ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λετονία: Η τράπεζα ABLV κηρύσσεται σε χρεοκοπία

'Eχει χρεοκοπήσει ήδη ή οδεύει σε χρεοκοπία, ανακοίνωσαν SRB και ΕΚΤ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η λετονική τράπεζα ABLV έχει χρεοκοπήσει ήδη ή οδεύει σε χρεοκοπία και θα εκκαθαριστεί, διότι η διάσωσή της δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον, ανακοίνωσαν το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της Ευρωπαϊκής Eνωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με χωριστά δελτία Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Η ABLV, η οποία κατηγορείται για μεγάλης κλίμακας νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τις αρχές των ΗΠΑ, κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες να καταρτίσει ένα σχέδιο για να επιβιώσει τις τελευταίες ημέρες αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς οι πελάτες της τράπηκαν σε φυγή και η διοίκησή της δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια, παρά τις έκτακτες χορηγήσεις ρευστότητας από τη λετονική κεντρική τράπεζα.

Η Λετονία, κράτος μέλος της Ευρωζώνης, χώρα που γειτονεύει με τη Ρωσία, έχει μπει στο μικροσκόπιο το τελευταίο διάστημα καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες πως αποτελεί κανάλι για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη Ρωσία, την Ουκρανία, ακόμα και τη Βόρεια Κορέα.

Η ABLV, η τρίτη μεγαλύτερη λετονική τράπεζα, που ανήκει σε ιδιώτες, παρασύρθηκε στο επίκεντρο μιας θύελλας καθώς οι αμερικανικές αρχές την έχουν κατηγορήσει για συγκάλυψη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δωροδοκίες αξιωματούχων κι ακόμη και συνέργεια στην παραβίαση των κυρώσεων οι οποίες επιβάλλονται στη Βόρεια Κορέα.

"Λόγω της σημαντικής επιδείνωσης της ρευστότητάς της, η τράπεζα πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της και άλλες οφειλές της", ανέφερε η ΕΚΤ, η οποία είναι ο εποπτικός φορέας που είναι αρμόδιος για την ABLV. "Η τράπεζα δεν διέθετε επαρκή κεφάλαια άμεσα για να αντέξει τις εσπευσμένες εκροές καταθέσεων πριν αρχίσει η διαδικασία αποζημίωσης του λετονικού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων", συμπλήρωσε η ΕΚΤ.

Οι κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, τις οποίες η τράπεζα διαψεύδει, την αποσταθεροποίησαν καθώς καταθέσεις ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ αναλήφθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες, εξωθώντας την ΕΚΤ να αναστείλει όλες τις πληρωμές τη Δευτέρα για να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του πιστωτικού ιδρύματος.

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης διαβεβαιώνει ότι η παραμονή της ABLV σε λειτουργία δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Λετονίας. Η ABLV μολαταύτα αντέτεινε ότι εκπλήρωσε όλες τις κανονιστικές προϋποθέσεις αλλά δεν της επιτρέπεται να συνεχίσει τη λειτουργία της εξαιτίας "πολιτικών" λόγων.

"Η τράπεζα τονίζει: το ύψος των πόρων της επαρκεί για την ικανοποίηση των απαιτήσεων όλων των πελατών και πιστωτών της. ¨Ολες οι εγγυημένες καταθέσεις θα καλυφθούν με τα κεφάλαια της ABLV", διαβεβαίωσε. Οι καταθέσεις στην τράπεζα, όπως και σε πολλές άλλες στη Λετονία, κατά μεγάλο ποσοστό ανήκουν σε ξένους πελάτες, κυρίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Συνολικά το 40% των καταθέσεων όλων των τραπεζών της Λετονίας έχει γίνει από αλλοδαπούς, και αναλυτές και διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι ορισμένα από τα κεφάλαια συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες. Για να καταπολεμηθεί το ξέπλυμα χρήματος η κυβέρνηση της Λετονίας ανακοίνωσε την Παρασκευή σχέδια για να μειωθεί κατά το ήμισυ το ποσό των καταθέσεων αλλοδαπών. ξμως αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό για να διασωθεί η ABLV, που είχε διορία μέχρι χθες για να παρουσιάσει στην ΕΚΤ ένα αξιόπιστο σχέδιο για την παραμονή της σε λειτουργία μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει εάν δεν το έπραττε.

Η Υπουργός Οικονομικών της Λετονίας Ντάνα Ριζνίς-Οζόλα άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα όδευε προς εκκαθάριση όταν δήλωσε ότι το δημόσιο δεν θα επέμβει για να διασώσει την ABLV, τονίζοντας πως το πιστωτικό ίδρυμα δεν αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για τη λετονική οικονομία. "Η ABLV δεν θεωρείται συστημική τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα τη διασώσει, διότι η έκθεση της λετονικής οικονομίας (σε οικονομικό κίνδυνο) είναι χαμηλή", εξήγησε η υπουργός. Η τράπεζα "έχει συστημική σημασία, αλλά αυτή δεν είναι κρίσιμη", επέμεινε η ίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Σέβομαι το Σύνταγμα» δηλώνει ο Κ. Μπαρμπαρούσης

«Δεν το σώζεις χρυσέ μου.... Δεν το σώζεις..... Είσαι σαν βρεγμένο γατί τώρα, πριν 2 μέρες όμως εξωτερίκευσες ...»
Ανώνυμος  |  21:51

Μέχρι τον Σεπτέμβρη η εθνική στρατηγική για το Τρόοδος

«"...ο κ. Παπαδούρης ανέλαβε και τα έξοδα εκπόνησης της στρατηγικής αλλά και τα έξοδα λειτουργίας του ...»
Ai Em  |  21:27

Από τους Τραμπ-Κιμ στους Τσίπρα-Ζάεφ

«Εδώ φαίνεται η πλάνη, τόσο του αρθρογράφου όσο και άλλων. "Όλος ο πλανήτης θα αναφέρεται πλέον σε Βόρεια ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:50

#PoliticsBlog Ο Φούλης, η οριζόντια ψηφοφορία, η γκεστ σταρ και το... Τατουάζ

«Σιγά μην προκάλεσε συναγερμό το άρθρο του Λεβέντ. Λες και είναι η πρώτη φορά που επιτίθεται με εμπάθεια ...»
Leo  |  12:55

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση