ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μακρόν: Μείωση εισφορών και απελευθέρωση της αγοράς εργασίας

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο για πιο ελαστική αγορά εργασίας

Kathimerini.gr

«Ανευ προηγουμένου» αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων υποσχέθηκε την Πέμπτη ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, προσπαθώντας να «χρυσώσει» το χάπι της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας.

Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν θα παρουσιάσει την τελική εκδοχή του σχεδίου της για πιο ελαστική αγορά εργασίας. Οι προσεχείς μήνες θα είναι δύσκολοι για τον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου έχει υποχωρήσει πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς, πέρα από την αγορά εργασίας σκοπεύει να μεταρρυθμίσει, τους επόμενους μήνες, το σύστημα επιδότησης ανέργων και το 2018 το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Στην πρώτη μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ο κ. Φιλίπ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει κατά 2% τις εισφορές για ασφάλιση υγείας και για επίδομα ανεργίας από την αρχή του 2018 και κατά ακόμη 1% από τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. «Πιστεύουμε πως πρέπει να αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη όσων εργάζονται και παράγουν πλούτο. Αυτή (η αύξηση μέσω της μείωσης των εισφορών) πιστεύουμε πως είναι άνευ προηγουμένου», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Εξαιτίας του αυξημένου δημοσιονομικού ελλείμματος που παρέλαβε από την κυβέρνηση Ολάντ, η κυβέρνηση Μακρόν αναγκάστηκε να μειώσει τις εισφορές κατά τα δύο τρίτα σε σχέση με όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Η απώλεια εσόδων από τη μείωση των εισφορών θα καλυφθεί μέσω της αύξησης ενός ευρύτερου φόρου που καλύπτει σχεδόν τα πάντα, από τους μισθούς μέχρι τις συντάξεις και τα κεφαλαιακά κέρδη, μεταφέροντας, ουσιαστικά, το φορολογικό βάρος από τους εργαζόμενους στους συνταξιούχους και στους πλούσιους.

Παράλληλα, ο κ. Φιλίπ επανέλαβε πως η γαλλική κυβέρνηση θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% (αν το πετύχει, θα είναι η πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία). Η απόφαση του κ. Μακρόν να μειώσει τις κρατικές δαπάνες συνέβαλε στην πτώση της δημοτικότητάς του στο 36%, ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί πως η λιτότητα είναι απαραίτητη, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης και την υποστήριξή της προς τις προτάσεις του για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Η περικοπή δαπανών δεν θα είναι το πιο δύσκολο από τα φλέγοντα ζητήματα που φιλοδοξεί να επιλύσει η κυβέρνηση Μακρόν. Την ερχόμενη εβδομάδα, το Παρίσι θα παρουσιάσει στην τελική τους μορφή τις προτάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Μέχρι στιγμής, η γαλλική κυβέρνηση έχει αποφύγει τη σύγκρουση με τα εργατικά συνδικάτα, ωστόσο η ηρεμία δεν είναι διόλου βέβαιο πως θα διατηρηθεί μόλις παρουσιάσει η κυβέρνηση τα τελικά της σχέδια.

«Πραγματικές δυσκολίες εμφανίζονται στον ορίζοντα, υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η δημοτικότητα (του προέδρου Μακρόν). Η απειλή προέρχεται από μεταρρυθμίσεις που γνωρίζουμε πως οι Γάλλοι είναι απρόθυμοι να εφαρμόσουν», λέει ο Γκαέλ Σλιμάν, της εταιρείας δημοσκοπήσεων Odoxa. Για καλή τύχη της κυβέρνησης Μακρόν, έχουν αρχίσει να αποδίδουν ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του Ολάντ (πολύ καθυστερημένα για τον ίδιο), ενώ η γαλλική οικονομία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών, γεγονός που της δίνει κάποιο δημοσιονομικό περιθώριο.

Εξεύρεση συμβιβασμού για τις αμοιβές

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ότι θα επιτευχθεί έως τα τέλη του 2017 μια καλή συμφωνία στο θέμα των Ευρωπαίων εργαζομένων από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες με χαμηλές αμοιβές που απασχολούνται στις δυτικές. Στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη, ο κ. Μακρόν έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του το συγκεκριμένο θέμα.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις, τόνισε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για απασχόληση εργαζομένων από χώρες με χαμηλές αμοιβές πρέπει να βελτιωθεί, απαντώντας τόσο στα αιτήματα της Ανατολικής Ευρώπης όσο και της Δυτικής. Ο Ρουμάνος πρόεδρος δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά ο Γάλλος ομόλογός του εξέφρασε την πεποίθηση πως θα βρεθεί ένας αμοιβαία ικανοποιητικός συμβιβασμός.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ακολουθώντας τις προεκλογικές του θέσεις ότι η Ε.Ε. δεν σχετίζεται μόνο με τη λιτότητα αλλά και με την προστασία των εργαζομένων από τον δυσμενή αντίκτυπο της παγκοσμιοποίηση. Συνήθως οι Ανατολικοευρωπαίοι που εργάζονται στη Δύση έχουν συμβάσεις που εγγυώνται μόνον τον ελάχιστο μισθό της χώρας φιλοξενίας τους, ενώ οι φόροι και οι εισφορές, συνήθως χαμηλότεροι απ’ ό,τι ισχύει στη Δυτική Ευρώπη, καταβάλλονται στη χώρα προέλευσής τους.

Κατά τον Μακρόν, αυτό το σύστημα δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στις πλούσιες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας αντιστοιχούν μόλις στο 1% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ε.Ε. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν αναχθεί σε ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα, επιδεινώνοντας το χάσμα μεταξύ πλούσιας Δύσης και φτωχής Ανατολής εντός Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση