ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:19
 

Λακκοτρύπης: Έγινε σοβαρό λάθος με το χαλλούμι

Η Κύπρος έχασε ένα σημαντικό εργαλείο που την προστατεύει από τους παραγωγούς χαλλουμιού στο εξωτερικό

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ως ένα μεγάλο και σοβαρό λάθος χαρακτήρισε ο Υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης την απόφαση υπέρ της εταιρείας John & Paschalis η οποία με αίτησή της πέτυχε την ακύρωση του Εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασιλείο μέσω δικαστικής διαδικασίας.

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε πως υπάρχουν πολλές δικαστικές διαδικασίες για ακύρωση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού, φτάνοντας αισίως τις 80. Σύμφωνα με τον Υπουργό, όποιο ζήτημα έχει να κάνει με εμπορικό σήμα, το χειρίζεται ειδική μονάδα της Υπηρεσίας Εμπορίου που αποτελείται μόλις από δύο (2) άτομα, τα οποία όμως ζητούν όπου χρειαστεί την βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας.

Κληθείς ο κ. Λακκοτρύπης από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου να απαντήσει για το λόγο που η ΚΔ έχασε το εμπορικό σήμα του χαλουμιού στο ΗΒ, ανέφερε εμφατικά πως διαβάζει και ξαναδιαβάζει την υπόθεση και δεν μπορεί να αντιληφθεί πως μπορεί να έγινε ένα τόσο σοβαρό λάθος, το οποίο έτυχε κατ’ εξακολούθηση λάθος χειρισμού. Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το Υπουργείο δεν απάντησε στους νομικούς συμβούλους της εταιρείας που χειριζόταν την υπόθεση στα χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει. Πρόσθεσε πως μόλις έγινε αντιληπτή η αποτυχία έγιναν προσπάθειες για να διορθωθεί το μεγάλο λάθος, όμως δεν έγινε κατορθωτό είτε με ακύρωση είτε με έφεση της απόφασης.

Ο Υπουργός κατά τη γνώμη του είπε πως η Κύπρος δεν έχασε το χαλλούμι στο ΗΒ, αλλά έχασε ένα σημαντικό εργαλείο που προστατεύει όλους τους παραγωγούς του χαλουμιού στο εξωτερικό. Ως αντίλογο, τόνισε πως το σήμα προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό κοινοτικό, παρότι υπάρχει αίτηση για ακύρωση του εμπορικού σήματος στο ΗΒ. Σημείωσε πως όλα τα Ευρωπαϊκά σήματα μετά το Brexit θα μετατραπούν έτσι κι αλλιώς σε σήματα Ηνωμένου Βασιλείου και ενδεχομένως να γίνει και ακόμα μία προσπάθεια για έφεση της απόφασης. «Δεν θα σταματήσει η προστασία του σήματος, χάσαμε ένα σημαντικό όπλο που είχαμε στη φαρέτρα μας και θα προσπαθήσουμε να επανορθώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Κατέληξε πως αναφορικά με τη συνάντηση που ζητά η John & Paschalis με το Υπουργείο, απώτερος σκοπός της είναι να επαναδιαπραγματευτεί ο φάκελος του χαλουμιού που έχει κατατεθεί για την κατοχύρωση ως Προϊόν Ονομαστικής Προέλευσης που θέλει να τον επαναδιαπραγματευτεί. Ωστόσο, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως χωρά όλους η αγορά και δεν πρέπει να υπάρχουν διαμάχες για ένα Κυπριακό προϊόν όπως το χαλούμι, αναφέροντας πως υπάρχουν λύσεις.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία κατά την επίσημη ανακοίνωσή της τόνισε την ετοιμότητά της να αποσύρει τις εν λόγω αιτήσεις, εφόσον το Υπουργείο αποδεχθεί για πρώτη φορά εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τροποποίηση των αντιαναπτυξιακών και λανθασμένων κανονισμών των εμπορικών σημάτων και των προδιαγραφών που περιέχονται στον φάκελο κατοχύρωσης που κατατέθηκε στην Ε.Ε αναφορικά με την παραγωγή του χαλουμιού.

Καμία σχέση ΠΟΠ και εμπορικό σήμα ΗΒ

Για το ζήτημα του ΗΒ που έχει προκύψει, η Νομική Υπηρεσία δια του εκπροσώπου της τόνισε ότι ενημερώθηκε στις 2 Μαίου, άρα πολύ αργότερα από την ημερομηνία που θα μπορούσε να κάνει κάτι για να αντιστρέψει την απόφαση που είχε λάβει το δικαστήριο του ΗΒ για το εμπορικό σήμα και της απόφασης υπέρ της John & Paschalis. Συμπλήρωσε πως ζητήθηκε να ακυρωθεί η απόφαση από τους νομικούς τους συμβούλους στο Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε και έφεση, αλλά απορρίφθηκαν.

Διευκρίνισε πάντως πως δεν υπάρχει καμία νομική διασύνδεση του Προϊόντος ΠΟΠ με το εμπορικό σήμα στο ΗΒ, το οποίο «χάθηκε».

Κοντά σε ΠΟΠ

Αν και χιλιοειπωμένο, εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας τόνισε στην Επιτροπή πως η αίτηση που έχει υποβληθεί για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόν ΠΟΠ είναι πολύ κοντά στο να περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η Κομισιόν δεν έχει ζητήσει όποια διευκρίνιση επί του φακέλου εδώ και 2 – 2.5 χρόνια, που κατά το Υπουργείο θεωρείται πολύ καλό σημείο.

Ο φάκελος για κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόν ΠΟΠ έχει κατατεθεί από το 2012.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Nέες απειλές Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας μέχρι τέλους

«Ο σουλτάνος εννοεί μέχρι το δικό του τέλος! Τα μακριά κοντινά γινήκαν!!»
ΑΚΑ  |  11:24

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X