ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καταγγελίες στην Ερευνητική για ατασθαλίες στη ΣΠΕ Αθηαίνου

Η συνεδρία επικεντρώθηκε κυρίως σε δυο πρόσωπα τα οποία κατείχαν θέσεις στις ΣΠΕ Αθηαίνου και Παραλιμνίου.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τρεις μάρτυρες συνεχίστηκε στο «Φιλοξενία» το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για να διερευνήσεις τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού.

Η σημερινή συνεδρία επικεντρώθηκε κυρίως σε δυο πρόσωπα τα οποία κατείχαν θέσεις στις ΣΠΕ Αθηαίνου και Παραλιμνίου. Πρόκειται για την Ελένη Γεωργίου πρώην εσωτερική Ελέγκτρια και τον Γιαννάκη Γιαννάκη πρώην γραμματέα.

Στη σημερινή συνεδρία κληθηκε να παρουσιαστεί για δεύτερη φορά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών ο οποίος κατέθεσε στην Επιτροπή διάφορα έγγραφα.

Συνεχής ενημέρωση

13.30 Η Επιτροπή δεν θα προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης για το λόγο ότι έλαβε ένα ηλεκτρικό μήνυμα στις 13.30 το μεσημέρι με το οποίο ο μάρτυρας πληροφορεί την Επιτροπή ότι είναι ασθενής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αφού εξέφρασε την απορία του για την ώρα λήψης του ηλεκτρονικού μηνύματος και μετά την προειδοποίηση για έκδοση εντάλματος δήλωσε στη συνέχεια ότι η Επιτροπή θα σεβαστεί την ιατρική βεβαίωση και δεν θα προχωρήσει στα όσα προβλέπονται για μη παρουσιάσει μάρτυρα ενώπιον της Επιτροπής

13.00 Ο επόμενος μάρτυρας ενώπιον της Ερευνητικής ήταν ο Γιαννάκης Γιαννάκη αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής. Ο μάρτυρας απέστειλε επιστολή θεωρώντας πως κάποιες ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν στην πρώτη εμφάνισή του των εξέθεσαν ως υπεύθυνο για κατάρρευση του Συνεργατισμού. Στην ίδια επιστολή ζητούσε να υποδείξει κάποια πρόσωπα για να καταθέσουν. Παρά το γεγονός ότι του επιδόθηκε κλήση να παρουσιαστεί σήμερα δεν το έπραξε αναφέρει ο κ. Αρέστη. Η επιτροπή έχει δικαίωμα να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του μάρτυρα αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής ο οποίος είπε ότι η Επιτροπή θα διακόψει για μισή ώρα και εάν ο μάρτυρας δεν εμφανισθεί θα προχωρήσει με όσα προβλέπονται.

12.30 Διάλλειμα

12.20 Εκτός από τις περιπτώσεις με καθαρά πιστωτικά θέματα που υπήρχαν είχαν εντοπισθεί και άλλες ατασθαλίες, αναφέρει η μάρτυρας η οποία όταν της ζητήθηκε να τις προσδιορίσει απάντησε πως π.χ χάνονταν εμπορεύματα όπως ζωοτροφές

12.00 Η κ. Γεωργίου αναφέρεται σε μια καταγγελία που έκανε η ίδια τον Μάρτιο του 2009, απευθείας στον Έφορο Συνεργατικής Ανάπτυξης τον κ. Λύρα και αφορούσε συγγενικό πρόσωπο του τότε γραμματέα της ΣΠΕ Αθηαίνου. Η καταγγελία, που κατέληξε στην αστυνομία, αφορούσε προμήθειες από εμπορικούς συνεργάτες της ΣΠΕ Αθηαίνου.

11.50 Δεν υπήρχε πίεση προς τους δανειολήπτες. Υπήρχαν τρεχούμενοι λογαριασμοί αναφέρει η κ. Γεωργίου που παρουσίαζαν υπερβάσεις, χωρίς να έχει γίνει μια κατάθεση από τον δικαιούχο του λογαριασμού. Κατά τη μάρτυρα τα περισσότερα από τα μέλη της Επιτροπείας δεν μπορούσαν να αντιληφθούν το πρόβλημα που υπήρχε.

11.45 Ενώπιον της Επιτροπής η Ελένη Γεωργίου, η οποία όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής ήλθε αυτοβούλως για να καταθέσει κάποια ζητήματα που όπως λέει γνωρίζει. Η μάρτυρας, όπως λέει, τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω απρεπούς συμπεριφοράς όπως αναφέρεται στην επιστολή που παρέλαβε από τη ΣΠΕ Αθηαίνου. Η διαθεσιμότητά της σημειώθηκε μετά το άνοιγμα των τραπεζών τον Μάρτιο του 2013 και μετά από μια έκθεση που είχε υποβάλει τότε στην Επιτροπεία. Κατά τη μάρτυρα αυτό που φαίνεται να ενόχλησε και οδήγησε στην διαθεσιμότητά της κ. Γεωργίου αναφέρεται σε οδηγία από τον Έφορο για έλεγχο του 70% του χαρτοφυλακίου. Στη ΣΠΕ Αθηαίνου ήταν πρακτική οι χορηγήσεις να δίνονται με τη μορφή τρεχούμενου λογαριασμού. Με αυτή τη μέθοδο δεν φαίνονταν καθυστερήσεις, αναφέρει η μάρτυρας. Εάν υπήρχαν καθυστερήσεις ή υπερβάσεις η μάρτυρας αναφέρει στην Επιτροπή που γινόταν νέα έγκριση του τρεχούμενου με μεγαλύτερο όριο που να καλύπτει τις υπερβάσεις

11.15 Τα έγγραφα τα οποία καταθέτει στην Επιτροπή ο μάρτυρας, σχετίζονται κυρίως με την περίοδο της οικονομικής κρίσης, το ρόλο και τις ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας που κατά τον μάρτυρα δεν προστάτευσε τους δανειολήπτες από τις τράπεζες.

11.00 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Κώστας Μελάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών. Ο μάρτυρας καταθέτει έγγραφα τα οποία όπως πληροφορεί την Επιτροπή είναι ενισχυτικά των όσων κατέθεσε στην πρώτη εμφάνισή του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση