ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεικτές τάσεις στις τιμές των προϊόντων για το σαρακοστιανό τραπέζι

Από €6,91 το κιλό αρχίζουν οι τιμές για θαλασσινά, ακριβότερος κτά 17,81% ο παραδοσιακός χαλβάς, από €3,44 ξεκινούν οι τιμές για σαλάτες

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σε σύγκριση με πέρσι στις τιμές των παραδοσιακών προϊόντων που καταναλώνονται την Καθαρά Δευτέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο Παρατηρητήριο που ετοιμάστηκε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.

Οι τιμές που παρουσιάζονται στο Παρατηρητήριο για την Καθαρά Δευτέρα αφορούν την 14.02.2018, ημερομηνία κατά την οποία έχουν διεξαχθεί οι έλεγχοι για τη λήψη τιμών και αφορούν συνολικά 89 σημεία πώλησης: 23 μεγάλες υπεραγορές, 23 μικρές υπεραγορές και 38 φρουταρίες, που δραστηριοποιούνται στις επαρχίες της Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και ελεύθερης Αμμοχώστου.

Το Παρατηρητήριο περιλαμβάνει ενδεικτική σύγκριση των τιμών των μεγάλων υπεραγορών, σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν την Καθαρά Δευτέρα του 2017 και 2016.

Με βάση τη σύγκριση αυτή, μειωμένες καταγράφονται οι τιμές των περισσοτέρων λαχανικών και φρούτων στις μεγάλες υπεραγορές, κάποια εκ των οποίων σημειώνουν μεγάλες μειώσεις, με εξαίρεση τα χόρτα που παρουσιάζουν μια αύξηση 3,10% σε σχέση με πέρσι, τις ντομάτες και τα πορτοκάλια μέρλιν, που είναι πιο ακριβά κατά 2,70% και 5,66% αντίστοιχα. Τη μεγαλύτερη μείωση στην τιμή τους σημειώνουν τα αγγουράκια του θερμοκηπίου που είναι φθηνότερα κατά 89,68% σε σχέση με το 2017.

Οι τιμές για τα θαλασσινά αρχίζουν από €6,91 το κιλό και φθάνουν τα €9,77. Σε σύγκριση με πέρσι, η τιμή του χταποδιού έχει αυξηθεί μέχρι και 38,12% και των καθαρισμένων σουπιών μέχρι και 58,35%, ενώ φθηνότερα πωλούνται οι ολόκληρες σουπιές και το θράψαλο σε ροδέλες.

Ακριβότερος κατά 17,81% είναι ο κυπριακός παραδοσιακός χαλβάς, που πωλείται κατά μέσο όρο στα €1,89 ανά 400 γραμμάρια, στις μεγάλες υπεραγορές. Γενικότερα οι τιμές του χαλβά κυμαίνονται κατά μέσο όρο από τα €1,89 μέχρι και €10,48 αναλόγως βάρους και γεύσης.

Από €3,44 έως και €4,13 κυμαίνονται κατά μέσο όρο οι τιμές για τις σαλάτες (ταχίνι, ταραμάς, πίκλες, χούμοι, μελιτζανοσαλάτα), ανάλογα και με το βάρος της συσκευασίας, με τις πλείστες εξ αυτών να πωλούνται ακριβότερα μέχρι και 19,85% σε σύγκριση με πέρσι, και κάποιες να πωλούνται φθηνότερα.

Τέλος, η τιμή της λαγάνας έχει υποχωρήσει στα €0,90 κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με πέρσι.

Πρόσβαση στο Παρατηρητήριο παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή (www.consumer.gov.cy).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση