ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόντρα Ρώμης - Κομισιόν για το ύψος του ελλείμματος

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η Ρώμη δεν σκοπεύει να παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες

Kathimerini.gr

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει ότι η ιταλική κυβέρνηση θα καταβάλει «σημαντικές προσπάθειες» ώστε να πιάσει τους μεσοπρόθεσμους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα, στη Ρώμη το Κίνημα των 5 Αστέρων πιέζει για αύξηση του ελλείμματος το 2019 στο 2,9% του ΑΕΠ. Ολα δείχνουν πως το φθινόπωρο θα είναι καυτό αν η Ρώμη δεν εγκαταλείψει τους μαξιμαλιστικούς στόχους της και αν η Κομισιόν δεν επιτρέψει στην Ιταλία να αυξήσει σε λογικό πλαίσιο τις δημοσιονομικές δαπάνες, ώστε να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της οικονομίας.

Η La Repubblica δημοσίευσε χθες την πληροφορία ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων, το μεγαλύτερο από τα δύο κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, πιέζει για αύξηση των δαπανών, που θα οδηγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας στο 2,9% του ΑΕΠ το 2019, έναντι στόχου 1% που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της La Stampa, ο Τζοβάνι Τρία, υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, είναι έτοιμος να καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού που να οδηγεί σε δημοσιονομικό έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, αλλά όχι παραπάνω, διότι ανησυχεί για την αντίδραση της αγοράς ομολόγων.

Ο κ. Τρία προσπαθεί να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, διαβεβαιώνοντας πως η Ρώμη δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το ευρώ, ούτε να παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Ο κ. Τρία πιέζει για να μην αυξήσει η κυβέρνηση τις περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό του 2019, ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ, με το επιχείρημα ότι η ιταλική ανάπτυξη επιβραδύνεται το 2018 και το 2019, και ότι πρέπει να εκμεταλλευθεί το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο διαθέτει για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Τρία είναι ότι, πέρα από την πολεμική διάθεση που δείχνει η Ρώμη απέναντι στην Ε.Ε., πρέπει να μειώνει την αναλογία δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ κατά 5% τον χρόνο, στο πλαίσιο του Δημοσιονομικού Συμφώνου (πρόκειται για διακρατική συμφωνία και όχι για ευρωπαϊκή συνθήκη). Δεδομένου ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος είναι περίπου 2,3 τρισ. ευρώ, η δέσμευση αυτή είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς την εφαρμογή πολύ σκληρής λιτότητας.

Η Κομισιόν, όμως, δεν δείχνει τόσο ανήσυχη όταν η Γαλλία παραβιάζει επί σχεδόν μία δεκαετία το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ή όταν στην αρχή της εβδομάδας ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ ανακοίνωνε ότι το Παρίσι δεν πρόκειται να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,3% του ΑΕΠ το 2018, αλλά ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 2,6%, διότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore ότι περιμένει η ιταλική κυβέρνηση να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 0,6% το 2019.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση