ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:52
 

Κουγιάλης: Αύξηση πέραν του 12% στον τομέα της γεωργίας

Το 2014 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της γεωργίας ανερχόταν σε 321 εκατομμύρια ευρώ, το 2016 έφτασε τα 360 εκατομμύρια

Newsroom K

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα αναφορικά με το μέλλον της οικονομίας, αλλά και του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με ετήσια σταθερά άλματα αύξησης, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης σε χαιρετισμό του στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στην Κύπρο «Κύκλοι της γης».

Ανέφερε ενδεικτικά ότι ενώ το 2014 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της γεωργίας ανερχόταν σε 321 εκατομμύρια ευρώ, το 2016 έφτασε τα 360 εκατομμύρια, σημείωσε δηλαδή αύξηση πέραν του 12% μέσα σε μόλις 3 χρόνια ενώ η απασχόληση στον τομέα ήταν σταθερή.

«Τα ίδια αυτά στοιχεία καταδεικνύουν ακόμη κάτι εξίσου σημαντικό: Τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία μας, στάθηκε αρωγός και αιμοδότης των άλλων τομέων της οικονομίας προσφέροντας απασχόληση, εισοδήματα αλλά και ξένο συνάλλαγμα στον τόπο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι σήμερα ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και τα μίζερα χρονιά έχουν παρέλθει ανεπίστρεπτι. Είπε επίσης ότι το Υπουργείο, στα πλαίσια της Πολιτικής της Διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια πέτυχε σημαντικές αλλαγές ως προς την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

Είπε επίσης ότι αυτή την πενταετία τέθηκαν οι βάσεις για εκσυγχρονισμό και ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, με όραμα την προώθηση πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης του γεωργικού τομέα, συνεχίζοντας τη θετική πορεία για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και προνοιών που θα παρέχονται και με τη νέα ΚΑΠ 2021 - 2027.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της κυπριακής γεωργίας είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται μακριά από τα κέντρα των διεθνών αγορών και οι γεωργοί καλλιεργούν μικρά τεμάχια γης κάτι που μειώνει τη διαπραγματευτική τους δύναμη. Την ίδια στιγμή, ανέφερε, η χώρα βιώνει τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και το φαινόμενο της αστυφιλίας επηρεάζει τις αγροτικές περιοχές.

Ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε στην πολιτική που έθεσε με την ανάληψη του Υπουργείου Γεωργίας για στροφή στην ποιότητα και είπε ότι για αυτό το λόγο εργάζονται καθημερινά για την κατοχύρωση όλων των παραδοσιακών αγροδιατροφικών προϊόντων της Κύπρου ως γεωγραφικές ενδείξεις «γιατί πραγματικά πιστεύουμε πως με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα του τόπου μας».

«Παράλληλα η κατοχύρωση αγροτικών προϊόντων δημιουργεί συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές αφού στηρίζει τη δημιουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ενισχύει τα εισοδήματα των αγροτών μας», είπε.

Ανέφερε ότι στο μητρώο προστατευομένων ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων έχουν ήδη κατοχυρωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Παφίτικο λουκάνικο και το Γλυκό τριαντάφυλλου Αγρού και το Κολοκάσι Σωτήρας / Πούλλες Σωτήρας ενώ προ ολίγων ημερών αποστάληκαν στην ΕΕ οι φάκελοι για την κατοχύρωση τριών ακόμη προϊόντων που είναι η λούντζα, το χοιρομέρι και το λουκάνικο Πιτσιλιάς. Όσον αφορά την κατοχύρωση του χαλουμιού, είπε ότι η προσπάθεια βρίσκεται στο τελικό στάδιο και η επιτυχία της θα ανοίξει νέους ορίζοντες στη κυπριακή γεωργία, τη κτηνοτροφία και την τυροκομία και θα δώσει ώθηση στη κυπριακή οικονομία.

Αναφερόμενος στην εκστρατεία ενημέρωσης «Κύκλοι της Γης», είπε ότι αποτελεί σημείο αναφοράς στη προσπάθεια πληροφόρησης του κοινού για το ρόλο και το έργο της ΚΑΠ, η οποία δεν είναι επωφελής μόνο για τους αγρότες και τη γεωργική παραγωγή, «αλλά μας επηρεάζει όλους, ως καταναλωτές και ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Πέραν των €485 εκατ. την περίοδο 2014-2020

Η ΚΑΠ αναμένεται να επενδύσει στην Κύπρο την περίοδο 2014-2020 πέραν των 485 εκατ. Ευρώ με αρμόδιο για την υλοποίηση φορέα το Υπουργείο Γεωργίας, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση της εκστρατείας.

Παράλληλα ο Υπουργός Γεωργίας αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, είπε ότι αναμένεται να αξιοποιηθούν μέσω στοχευμένων μέτρων, μέχρι το τέλος της περιόδου, περί τα €243,3 εκ ευρώ ως συνολική δημόσια δαπάνη, προς όφελος της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.

Στην παρουσίασή της η υπεύθυνη της εκστρατείας Σταματία Ζησιάδου, ανέφερε ότι αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγροτικοί και άλλοι οργανισμού επωφελούνται από χρηματοδοτήσεις της ΚΑΠ, κυρίως με στήριξη του εισοδήματος μέσω του συστήματος των άμεσων πληρωμών, χρηματοδότηση μέσω των μέτρων στήριξης που παρέχει η Κοινή Οργάνωση Αγορών και χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης χρηματοδοτεί δράσεις για εκσυγχρονισμό γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης και εμπορίας, ενίσχυση νέων γεωργών, συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας, σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, στήριξη βιολογικών και παραδοσιακών καλλιεργειών, στήριξη για τοπική ανάπτυξη και επαγγελματική κατάρτιση των αγροτών.

Μέσω της ΚΑΠ η Κύπρος επιδιώκει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις όπως την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, την έλλειψη νεαρών αγροτών και την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και δημιουργία μονάδων κλίμακος ή ενώσεων για περισσότερη και πιο ποιοτική παραγωγή και εμπορία.

Στη διάσκεψη παρουσιάστηκαν έργα που χρηματοδοτήθηκαν με επιτυχία από την ΚΑΠ στην Κύπρο. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε η μονάδα μεταποίησης αχλαδόμηλου στην Κύπερούνται Nashico που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Leader με €162,166. Επίσης ο Δήμαρχος Σωτήρας Γιώργος Τάκκας παρουσίασε την κατοχύρωση των προϊόντων Κολοκάσι και Πούλλες Σωτήρας, τα οποία έγιναν τα πρώτα κυπριακά προϊόντα με προστατευόμενη ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Ο Γιώργος Γαβριήλ της εταιρείας Aphrodite Delights παρουσίασε τη δική του πορεία κατοχύρωσης ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) του λουκουμιού και των κουφέτων αμυγδάλου Γεροσκήπου.

Τέλος, ο επιστημονικός συνεργάτης της εκστρατείας Σάββας Μαλιώτης παρουσίασε το πρόγραμμα «Φρούτα στα σχολεία», το οποίο προωθεί τα φρούτα σε μαθητές των δημοτικών σχολείων και σημείωσε ότι από το 2013 μέχρι το 2016 αυξήθηκε κατά 32% ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχων σε αυτό.

Όπως τονίστηκε στη διάσκεψη, η κατοχύρωση των κυπριακών προϊόντων είναι ιδιαίτερης σημασίας, ωστόσο πρέπει να συνοδεύεται και από ανάλογες ενέργειες κυρίως σε επίπεδο παραγωγών ώστε η κατοχύρωση να επιφέρει τα αναμενόμενα οφέλη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Μεγαλύτερα αεροπλάνα για το Λονδίνο επιστρατεύει η Egypt Air

«Μήπως είναι ακόμη ένα τρικ …μάρκετινγκ για να ανεβάσουν τις τιμές των εισιτηρίων;»
Ai Em  |  10:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:47

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:46

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X