ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιδράσεις την υστάτη για τα νομοσχέδια του ΓεΣΥ

Πολιτικές σκοπιμότητες θυσιάζουν τη βιωσιμότητα, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα αναφέρει ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πυρά εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου Ανδρέας Κρητιώτης στις τοποθετήσεις του ενόψει της προώθησης των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ στη ολομέλεια της Βουλής, διατυπώνοντας την άποψη του Συνδέσμου ότι ζωτικά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της παρούσας εκδοχής του ΓεΣΥ έχουν μείνει αναπάντητα, σε μια ατμόσφαιρα δαιμονοποίησης που αντικατέστησε τον δημόσιο διάλογο με συνθήματα, ατάκες και ύβρεις.

Επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Συνδέσμου για ένα ΓεΣΥ με τα κριτήρια της καθολικότητας και αλληλεγγύης, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με επιλογές ιατρού, νοσοκομείου και ασφαλιστικού φορέα, με πρώτη προτεραιότητα τον πολίτη και τις ανάγκες του.

Έθεσε εκ νέου τα θέματα της ουσιαστικής οικονομικής και διοικητικής αυτονομίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων, του ελέγχου και της λογοδοσίας του ημιδημόσιου ασφαλιστικού φορέα, την ανυπαρξία ιατρικών πρωτοκόλλων και κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων ώστε να είναι ο προϋπολογισμός αξιόπιστος, την απουσία τρόπων διασφάλισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, την έλλειψη στα νομοσχέδια μεταβατικών διατάξεων για τους 235.000 ασφαλισμένους σε αντίθεση με όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες που ευνοήθηκαν από το Υπουργείο.

Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Το νόμισμα της ασφαλιστικής αγοράς είναι η αξιοπιστία. Η αξιοπιστία προϋποθέτει καθαρές εξηγήσεις, τεκμηρίωση και εμπιστοσύνη. Με αυτές τις αξίες πορευτήκαμε στον δημόσιο διάλογο. Δεν είμαστε πολιτικοί, γι’ αυτό η ειλικρίνεια μας σοκάρει. Από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε καμία δυσκολία να λέμε την αλήθεια που όλοι παραδέχονται ιδιωτικώς και λίγοι υποστηρίζουν δημοσίως.

Όλοι γνωρίζουν ότι το σχέδιο που θα κατατεθεί είναι ανεπαρκές και ελλιπές. Το γνωρίζει ο Πρόεδρος, οι Υπουργοί, οι βουλευτές, πολλοί πολιτικοί αρχηγοί, ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας. Ανεξαρτήτως αν δημόσια οχυρώνεται πίσω από την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.

Λες και είναι η πρώτη φορά που κυπριακά κόμματα κατέληξαν σε αποφάσεις που στην πορεία αποδείχθηκαν τραγικά λανθασμένες για την κοινωνία.
Αντιλαμβάνονται όλοι ότι είναι προϊόν πολιτικών συμβιβασμών και χάρη σε αυτά τα πολιτικά παιχνίδια θυσιάζονται έννοιες όπως η βιωσιμότητα, η ποιότητα, η αποτελεσματικότητα. Το ερώτημα που θέτουμε είναι απλό: Γιατί να αποδεχόμαστε, ως πολίτες, ως εργοδότες και ως εργαζόμενοι αυτόν τον ιδιότυπο εκβιασμό της ήσσονος προσπάθειας;

Γιατί να μην πιέζουμε για να εφαρμοστεί το καλύτερο αλλά το προβληματικό, όταν μάλιστα ξέρουμε ότι αυτή η ιστορία θα στοιχίσει χρόνο και χρήμα στον ασφαλισμένο, τον ασθενή, το φορολογούμενο;»

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου κ. Στέφη Δράκου, εξέφρασε την ενόχληση των ασφαλιστικών εταιρειών στις απόπειρες δαιμονοποίησης της αντίθετης άποψης. Παράλληλα, απάντησε σε ανυπόστατες κατηγορίες που εξαπολύονται από διάφορες πλευρές εναντίον του Συνδέσμου. «Αφιερώσαμε χρόνο για μελέτη προκειμένου με υπευθυνότητα να καταθέσουμε την πρότασή μας. Προσδοκούσαμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Δυστυχώς, η αντιμετώπιση ήταν απογοητευτική. Αντί για επιχειρήματα, φτηνά συνθήματα. Αντί για αντιπροτάσεις, δαιμονοποίηση. Αντί για δημόσιο διάλογο, ατάκες στα μέσα δικτύωσης και λεκτικό λιντσάρισμα.

Όλοι εμείς που τυχαίνει, για δικούς μας λόγους, να έχουμε διαφορετική άποψη ζούμε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, καθόλου συμβατή με τη δημοκρατία ή με τη μεταρρύθμιση της υγείας. Γνωρίζετε δε καλύτερα από τον κάθε ένα, τους χαρακτηρισμούς που αποδόθηκαν σε αυτούς που εξέφρασαν διαφορετική άποψη. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι διασκεδαστικό. Είναι πλήγμα για τη δημοκρατία και την ελευθερία της άποψης στην Κύπρο».

Τέλος, ο Σύνδεσμος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να προτείνει ένα σύγχρονο Γενικό Σχέδιο Υγείας με επιλογές ιατρού, νοσοκομείου και ασφαλιστικού φορέα και να ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εξετάσουν έναν δρόμο που προστατεύει τα συμφέροντα όλων και κυρίως των απλών πολιτών. Θεωρεί ότι το παρόν σχέδιο είναι αδιέξοδο, καταδικασμένο να αποτύχει και ότι αργά ή γρήγορα θα αντικατασταθεί. Κάνει τα πράγματα χειρότερα, στέλνει εργαζόμενους στην ανεργία και υπονομεύει τις επόμενες γενιές που θα επωμιστούν το κόστος.

Δυστυχώς η δικαίωση του Συνδέσμου θα έλθει στο μέλλον με μεγάλο οικονομικό κόστος όχι μόνο για τις ίδιες τις εταιρείες, αλλά για τους ασθενείς, τους ασφαλισμένους και τους φορολογούμενους. Τότε, ο Σύνδεσμος καθιστά όλους όσοι πρωτοστάτησαν σε αυτό το κακό σχέδιο συνυπεύθυνους, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός του.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση