ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:45
 

«Μαύρες» προβλέψεις ΟΟΣΑ για τις οικονομίες Τουρκίας - Αργεντινής

«Η υψηλή αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη», είναι ο τίτλος της έκθεσης του ΟΟΣΑ

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Καμπανάκι για τις επιπτώσεις των εμπορικών εντάσεων στην παγκόσμια ανάπτυξη κτυπά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με την ενδιάμεση έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές (Interim Economic Outlook).

«Η υψηλή αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη», είναι ο τίτλος της έκθεσης του ΟΟΣΑ, με τον Οργανισμό να ψαλιδίζει τις προβλέψεις που είχε κάνει τον Μάιο για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,1% για το 2018 και 0,2% για το 2019.

«Η ανάπτυξη πιθανόν έχει κορυφωθεί. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,7% το 2018 και το 2019, οριακά χαμηλότερα από τα προ της κρίσης επίπεδα, με τους καθοδικούς κινδύνους να εντείνονται», σημειώνει. Προσθέτει ότι η ανάπτυξη έχει λιγότερο ευρεία βάση, με τις προοπτικές να διαφοροποιούνται μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, ιδιαίτερα μεταξύ των οικονομιών των αναδυόμενων αγορών.

Η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου επιβραδύνθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, με τις εμπορικές εντάσεις να έχουν ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνης και τα επενδυτικά σχέδια. «Πρόσθετοι περιορισμοί στο εμπόριο θα βλάψουν τις θέσεις εργασίας και το βιοτικό επίπεδο, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα», προειδοποιεί ο Οργανισμός.

Ο ΟΟΣΑ ψαλίδισε - κατά 0,2% - τις προβλέψεις του και για την οικονομία της Ευρωζώνης, όπως και για τις περισσότερες οικονομίες της G20, ενώ έχει αναθεωρήσει δραστικά επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τις οικονομίες της Τουρκίας και της Αργεντινής. Για την Ευρωζώνη προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος και 1,9% το 2019 έναντι 2,5% το 2017.

«Χρειάζονται περαιτέρω δημοσιονομικές και τραπεζικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της αντοχής της Ευρωζώνης», αναφέρει. «Η αντοχή και η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν, λόγω της αβεβαιότητας για τις πολιτικές επιλογές, όπως στην Ιταλία, και τις μελλοντικές ρυθμίσεις μεταξύ της Βρετανίας και της υπόλοιπης ΕΕ. Η πρόσφατη αύξηση των επασφάλιστρων κινδύνου των ιταλικών κρατικών ομολόγων και η συνδεόμενη με αυτή μείωση των μετοχικών αξιών των ιταλικών τραπεζών δείχνουν τον ρυθμό, με τον οποίο μπορεί να εμφανισθούν πάλι συνεχείς αδυναμίες στην Ευρωζώνη», προσθέτει.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι ένα πλαίσιο πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων θα αύξανε την εμπιστοσύνη και θα βοηθούσε στη διαφοροποίηση των κινδύνων. Υποστηρίζει, επίσης, τη δημιουργία νέων ευρωπαϊκών ασφαλών ομολόγων και ένα ταμείο δημοσιονομικής σταθεροποίησης για την Ευρωζώνη που θα βοηθούσε στην απορρόφηση μεγάλων αρνητικών οικονομικών σοκ και θα αποτελούσε ένα πρόσθετο μέσο που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση μίας ύφεσης.

Τουρκία - Αργεντινή

Για την τουρκική οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μεγάλη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,2% φέτος και μόλις 0,5% το 2019 από 7,4% το 2017. «Οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν εξασθενήσει σημαντικά στην Τουρκία, μετά τις πρόσφατες πιέσεις στην τουρκική λίρα, εν μέσω υψηλού χρέους των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια θα επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη και θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη θα παραμείνουν, αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική ή αν οι εντάσεις αναφορικά με την εγχώρια χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυξηθούν ως συνέπεια του υψηλότερου βάρους εξυπηρέτησης του χρέους», σημειώνει ο διεθνής Οργανισμός.

Για την οικονομία της Αργεντινής, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι φέτος θα καταγράψει ύφεση 1,9%, για να σταθεροποιηθεί το 2019 (0,1% ρυθμός ανάπτυξης).

Για τις ΗΠΑ, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,9% φέτος και 2,7% το 2019 έναντι 2,2% το 2017. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΟΟΣΑ δεν έχει αλλάξει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας (6,7% το 2018 και 6,4% το 2019 έναντι 6,9% το 2017).

 

ΣΧΟΛΙΑ

Ας παραμείνουν τέτοιες!!!

knak
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X