ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μείωση 7% στις αεροπορικές θέσεις για Ελλάδα

Xώρες καίριες για τον εισερχόμενο τουρισμό όπως η Γερμανία δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση, έως και 16%

Kathimerini.gr

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Μείωση της τάξεως του 7% στον αριθμό των θέσεων που προγραμματίζουν οι αεροπορικές για την Ελλάδα καταγράφει η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, InSETE Intelligence, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της αγοράς για τις προοπτικές της φετινής σεζόν. Ιδιαίτερα μάλιστα, καθώς χώρες καίριες για τον εισερχόμενο τουρισμό όπως η Γερμανία δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση, έως και 16%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας βάσει του προγραμματισμού των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών στις 31/01/19 για τη θερινή περίοδο του 2019 δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης με ενδεχόμενη ελαφρά καθοδική τάση. Πιο συγκεκριμένα, μετά την ιδιαιτέρως υψηλή αύξηση 21% στον προγραμματισμό θέσεων για την περυσινή σεζόν και σε συνέχεια επαναλαμβανόμενων αυξήσεων τα προηγούμενα χρόνια, φέτος παρατηρείται μια πτώση της τάξεως του 7%. Η πτώση αυτή μπορεί εν μέρει να θεωρηθεί και ως διόρθωση, εξηγεί το InSETE Intelligence.

Σημαντικό ρόλο για τη μειωμένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων κατά τη θερινή περίοδο του 2019 διαδραματίζει, κατ’ αρχάς, η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη – οι οικονομίες της Ευρωζώνης προβλέπεται το 2019 να αναπτυχθούν με μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με το 2018 αλλά και σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις. Δεύτερον, η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους όρους του Brexit και η ανασφάλεια που δημιουργεί. Τρίτον, η δυναμική επάνοδος της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού (με πολύ ανταγωνιστικές τιμές). Τέταρτον, η χρεοκοπία της Germania, η οποία είχε προγραμματίσει 381.000 θέσεις. «Είναι πιθανή η απορρόφηση μέρους των χαμένων θέσεων από άλλες αεροπορικές εταιρείες, που θα αποτυπωθεί στον επόμενο προγραμματισμό», σημειώνεται στη μελέτη. Πέμπτον, το ζεστό περυσινό καλοκαίρι στην Ευρώπη, που επηρέασε την ταξιδιωτική συμπεριφορά στις χώρες αυτές, είτε οδηγώντας σε «staycations» είτε σε αναβολή της λήψης της απόφασης για διακοπές στο εξωτερικό.

Εξετάζοντας τις επιμέρους αγορές, μειώσεις καταγράφονται στον προγραμματισμό θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια από τις αγορές της Γερμανίας (-16%), του Ην. Βασιλείου (-6%), της Ρωσίας (-14%), της Σουηδίας (-21%) και της Ελβετίας (-27%). Αυξήσεις καταγράφονται από τις αγορές της Γαλλίας (+15%), της Πολωνίας (+4%), της Τουρκίας (+51%), της Ιταλίας (+3%) και της Ρουμανίας (+23%). Oμως στις αγορές της Γερμανίας και του Ην. Βασιλείου οφείλεται το 68% (- 884.000 θέσεις) της απώλειας θέσεων που καταγράφεται για το 2019 σε σύγκριση με το 2018.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση