ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρίνει τα πάντα το Σχέδιο Εστία

Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί για την συμφωνία Ελληνικής - ΣΚΤ και νομοσχεδίων για βελτίωση νομικού πλαισίου των ΜΕΔ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το Σχέδιο Εστία θα είναι το βαρούλκο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσον αφορά στην έγκριση του Σχεδίου Εγγύησης Δανείων μεταξύ Συνεργατισμού και Ελληνικής Τράπεζας, αλλά και για το γενικό πακέτο βελτίωσης του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ.

Την Τρίτη το πρωί μέχρι τις 10.30 πριν αρχίσει τη συνεδρία της για την εξέταση των νομοσχεδίων που αποσκοπούν στη βελτίωση των διαδικασιών για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, η Επιτροπή Οικονομικών αναμένει το σημαντικότατο για την ίδια Σχέδιο Εστία. Η Εστία όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, αναμένεται να είναι η βάση για τη δημιουργία του πλαισίου που θα ξεφορτώσει τον κυπριακό τραπεζικό τομέα από το βαρίδι των ΜΕΔ.

Εξάλλου, ο Διευθυντής του τμήματος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους, είπε πως, τόσο το σχέδιο Εστία όσο και το σχέδιο λειτουργίας του φορέα διαχείρισης ΜΕΔ είναι έτοιμα.

«Και τα δύο σχέδια είναι έτοιμα, υπάρχει μια διαδικασία, θα ενημερώσουμε τον Υπουργό, Το πλαίσιο του φορέα, το σχέδιο ΕΣΤΙΑ είναι έτοιμα, θα ενημερωθεί ο Υπουργός και θα καταθέσει στο Υπουργικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νεοφύτου κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε ότι όσον αφορά στις εκποιήσεις και το τροποποιητικό νομοσχέδιο που έχει ενώπιόν της η Βουλή, δεν είναι αρκετά αυστηρό και θα επιτρέψει ακόμα και μετά την ψήφισή του οι κακοπληρωτές να δρουν ανενόχλητοι.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών σε ένα έντονο μονόλογο ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι πρέπει ίσως να κατέβει το όριο των 350.000 ευρώ ως το ανώτατο όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και να προστατευθούν περισσότεροι δανειολήπτες που θα έχουν ακίνητα μικρής αξίας και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. «Πρέπει να μπουν κάτω από την ομπρέλα της Εστίας περισσότεροι δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώνουν τα δάνειά τους, αλλά επίσης δεν πρέπει να θεωρείται πως κινδυνεύουν οι καταθέσεις του δανειολήπτη που έχει πληρώσει τα δάνειά του μέχρι το τελευταίο ευρώ από ΜΕΔ που έχουν οι κακοπληρωτές και φουσκώνουν το τραπεζικό σύστημα. Είναι η ευκαιρία μας να κάνουμε σωστά πράγματα, δεν πρέπει να φτιαχτούν υποκατηγορίες που θα προστατεύονται οι κακοπληρωτές. Όπως επίσης, θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τους εγκλωβισμένους αγοραστές που έχουν πληρώσει τα ακίνητά του, αλλά επειδή οι τράπεζες δεν έχουν λάβει χρήματα από τους ντιβέλοπερς δεν δίνουν τον τίτλο ιδιοκτησίας στους πολίτες. Το κτηματολόγιο πρέπει να εφαρμόσει σωστά το πλαίσιο που θα δημιουργηθεί, να έχει δικαιοσύνη», κατέληξε.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση αναμένεται να μπει σε συζήτηση για τα δύο προγράμματα, ως αντιστάθμιση των άλλων νομοσχεδίων και της έγκρισης του Σχεδίου Εγγύησης Δανείων για την Ελληνική - ΣΚΤ.

Θα επηρεαστούν οι παραδοχές

Τη θέση πως οι αλλαγές του θεσμικού πλαισίου θα επηρεάσουν τις παραδοχές με τις οποίες θα βγουν τα αποτελέσματα των τραπεζών από τα stress test τα οποία θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο, εξέφρασαν από κοινού ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Ιωαννίδης και του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους.

«Οι παραδοχές και το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων είναι σε συνάρτηση του χρόνου που ένα δάνειο είναι σε καθυστέρηση», σημείωσαν, κρίνοντάς τα ως νομοσχέδια που είαι κρίσιμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση