ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαύρη Παρασκευή στην τουρκική οικονομία

Ιστορική πτώση της τουρκικής λίρας μόλις μέσα σε λίγες ώρες

Μια από τις χειρότερες συγκυρίες αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, με την τουρκική λίρα να έχει σημειώσει πτώση-ρεκόρ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι Τούρκοι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για «Μαύρη Παρασκευή» και προειδοποιούν ότι στη νέα περίοδο η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να αποτελεί μονόδρομο για την Άγκυρα.

Τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, η αντιστοιχία του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε τις 6 μονάδες και σε κάποια στιγμή φλέρταρε με τις 6.25 μονάδες. Την ίδια στιγμή, το ευρώ ξεπέρασε τον φράχτη των 7 μονάδων και άγγιξε το 7.15. Μόλις χθες τη νύχτα η αντιστοιχία του δολαρίου κυμαινόταν στο επίπεδο των 5,55 μονάδων.

Από νωρίς το απόγευμα στο Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή, η ισοτιμία δολαρίου - λίρας ήταν στο 6,21 τιμή που αποτελεί ρεκόρ χαμηλού για το τουρκικό νόμισμα. Ο δείκτης δολαρίου DXY ήταν κατά 0,6% υψηλότερος στο 96. Το ευρώ υποχώρησε 0,8% στα 1,445 δολάρια, την πιο αδύναμη τιμή του από τον Ιούλιο του 2017. «Για λίγες ημέρες, οι παγκόσμιες αγορές αντιμετώπιζαν την πτώση της τουρκικής λίρας με περιέργεια, παρά ανησυχία, θεωρώντας ότι αποτελεί πρόβλημα μόνο της Τουρκίας και κανενός άλλου», δηλώνει ο Sean Callow, σχεδιαστής νομισματικής στρατηγικής στο Westpac και συνεχίζει: «Αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει».

Η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από 20% την εβδομάδα που πέρασε. Αναλυτές και επενδυτές απέδωσαν την σφοδρή πίεση στο τουρκικό νόμισμα στην διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία για μεγάλα δάνεια της χώρας σε δολάρια και άλλα νομίσματα αλλά και την διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον.

Νέο μοντέλο και στο βάθος το ΔΝΤ

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Άλμπαϊρακ, ανακοινώνει το μεσημέρι στις 14.30 (σ.σ. τοπική ώρα) νέο οικονομικό μοντέλο για την τουρκική οικονομία. Στην αγορά της Τουρκίας, η προσοχή των αναλυτών είναι στραμμένη περισσότερο από τις δηλώσεις του κ. Άλμπαϊρακ στις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο και στις ξένες αγορές.

Οι Τούρκοι οικονομολόγοι θεωρούν ήδη δεδομένη την προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ σε περίπτωση που συνεχιστεί η μεγάλη κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Το δράμα της τουρκικής οικονομίας κορυφώνεται τη στιγμή ΗΠΑ και Ουάσιγκτον έρχονται σε ανοιχτή ρήξη στο ζήτημα του φυλακισμένου αμερικανού πάστορα. «Λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό επίπεδο των αποθεμάτων, νομίζω ότι η Τουρκία θα χρειαστεί το ΔΝΤ και μάλιστα το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Πολ Μακναμάρα, διευθυντής επενδύσεων για το χρέος των αναδυόμενων αγορών στη GAM International Management. «Το διπλωματικό ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, προσθέτει στις προκλήσεις που πλήττουν τα περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε λίρα», τονίζει ο Μάικλ Έβερι, ανώτερος σχεδιαστής στρατηγικής στης Ράμπομπανκ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal

Ο αντίκτυπος στα κατεχόμενα

Οι εξελίξεις στην τουρκική οικονομία επηρεάζουν με δραματικό τρόπο και την οικονομία των κατεχομένων. Εξαιτίας της πτώσης της τουρκικής λίρας, επηρεάζονται οι τιμές των καυσίμων, των βασικών αγαθών και υπηρεσιών και οι Τ/κ πολίτες εκφράζουν μεγάλο προβληματισμό για το μέλλον της τ/κ οικονομίας.

Στον απόηχο των νέων εξελίξεων στα κατεχόμενα ξεκινά εκ νέου η δημόσια συζήτηση για την μετάβαση από την τουρκική λίρα σε ευρώ. Τις προηγούμενες ημέρες ο «Πρωθυπουργός» Τουφάν Έρχιουρμαν είχε αφήσει ανοιχτό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση