ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:48
 

Π. Ιωάννου: Οδηγήθηκαν σε εκποίηση περιουσίες λόγω πλανεμένων χρεώσεων

Για δεύτερη φορά ενώπιον της Επιτροπής ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τέσσερις καταθέσεις συνεχίζονται σήμερα οι ακροάσεις ενώπιον της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.
 
Στις 09.00, κατέθεσε στην Ερευνητική Επιτροπή ο Ανδρέας Σωκράτους, Διευθυντής Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, και ακολούθησε στις 10.00 η κατάθεση του πρώην Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη.
 
Στην 11.30 ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής βρέθηκε ο Κώστας Μελάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών. Τέλος, στις 12.30 κατέθεσε, για δεύτερη φορά, στην Ερευνητική Επιτροπή ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Συνεχής ενημέρωση

13:26 Πολλές υποθέσει δανειοληπτών έκλεισαν με λάθος υπολογισμούς στη βάση παραπλανητικών χρεώσεων ενώ άλλες οδηγήθηκαν σε εκποίηση, ενώ απέκλεισαν το ενδεχόμενο διόρθωσης και επιστροφής στους δανειολήπτες των παράνομων χρεώσεων σε λογαριασμούς που έκλεισαν υποστηρίζει ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Ιωάννου

13:23 Ο κ. Ιωάννου αναφερόμενος στη μελέτη της κ. Ιωάννου και τις αναφορές για ενδεχόμενη διάπραξη αστικών πειθαρχικών και πιθανών άλλων αδικημάτων υποστήριξε πως πρέπει το όλο θέμα να εξεταστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν λογαριασμοί στους οποίους δεν διορθώθηκε το λάθος με τις υπερχρεώσεις (ακόμα και σε τρεχούμενους) και είναι σε ισχύει η ίδια λάθος χρέωση π.χ αντί 2% ο τόκος ανέρχεται στο 6% υποστηρίζει ο κ. Ιωάννου.

13:02 Ο κ. Ιωάννου υποστηρίζει πως το επιπλέον ποσό που προέκυψε από τις υπερχρεώσεις ενδεχομένως να μετάτρεψε εξυπηρετούμενα δάνεια σε κόκκινα.

12:59 Ο πρόεδρος ρωτά τον μάρτυρα ποιοι γνώριζαν στην ΣΚΤ για το πρόβλημα με τις υπερχρεώσεις. Γνώση κατά τον κ. Ιωάννου πρέπει να είχε το λογιστήριο και η Γενική Διεύθυνση. Ο κ. Ιωάννου υποστηρίζει πως το επιπλέον ποσό που προέκυψε από τις υπερχρεώσεις ενδεχομένως να μετάτρεψε εξυπηρετούμενα δάνεια σε κόκκινα.

12:57 Όπως ανάφερε πριν από 18 μήνες δόθηκε οδηγία στην κ. Ιωάννου για μελέτη αναφορικά με την ύπαρξη ή όχι ποινικών αστικών και πειθαρχικών αδικημάτων στη πρακτική που ακολουθήθηκε για τις υπερχρεώσεις λογαριασμών πελατών της ΣΚΤ. Όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννου τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν γνωστά στα ΣΠΙ αλλά και τη ΣΚΤ

12:47 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για δεύτερη φορά ο Παύλος Ιωάννου Χρηματοοικονομικός Επίτροπος. Ο κ. Ιωάννου ζήτησε ο ίδιος να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής μετά την κατάθεση της προϊσταμένης Εσωτερικής Επιθεώρησης Μαρίας Ιωάννου.

12:12 Ο πρόεδρος των Δανειοληπτών επιρρίπτει ευθύνες στη Κεντρική Τράπεζα για την κατάσταση στην οποία περιήλθε και ο Συνεργατισμός.

11:48 Η παρουσία του κ. Μελά στην Επιτροπή πραγματοποιείται με αίτημα του ιδίου. Αναφερόμενος στα όσα κατέθεσε ο κ. Ρολάνδης ο μάρτυρας επιβεβαιώνει ότι ο Έφορος Συνεργατισμού είχε υπερεξουσίες. Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως ο Έφορος μπορούσε να δεσμεύει περιουσίες χωρίς την παρέμβαση των Δικαστηρίων

11:43 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Κώστας Μελάς πρόεδρος του Συνδέσμου Δανειοληπτών.

11:20 Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Νίκου Ρολάνδη

11:15 «Σάρξ εκ της σαρκός των κομμάτων ήταν πολλά από αυτά τα ΣΠΙ. Τα κόμματα τα έλεγχαν και τα ποδηγετούσαν» ανέφερε ο μάρτυρας.

11:12 Ο Συνεργατισμός ξεκίνησε στραβά και κάποιοι προσπάθησαν να τον ελέγξουν και καταλήξαμε εδώ που καταλήξαμε. «Λυπούμε που το λέω αλλά επί αγγλοκρατίας ο Συνεργατισμός δούλευε», αναφέρει στην Επιτροπή ο πρώην Υπουργός Εμπορίου. Οι κακές νοοτροπίες μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά.

11:05 «Έχει εντοπιστεί μια περίπτωση μετά το 2005 σε μια ΣΠΙ όπου επιτράπηκε το άνοιγμα λογαριασμού χωρίς παρατράβηγμα όμως επιτράπηκε στον δικαιούχου του λογαριασμού να φθάσει τα 3,5 εκατ. λίρες» αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής προσθέτοντας πως αυτή η περίπτωση θα εξετασθεί ξεχωριστά

11:02 Στις 362 ΣΠΙ υπήρχαν κομματικές παρεμβάσεις. Οι Επιτροπείες ελέγχονταν από τα κόμματα κάτι που δεν βοήθησε το Συνεργατισμό. Σε μεγάλα ΣΠΙ όπως αυτό της Λεμεσού ήταν γνωστό ποια κόμματα τα ήλεγχαν σύμφωνα με τον κ. Ρολάνδη.

10:54 Ο κ. Ρολάνδης αναφέρεται στην περίοδο του Χρηματιστηρίου όπου υπήρχαν αναλήψεις για αγορά μετοχών. Η σωτηρία για τον Συνεργατισμό ήταν η μεταφορά χρημάτων της Κεντρικής τράπεζας στον Συνεργατισμό αλλά και το ότι έγινε αντιληπτό πως η επένδυση στο Χρηματιστήριο δεν απέδιδε. Αυτό έσωσε τον Συνεργατισμό προσθέτει ο κ. Ρολάνδης.

10:49 Ο κ. Ρολάνδης αναφέρεται σε περιστατικά όπου αξιωματούχοι του Συνεργατισμού σπαταλούσαν αλόγιστα οικονομικούς πόρους σε ταξίδια στο εξωτερικό πριν από 40 χρόνια. Ο Συνεργατισμός άρχισε να καταρρέει σιγά-σιγά μέσα από ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Κάποιες διαδικασίες προσθέτει ήταν ανεξέλεγκτες. «Ευχόμουν να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για να σταματήσουν οι καταστάσεις που υπήρχαν» Η μόνη περίπτωση που εντοπίστηκε την περίοδο της Υπουργίας του αφορούσε το Ταμιευτήριο Πάφου που κατέληξε στα Δικαστήρια αναφέρει ο κ. Ρολάνδης.

10:45 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητά να μάθει για τις ενέργειες από πλευράς του κ. Ρολάνδη στις περιπτώσεις εκείνες που εντόπιζε κάτι επιλήψιμο. Στο Υπουργείο απαντά ο κ. Ρολάνδης υπήρχε αρμόδιος λειτουργός στην αρμοδιότητα του οποίου ήταν οι 362 ΣΠΙ και 103 Συνεργατικές Εταιρείες. Η περίοδος η δική μου ήταν η περίοδος της εναρμόνισης αναφέρει ο μάρτυρας. «Είχα πληροφορηθεί πως υπήρχα υγιή αλλά και σάπια μήλα». Ο λόγος που χάθηκε ο Συνεργατισμός είναι γιατί δόθηκαν εξουσίες στον επικεφαλής από ιδρύσεως της Δημοκρατίας αναφέρει ο κ. Ρολάνδης.

10:31 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Νίκος Ρολάνδης πρώην Υπουργός Εμπορίου

10:22 Είναι κοινωνικό κυρίως το θέμα του χαμηλού ποσοστού εκποιήσεων την ώρα που υπάρχει μεγάλη προσφορά. Επίσης περιέχει οικονομικού και επιχειρηματικούς παράγοντες συμπληρώνει ο μάρτυρας απατώντας στο ερώτημα για τα χαμηλά ποσοστά εκποιήσεων.

10:15 Ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τις διαδικασίες σε ό,τι αφορά το χρόνο των εκποιήσεων. Ο κ. Σωκράτους είπε πως «υπάρχουν οι θεσμοί, υπάρχουν οι νόμοι, υπάρχουν οι διαδικασίες, υπάρχουν υπηρεσίες αλλά κάναμε εθνικό σπορ να ξεφεύγουμε από τα παράθυρα».

09:58 Ο κ. Σωκράτους εξηγεί στην Επιτροπή το πλαίσιο νόμου για τις εκποιήσεις μετά το 2014. Όπως υποστηρίζει, το θέμα της εκποίησης χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα ως μοχλός πίεσης και όχι ως τελική βούληση

09:38 Τόνισε την διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης απ’ όλους τους θεσμούς της Δημοκρατίας για να είναι αποτελεσματικό το εργαλείο των εκποιήσεων. Οι πολύπλοκες διαδικασίες που οδηγούσαν σκόπιμα σε βάθος χρόνου για να μπορεί να εκποιήσει ένα ακίνητο οδηγούσε σχεδόν στην ολότητά τους και τις ελάχιστες υποθέσεις που έφθαναν στο δικαστήριο να μην καταλήγουν σε εκποίηση. Ο κ. Σωκράτους με νόημα σημείωσε ότι υπήρχαν περιπτώσεις όπου οι δανειστές δεν ενεργοποιούσαν τις πρόνοιες των υποθηκών με αποτέλεσμα οφειλέτες να πραγματοποιούν πράξεις την ίδια ώρα που είχαν χρέη για τα συγκεκριμένα ακίνητα που αξιοποιούσαν και ήταν υποθηκευμένα.

09:10 Ενώπιον της Επιτροπής ο Ανδρέας Σωκράτους Διευθυντής Κτηματολογίου. Ο μάρτυρας ερωτηθείς αναφέρει πως μέχρι το 2014 ουδείς στην Δημοκρατίας μπορούσε να πραγματοποιήσει εκποιήσεις πλην του Κτηματολογίου. Ο κ. Σωκράτους εξηγεί στην Επιτροπή τον τρόπο αναγκαστικής πώλησης ακίνητης περιουσίας μέχρι το 2014.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X