνητικές".

Επιπλέον, "το αποπληθωριστικό περιβάλλον μέχρι τα τέλη του 2016, μείωσε το περιθώριο παθητικής απομόχλευσης, μια τάση που πρέπει να αντιστραφεί, καθώς ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί", αναφέρει η έκθεση.

Τέλος, για μια ακόμη φορά, η Κομισιόν σημειώνει ότι "το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων εμποδίζει την αποκατάσταση μιας υγιούς ροής πιστώσεων στην οικονομία, η οποία απαιτείται για την υποστήριξη της δυνητικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα". Από την άλλη πλευρά, "ο λόγος πολύ υψηλού δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να έχει κορυφωθεί το 2016" και "η ανεργία μειώνεται αλλά παραμένει υψηλή, ιδίως όσον αφορά τη μακροχρόνια ανεργία και την ανεργία των νέων".

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση