ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μακρύς ο δρόμος για μείωση των ΜΕΔ σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών

Στα 10.3 δισ. ευρώ έχουν φτάσει οι προβλέψεις των τραπεζών – Κλειδί η αναβάθμιση από τους Οίκους Αξιολόγησης

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη θέση ότι η αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων θα είναι μια μεγάλη πορεία εξέφρασε ο Ανδρέας Χαραλάμπους από το Υπουργείο Οικονομικών στο συνέδριο που διοργανώθηκε στην Τράπεζα Κύπρου με θέμα The Cyprus Economy: Medium – term outlook, αφού αυτή τη στιγμή είναι περίπου στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα αναδιαρθρωμένα δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ ακόμα προσμετρώνται ως ΜΕΔ, ενώ η μέθοδος της ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρέους  (debt-to-asset) έχουν φτάσει στα 2.5 δισ. ευρώ. Η εκτιμήσεις του Υπουργείου αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσουν σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα, αφού το προφίλ του Κύπριου δανειολήπτη δείχνει ότι μπορεί να έχει αδυναμία αποπληρωμής του δανείου του, αλλά έχει στην κατοχή του ακίνητη περιουσία που μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να ρίξει τα δάνεια του. Αναφορικά με τις προβλέψεις που έχουν προχωρήσει οι τράπεζες, παρουσίασε ότι έχουν φτάσει στα 10.3 δισ. ευρώ και η ικανότητα των δανειοληπτών να μειώσουν το δανεισμό τους είναι εφικτή με την ανάπτυξη.

Όσον αφορά στους οίκους αξιολόγησης είπε ότι είναι κλειδί η αναβάθμιση της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα. Εντούτοις, υπογράμμισε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία, αυτή των εκτιμήσεων του 2013. Και η Τρόικα και οι Οίκοι αξιολόγησης όπως είπε, είχαν «μικρότερο καλάθι» για την Κύπρο και την ανάπτυξη της οικονομίας την οποία βιώνει. Πρόσθεσε ότι ο βασικός αιμοδότης της οικονομίας είναι ο τουρισμός, αφού οι αφίξεις των τουριστών για το 2017 αυξήθηκαν κατά 15%, συμπληρώνοντας πως πράγματι η επιτυχία της Κύπρου βασίζεται σε κάποιους προσωρινούς/βραχυπρόθεσμους παράγοντες. Αλλά, υπογράμμισε πως κάποιοι εξωγενείς παράγοντες είναι λογικό να επηρεάζουν τις μικρές και ανοιχτές οικονομίες, όπως αυτή της Κύπρου.

Τέλος, για το ρυθμό ανάπτυξης της Κύπρου, κατά το συνέδριο παρουσιάστηκε ότι θα υπάρξει μια κάμψη μετά το 2018, η οποία όμως θα κρατήσει την Κύπρο σε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3 - 3.5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση