ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:17
 

Λακκοτρύπης: Τέλος του ’18 η ολοκληρωμένη εικόνα για τα κοιτάσματα

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως η Κύπρος διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μέχρι το τέλος του 2018 και την διεξαγωγή γεωτρητικών δραστηριοτήτων από την κοινοπραξία Exxon Μobil/Qatar Petroleum στο τεμάχιο 11, η Κύπρος θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα κοιτάσματα και να μπορέσει να λάβει τις αποφάσεις σε σχέση με την ανάπτυξή τους, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Αυτή θα είναι η στιγμή για τη λήψη των αποφάσεων», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης σε συζήτηση με τίτλο “Drilling forward” στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ναυτιλιακή Κύπρος, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Λεμεσό.

O κ. Λακκοτρύπης επανέλαβε πως η γεώτρηση της γαλλικής TOTAL στο τεμάχιο 11 απέδειξε ότι οι γεωλογικές δομές, που οδήγησαν στην ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, υπάρχουν και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά οι ποσότητες που ανακαλύφθηκαν δεν οδήγησαν σε ένα εμπορικά βιώσιμο κοίτασμα.

Παράλληλα, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως η Κύπρος διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, ήτοι την κατασκευή αγωγού προς τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου, την κατασκευή χερσαίου τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό την αξιοποίηση πλωτού τερματικού, αν και, όπως είπε, η πρόσφατη εμπειρία κατέδειξε ότι αυτή η επιλογή είναι πολύ ακριβή.

Αγωγός από Αίγυπτο προς Ευρώπη

Απαντώντας σε ερωτήσεις τω συνέδρων, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στους σχεδιασμούς για την δημιουργία αγωγών που να συνδέουν τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης με την Ευρώπη. Ειδικότερα αναφέρθηκε στον αγωγό που συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Κρήτη και απ’ εκεί στην Ιταλία, προσθέτοντας ότι πέραν από την χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη διενέργεια μελετών, αναμένεται να υποβληθεί και αίτηση για χρηματοδότηση των υποδομών μέσω της διευκόλυνσης συνδέοντας την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως υπάρχει και ένα άλλο έργο, που στοχεύει να συνδέσει την Αίγυπτο με την Κύπρο και την ΕΕ. Τόνισε ωστόσο ότι το έργο αυτό βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Για την νέα προσπάθεια εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η νέα προσπάθεια, που θα ξεκινήσει το α’ τρίμηνο του 2018, έχει χωριστεί σε δύο ξεχωριστές διαδικασίες. Τα έργα υποδομής (αγωγός, πλωτό τερματικό και προβλήτα στο Βασιλικό κλπ) και το μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας αερίου.

Εξήγησε ότι οι προηγούμενες διαδικασίες απέτυχαν καθώς η αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο είναι τόσο μικρή με αποτέλεσμα οι τιμές εισαγωγής να είναι υψηλές πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Εξάλλου, απαντώντας σε παρατήρηση του συντονιστή για τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Λακκοτρύπης συμφώνησε ότι μια επανένωση της Κύπρου θα ομαλοποιούσε τις σχέσεις όχι μόνο με την Τουρκία αλλά και με την ευρύτερη περιοχή.

Υπέδειξε ωστόσο ότι υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ της Τουρκίας και του κράτους δικαίου και επικαλέστηκε δηλώσεις Τούρκου Υπουργού ότι η Άγκυρα επιμένει στην παρουσία στρατού στην Κύπρο για να εγγυηθεί την τήρηση του Συντάγματος.

«Οι Τούρκοι εγγυώνται τη συνταγματική τάξη με στρατό, εμείς πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο», συμπλήρωσε.

Η Ελφρίντ Κοβαρουμπίας, εκ μέρους της DVNGL Oil Gas, υποστήριξε πως η Κύπρος θα μπορούσε να επενδύσει στη δημιουργία τερματικού LNG, καθώς οι κεφαλαιακές και λειτουργικές δαπάνες που απαιτούνται θα γίνονται ολοένα και πιο αποδοτικές λόγω της προόδου της τεχνολογίας.

Ωστόσο, είπε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν 1.800 τερματικά σε όλο τον κόσμο με την σημαντική περίοδο για επενδύσεις να εκτείνεται μέχρι το 2025. Μετά από αυτή την χρονιά, είπε, η ζήτηση τερματικών παρουσιάζει σταθεροποίηση.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή την στιγμή το πετρέλαιο και το αέριο καλύπτει το 50% της ζήτησης, ενώ μέχρι το 2050 η αναλογία αυτή θα μειωθεί στο 44%.

Εξάλλου, ο Γιώργος Παπαναστασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της VTTV Vasilikos, υπενθύμισε ότι έρευνα που έγινε το 2010 από το αμερικανικό τμήμα γεωλογικής επισκόπησης διαπίστωσε την ύπαρξη 9.8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην λεκάνη της Λεβαντίνης.

Είπε πως υπάρχει έλλειψη υποδομής φυσικού αερίου στην περιοχή και σημείωσε ότι παρά την αρνητική εξέλιξη σε σχέση με τη γεώτρηση της TOTAL, η Κύπρος δεν πρέπει να χάσει την υπομονή της και υπενθύμισε πόσες προσπάθειες έκανε το Ισραήλ προτού φτάσει τις μεγάλες ανακαλύψεις στο Λεβιάθαν και το Ταμάρ.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε τέλος πως η πιο συμφέρουσα επιλογή αξιοποίησης των μέχρι στιγμής κυπριακών κοιτασμάτων είναι η μεταφορά τους στα αιγυπτιακά τερματικά υγροποίησης στο Ινκτού και στα Δαμιέτα.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Καδής: Δεν έχουμε περιθώριο για διαμάχες στο χαλλούμι

«Ούτε περιθώριο για ανοχή της ανεπάρκειας έχουμε!!!»
Ai Em  |  11:39

Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για την J&P Overseas

«Den ntreponte oi dio oikogenies (ioanou kai paraskevaide) na exoun ton kosmo tous tis TEN GROUP SERVICES ...»
APLIROTOS IPALLILOS KSA  |  22:15

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση