ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρίση δίχως τέλος για την οικονομία της Τουρκίας

Ξεκίνησε η λήψη έκτακτων μέτρων και στα κατεχόμενα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η κρίση στην τουρκική οικονομία με αφορμή την ατέρμονη υποβάθμιση της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων συνεχίζεται και λαμβάνει διαστάσεις. Η Άγκυρα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αγανάκτηση δίχως να διαθέτει πολλά μέσα για να επέμβει άμεσα στην κρίση.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, οι αντιστοιχίες των ξένων νομισμάτων έναντι της τουρκικής λίρας έχουν ως εξής:
1 δολάριο ΗΠΑ - λίρα Τουρκίας: 4,8469
1 ευρώ - λίρα Τουρκίας: 5,6852
1 λίρα Αγγλίας - λίρα Τουρκίας: 6,4768

Εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατακόρυφης πτώσης της λίρας, πριν από λίγο το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, μετατράπηκαν σε λίρα Τουρκίας τα αποθέματα του χρηματιστηρίου, με εξαίρεση τα στρατηγικά αποθέματα που προορίζονται για άμεσες ανάγκες και εξόφληση οφειλών.

Ξεκίνησε η λήψη έκτακτων μέτρων και στα Κατεχόμενα

Εν τω μεταξύ στα Κατεχόμενα η «κυβέρνηση» και η «Κεντρική Τράπεζα» ξεκίνησαν να λαμβάνουν έκτακτες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τ/κ εφημερίδα Χαβαντίς. Συγκεκριμένα, η «Κεντρική Τράπεζα» απαγόρευσε την έκδοση δανείων σε ξένα νομίσματα σε εργαζόμενους του «δημόσιου» και ιδιωτικού τομέα, οι μισθοί των οποίων πληρώνονται με λίρες Τουρκίας.

Στα πλαίσια της νέας απόφασης, περιορίζεται το ύψος των δανείων που δίνονται από τις τράπεζες για αγορά οικιών και οχημάτων. Επίσης, περιορίζεται ο αριθμός δόσεων των δανείων. Χθες, ο «Πρωθυπουργός» είχε ανακοινώσει ότι μελετούνται ριζοσπαστικά μέτρα για την οικονομία, δίχως να αποκλείει την αλλαγή νομίσματος.

Σε κατάσταση πανικού η τουρκική αγορά

Στην Τουρκία οι οικονομολόγοι παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις τελευταίες εξελίξεις στην τουρκική οικονομία. Οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα οι εξελίξεις, η λίρα Τουρκίας πλέον έχει χάσει το 20% της αξίας της από την αρχή του χρόνου. Οι αναλυτές καλούν την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει άμεσα στην αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, η σιγή ιχθύος της Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζεται, διότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης, λίγο πριν τις πρόωρες εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια από τις έμπειρους οικονομολόγους της Τουρκίας, η βοηθός Γενικού Διευθυντή της εταιρίας Meksa, Φιγκέν Όζαβτζι Γκιουλμουλτζίνελι, θεωρεί ότι η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα φέρουν την μέγιστη ευθύνη για τον εκτροχιασμό των εξελίξεων στην τουρκική οικονομία.

Η ίδια αναφέρεται και στους παράγοντες που συνέβαλλαν στην πτώση της τουρκικής οικονομίας: η οικονομική βοήθεια που μοιράζει η κυβέρνηση πριν τις εκλογές σε διάφορες μερίδες της κοινωνίας δημιουργεί ερωτηματικά για τον προϋπολογισμό, υπάρχουν ερωτηματικά και για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, έχει χαθεί η οικονομική πειθαρχία, ενώ η πολιτική ανωμαλία και το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης πλήττουν την οικονομία. Μαζί με πολλούς έμπειρους οικονομολόγους, η κ. Γκιουλμουλτζίνελι καλεί την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει άμεσα στην αύξηση των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση