ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:25
 

Με την αντεξέταση του Ρ. Χριστοφόρου συνεχίστηκε η δίκη της πρώην Λαϊκής

Άρχισε η αντεξέταση του από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με την αντεξέταση του ερευνώντα λειτουργού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Ράκη Χριστοφόρου ο οποίος είχε κάνει την έρευνα για την απομείωση της υπεραξίας της Λαϊκής Τράπεζας για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30/9/2011, συνεχίστηκε την Τετάρτη 21/02 η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης εναντίον των τεσσάρων υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Μάρκος Φόρος.

Κατά την εξέταση του την Τρίτη, ως μάρτυρας κατηγορίας, από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Χριστοφόρου είπε, μεταξύ άλλων, ότι το συμπέρασμα του πορίσματος του που υπέβαλε προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν ότι υπήρχε απομείωση της υπεραξίας της Τράπεζας που κυμαινόταν από τα €330 μέχρι τα €576 εκατομμύρια, και πως η Τράπεζα όφειλε στις 30/9/2011 να διεξάγει έλεγχο απομείωσης, κάτι που δεν έπραξε.

Ο κ. Χριστοφόρου υποστήριξε ότι υπήρχαν πολλές και σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη απομείωσης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και στην απώλεια καταθέσεων από την τράπεζα.

Κατά τη ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε η εξέταση του κ. Χριστοφόρου και άρχισε η αντεξέταση του από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των Μπουλούτα και Φόρου κατά την αντεξέταση του μάρτυρα αμφισβήτησε τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα του κ. Χριστοφόρου και την κατάρτιση του να διενεργεί ελέγχους σε εταιρείες, ενώ αμφισβήτησε επίσης την αμεροληψία του ελέγχου που διενήργησε για λογαριασμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την απομείωση της υπεραξίας της Λαϊκής. Ο δικηγόρος των δύο κατηγορουμένων αμφισβήτησε επίσης τους υπολογισμούς που έκανε προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα περί της ύπαρξης απομείωσης στις 30/9/2011.

Ο κ. Χριστοφόρου απέρριψε τις σχετικές υποβολές που του έγιναν και επανέλαβε τα περί ενδείξεων που υπήρχαν για την ύπαρξη απομείωσης. Ανέφερε ακόμη ότι η έρευνα που διενήργησε στα πλαίσια των όρων εντολής του έγινε στη βάση του διεθνούς λογιστικού προτύπου 36 και είχε σκοπό να εντοπίσει το ελάχιστο ποσό της αποτίμησης της υπεραξίας και όχι το ακριβές ποσό.

Η αντεξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες, η πρώτη για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και η δεύτερη για το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, χειραγώγησαν την αγορά. Δηλαδή, ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, διέδωσαν πληροφορίες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο κοινό που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις. Δηλαδή, ενώ γνώριζαν ότι υπήρξε απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα (Marfin Egnatia Bank), η οποία ανερχόταν στα €330 εκ. τουλάχιστον, παρέλειψαν να το συμπεριλάβουν στη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011, και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/11/2011.

Κατηγορούνται, επίσης, ότι με την με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, και ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, προέβησαν σε παραπλανητική ανακοίνωση. Δηλαδή, στις 29/11/11 δημοσιοποίησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011, αποκρύβοντας την απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία ανερχόταν στα €330 εκ τουλάχιστον.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που εκδικάζει την υπόθεση, αποτελείται από την Πρόεδρό του, Έλενα Εφραίμ, τον Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή Νίκο Γερολέμου και την Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστή Στέλλα Χριστοδουλίδου – Μέσσιου.

ΣΧΟΛΙΑ

Ο Παναγιώτης Κουννής όταν ζούσε η Λαϊκή Τράπεζα καταπίεζε τους υπαλλήλους του να πωλούν αξιόγραφα με ψευδείς παραστάσεις για να παίρνουν όλοι μίζες!

knak
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

#PoliticsBlog Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η Λουτ και οι απώλειες

«Και ξαφνικά ο Πρόεδρος σταμάτησε να είναι Healthy… Και για σας! Που όλο αυτό τον καιρό τον στηρίζατε ...»
Yiannos  |  10:03

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση