ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από ώρα σε ώρα του deal του Συνεργατισμού

Τι προκύπτει για την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων, όσα ειπώθηκαν στο Προεδρικό

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Συνάντηση είχαν οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της ΣΕΚ - ΠΕΟ - ΠΑΣΥΔΥ και η ΕΤΥΚ στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αναφορικά με την επόμενη μέρα στο Συνεργατισμό μετά και το δρόμο που έχει πάρει προς ιδιωτικοποίηση και με θέμα το τι μέλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους.

Σημαντικό το γεγονός όπως αποκάλυψαν οι Συντεχνίες και η ΕΤΥΚ, είναι ότι το Σχέδιο της Εθελούσιας Εξόδου που θα δημιουργηθεί για τους υπαλλήλους του Συνεργατισμού θα προκύψει έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ των Συντεχνιών και της Διοίκησης της υπό ιδιωτικοποίησης τράπεζας.

Η συνάντηση είπαν οι συνδικαλιστές και η ΕΤΥΚ έγινε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για ενημέρωση αλλά και πως υλοποιείται η δέσμευση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχαν από τον Υπουργό Οικονομικών στην τελευταία τους συνάντηση πριν μήνες. Το ελάχιστο, όπως τονίστηκε, είναι να μην θυματοποιηθει κανένας υπάλληλος του Συνεργατισμού από τη διαδικασία απορρόφησης της Συνεργατικής Κυπριακής από την Ελληνική Τράπεζα.

Η όλη συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σύμφωνα με τον γ.γ. της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση έγινε σε καλό κλίμα, τονίζοντας ότι το Σχέδιο εθελουσίας εξόδου που θα υπάρξει θα πρέπει να είναι ελκυστικό.

Ο Πάμπης Κυρίτσης τόνισε επιπρόσθετα πως το σχέδιο για την εθελούσια θα τη διαμορφώσουν οι συντεχνίες και η ΣΚΤ, ωστόσο δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως τα πράγματα, καθώς δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ Ελληνικής και Συνεργατισμού. «Ευελπιστούμε να μην θυματοποιηθουν οι εργαζόμενοι», σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως όσοι μεταφερθούν στο νέο σχήμα Ελληνικής - ΣΚΤ θα μεταβούν με όλα τα δικαιώματά τους που είχαν στην ΣΚΤ. Aπό πλευράς συντεχνιών πάντως, για τα του Σχεδίου, τόνισαν ότι πρέπει να είναι ελκυστικό και να είναι παρόμοιο με αυτά που υποβλήθηκαν παλαιότερα από άλλες τράπεζες.

Όσοι εργαζόμενοι μείνουν στη ΣΚΤ συνέχισε ο κ. Κυρίτσης, θα μεταφερθούν στον Φορέα Διαχείρισης Δανείων που διαχειριστής είναι η Altamira Asset Management. Κανένας εργαζόμενος δεν θα θυματοποιηθεί, είτε πάει στην Ελληνική, είτε πάει στον Φορέα, είτε λάβει το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου, κατέληξε ο κ. Κυρίτσης.

Από πλευράς του ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα εμπλακούν οι συντεχνίες σε ένα διάλογο με τη ΣΚΤ για να καταλήξουν στα σημεία του Σχεδίου Εθελούσιας, ενώ τόνισε ότι καμία συμφωνία δεν θα γίνει αποδεκτή εάν δεν ξεκαθαρίσουν τα όποια ανοιχτά ζητήματα υπάρχουν. Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι δεν υπάρχου χρονοδιαγράμματα, αλλά είναι αντιληπτό, όπως είπε, ότι θα πρέπει να γίνουν γρήγορα και άμεσα οι ενέργειες αυτές.

Σύμφωνα με τον Λοίζο Χατζηκωστή της ΕΤΥΚ, το καινούργιο σχήμα Ελληνικής - Συνεργατισμού που θα προκύψει θα πρέπει να είναι βιώσιμο για να λειτουργήσει, ενώ για τα του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης εξήγησε ότι θα πρέπει να είναι ελκυστικό και παρόμοιας μορφής με όσα έχουν δοθεί ανά καιρούς από άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

Ακόμα να επιτευχθεί συμφωνία

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου υπογράμμισε ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμα επιτευχθεί και όσα ειπώθηκαν μεταξύ Προέδρου και Συντεχνιών είναι υπό την αίρεση της απορρόφησης της ΣΚΤ από την Ελληνική.

Ωστόσο, αναμένεται από ώρα σε ώρα όπως είπε. 

Τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της ΣΚΤ θα διασφαλιστούν διαμήνυσε, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ των Συντεχνιών της ΕΤΥΚ και Κυβέρνησης εφόσον υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελληνικής και Συνεργατισμού.

Ένα μέρος των υπαλλήλων θα συνεχίσει στην Ελληνική, ένα άλλο μέρος θα πάει στον Φορέα Διαχείρισης Δανείων και οι υπόλοιποι θα αποχωρήσουν με Σχέδιο Εθελούσιας, τόνισε. «Το βέβαιο έιναι ότι αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας θα έιναι και το μέλλον των εργαζομένων. Οι λεπτομέρειες και τα στοιχεία, θα υπάρξουν όταν καταλήξει η συμφωνία. Ο ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε τις συντεχνίες για την πορεία της διαπραγμάτευσης, κάτι που δεν έχει κλείσει ακόμα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X