ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κράτησε εκτός επενδυτικής βαθμίδας την Κύπρο ο S&P

Εξαιρετικά ασυνήθιστο να υπήρχε δεύτερη αναβάθμιση μέσα σε έξι μήνες από τον ίδιο οίκο λένε πηγές του Υπ. Οικονομικών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Εκτός επενδυτικής βαθμίδας κράτησε ο οίκος Standard and Poor's την Κύπρο, δίχως να την αναβαθμίσει περαιτέρω, αφήνοντας το μακροπρόθεσμο χρέος της σε BB+ και το βραχυπρόθεσμο σε Β.

Εντούτοις, ο οίκος άλλαξε  τον ορίζοντα (outlook) από σταθερό σε θετικό, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας πρόκειται μέχρι το 2020 να μεγεθύνεται με ποσοστό της τάξης του 3%.

Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν στην «Κ» λίγες ώρες πριν την αξιολόγηση πως θα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο να υπάρξει δεύτερη αναβάθμιση χώρας μέσα σε διάρκεια έξι μηνών από τον ίδιο οίκο.

Υπενθυμίζεται πως στις 17 Μαρτίου ο οίκος είχε αναβαθμίσει το μακροπρόθεσμο χρέος της Κύπρου (ξένο και εγχώριο νόμισμα) από BB σε BB+, ενώ το βραχυπρόθεσμο χρέος της Κύπρου είχε παραμείνει στο B, φέρνοντας όμως παράλληλα το νησί ένα σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος τότε είχε σημειώσει ότι η οικονομία της Κύπρου θα αναπτυχθεί με 2.7% το 2017, με μια μικρή κάμψη αυτού του ποσοστού για τα έτη 2018 μέχρι και το 2020, στο 2.5%. Από ότι φάνηκε, ο οίκος αναθεώρησε αυτή την εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

Τα δεδομένα δικαιολογούν επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στα μέσα της εβδομάδας είχε αναφέρει ότι, παρόλο που η απόφαση της αναβάθμισης άνηκε στον οίκο αποκλειστικά, τα δεδομένα δικαιολογούν την επιστροφή της Κύπρου στην επενδυτική κατηγορία. «Οι αγορές είναι πιο μπροστά από τους οίκους», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται δε, ότι, στα μέσα καλοκαιριού ο κ. Γεωργιάδης είχε διαβεβαιώσει πως εντός δώδεκα μηνών η Κύπρος θα μεταπηδήσει στη βαθμίδα που θα της επιτρέψει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαδέχτηκε τον Moody's

H τελευταία αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, ήταν αυτή του αμερικανικού οίκου Moody’s Investors Service στις 29 Ιουλίου, κατά μια βαθμίδα. Συγκεκριμένα, στο Ba3, από B1. Πλέον, η Κύπρος χρειάζεται τρεις αναβαθμίσεις από το συγκεκριμένο οίκο για να μεταβεί σε επενδυτική βαθμίδα, με την επόμενη αξιολόγηση να έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.

Πρόσθετα, Moody’s, Fitch και DBRS βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση αναφορικά με τις αξιολογήσεις τους, που από τη μία αφήνουν την Κύπρο τρία σκαλιά μακριά από την επενδυτική βάση, αλλά ταυτόχρονα και οι τρεις έχουν δώσει θετικό ορίζοντα.

Μετά την επιβεβαίωση της διαβάθμισης χρέους της Κύπρου από τον S&P, πλέον και οι τέσσερις οίκοι έχουν δώσει θετικό ορίζοντα (outlook).

Οι μελλοντικές αξιολογήσεις

Ο Standard and Poor's αναφέρει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναβάθμισης της αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους επόμενους 12 μήνες, αν η κυπριακή οικονομία συνεχίσει να ανακάμπτει σε επίπεδα προ της κρίσης και η δημοσιονομική πολιτική παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερή, θέτοντας σε καθοδική πορεία το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ. Επίσης σε περίπτωση που οι πιστωτικές και νομισματικές συνθήκες της Κύπρου συνεχίζουν να συγκλίνουν με εκείνες της ευρωζώνης, με τη σημαντικής μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) και επιπλέον μειώσεις στα επιτόκια.

Μέχρι το 2020 ο οίκος αναμένει ότι η αύξηση της κατανάλωσης θα επιβραδυνθεί, καθώς η εξυπηρέτηση του χρέους των νοικοκυριών αυξάνεται, μολονότι προβλέπεται το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί περαιτέρω και τα διαθέσιμα εισοδήματα να αυξηθούν.

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να τεθεί εκτός ΕΕ είχε μέχρι στιγμή αμελητέες επιπτώσεις, αφού όπως αναφέρεται, παρά την υποβάθμιση της αγγλικής λίρας σε σχέση με το ευρώ, οι αφίξεις Βρετανών τουριστών στην Κύπρο συνέχισαν να αυξάνονται. Σημειώνεται ωστόσο ότι αυτή η τάση μπορεί να μην διαρκέσει, αν υπάρξει συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στη σχέση του ΗΒ με την ΕΕ. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, αναμένεται ότι οι επιπτώσεις θα μετριαστούν από την ικανότητα της Κύπρου να προσελκύει τουρίστες από άλλες περιοχές, που ενισχύθηκε με την προσθήκη νέων απευθείας πτήσεων από το Ισραήλ.

Παράλληλα αναμένεται ότι παρά την ανάπτυξη το χρέος του ιδιωτικού τομέα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και ότι η μακροοικονομική πολιτική των αρχών θα συνεχίσει να έχει ως στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας των δημόσιων οικονομικών, επιδιώκοντας τη μείωση του χρέους και συμβάλλοντας στην ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του οίκου, οι αξιολογήσεις της Κύπρου περιορίζονται από τον υψηλό βαθμό μόχλευσης της οικονομίας που είναι εμφανής στους ισολογισμούς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα αλλά και στο τραπεζικό σύστημα που έχει υποστεί απομείωση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση