ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μελετούν μέτρα και κίνητρα για τις περιουσίες στα κατεχόμενα

Στα 16 δισ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια χρήσης από το 1974 μέχρι σήμερα - Διορθωτικά μέτρα υπόσχεται η κυβέρνηση

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στην επαναφορά ενός πάγιου αιτήματος του προσφυγικού κόσμου, αυτού της σταδιακής κάλυψης από την πολιτεία της απώλειας χρήσης των περιουσιών τους στις κατεχόμενες περιοχές, προχώρησε η Παγκύπρια Επιτροπή Προσφύγων. Η ΠΕΠ με επιστολή της στον Υπουργό Εσωτερικών βάζει εκ νέου στο τραπέζι την απαίτηση των προσφύγων να καλυφθούν από το κράτος οι απώλειες που έχουν υποστεί από το 1974 και εντεύθεν ένεκα της τουρκικής εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου. Η ΠΕΠ στην επιστολή προς τον Κωνσταντίνο Πετρίδη ουσιαστικά ζητά τη νομοθετική ρύθμιση του όλου ζητήματος επικαλούμενη την ενίσχυση των δεσμών οικογενειών προσφύγων με τις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και ως ένα μέτρο αναχαίτισης των προσφυγών στην Επιτροπή Ακινήτων που έχει συστήσει στα κατεχόμενα η Τουρκία με τη διάθεση των περιουσιών σε εξευτελιστικές τιμές.

Μια απάντηση στο αίτημα των προσφύγων έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη συνέντευξή του στον «Πολίτη» όπου ουσιαστικά δεν άφησε και πολλά περιθώρια ικανοποίησης του αιτήματος έτσι όπως διατυπώνεται από την ΠΕΠ. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση μελετά την εξαγγελία μέτρων υπό τη μορφή προγραμμάτων που θα απευθύνονται στους πρόσφυγες στο πλαίσιο της νέας στεγαστικής πολιτικής. Οι ανακοινώσεις που αναμένονται τους επόμενους 2 με 3 μήνες θα αφορούν νέα σχέδια και πολεοδομικά κίνητρα για προσιτή στέγαση. Επίσης ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η σύνδεση της προσφυγικής πολιτικής με την ιδιοκτησία στα κατεχόμενα μέσω του μητρώου που συμπληρώθηκε. Ταυτόχρονα ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών θα προχωρήσει σε μελέτη για το πως μπορεί να διασυνδεθεί η περιουσία στα κατεχόμενα με την προσφυγική πολιτική.

Η απώλειες σε νούμερα

Μια εικόνα για το κομμάτι των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα δίνει μια μελέτη του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών που επικαιροποιήθηκε το 2012 και στην οποία εκτός από τα μεγέθη και τις αξίες των περιουσιών γίνεται υπολογισμός και των απωλειών που έχουν υποστεί οι πρόσφυγες. Στη μελέτη η απώλεια χρήσης περιουσιών στα κατεχόμενα υπολογίζεται στα 15,78 δισ. ευρώ νούμερο κοντά στο ΑΕΠ της Κύπρου για το 2017 που ήταν στα 21,65 δισ. δολάρια. Στη μελέτη παρουσιάζονται ενδιαφέροντα στοιχεία για το σύνολο των ε/κ περιουσιών καθώς και την αξία τους στα κατεχόμενα στη βάση στοιχείων που έχουν αντληθεί από κυβερνητικά τμήματα. Το σύνολο των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα υπολογίζεται σε 2.014.000 σκάλες από τις οποίες το 1.405.000 σκάλες αφορά ιδιωτικές περιουσίες οι 551.000 του δημοσίου και οι 58.000 σκάλες εκκλησιαστική περιουσία. Το σύνολο της γης των κατεχομένων περιοχών ανέρχεται σε 2.145.000 σκάλες, συν 180.000 σκάλες η νεκρή ζώνη, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 82,1 δισ. ευρώ σε τιμές του 2009. Σε Ε/κ πρόσφυγες ανήκει το 79,13% που σε αριθμούς ανέρχεται στα 65 δισ. ευρώ.

Ετήσια βοήθεια

Ένα κομμάτι της μελέτης του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών καλύπτει και το κομμάτι τις ετήσιας βοήθειας προς εκτοπισθέντες προκειμένου να ανακοπεί η συσσώρευση απωλειών. Σε τιμές 2009 η μελέτη ανεβάζει την ετήσια βοήθεια στα 1,23 δισ. ευρώ ποσό που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να διατεθεί με τα οικονομικά δεδομένα του σήμερα όπως εκτιμάται από τον Φορέα. Από τα στοιχεία που αντλήθηκαν φαίνεται πως από το 1974 μέχρι και το 2000 το ύψος της συνολικής βοήθειας που διατέθηκε από το κράτος ανήλθε στα 4,08 δισ. ευρώ και αφορούσε βοήθεια από το Ταμείο Ανακουφίσεων Εκτοπισθέντων και Ποθόντων, χαμηλότοκα δάνεια, διαγραφή χρεών, φορολογικών εκπτώσεων, πρόσβαση σε τ/κ περιουσίες.

Οριστικές απώλειες

Πέρα από τους υπολογισμούς που γίνονται για το κομμάτι της απώλειας χρήσης των περιουσιών στα κατεχόμενα και που στην ουσία σχετίζεται με το αίτημα του προσφυγικού κόσμου, στη μελέτη καταγράφονται και οι οριστικές απώλειες ε/κ περιουσιών κυρίως κτιριακές εγκαταστάσεις. Στην κατηγορία οικιστικές μονάδες και ιδιωτικές επιχειρήσεις οι απώλειες ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ σε τιμές του 2009. Ανά κατηγορία, η αξία των οικιστικών μονάδων που καταστράφηκαν ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ, άλλα κτίρια 2 δισ. ευρώ, εμπορεύματα 1 δισ. ευρώ, μεταφορικά μέσα 0,5 δισ. ευρώ.

Κόστος εισβολής

Η μελέτη εκτός από τις ευρύτερες επιπτώσεις στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, υπολογίζει και το καθαρό κόστος εισβολής για εκτοπισθέντες και παθόντες το οποίο μέχρι αρχές του 2000 είχε ανέλθει στα 6,84 δισ. ευρώ σε τιμές του 1995. Εδώ υπάρχει η σημείωση πως το ποσό δεν έχει επικαιροποιηθεί, με το συμπέρασμα ότι το συσσωρευμένο καθαρό κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο σήμερα και αδύνατον να καλυφθεί από τις τρέχουσες κρατικές δαπάνες, σε εύλογα χρονικά πλαίσια.

Κόστος στο ΑΕΠ

Στο κομμάτι των μακροοικονομικών επιπτώσεων τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν απώλεια στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το 1975 μέχρι και το 2000 6.637 ευρώ, όταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2016 ήταν στις 21.300 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ένα πληθυσμό της τάξης των 700 χιλιάδων κατοίκων, η μελέτη ανεβάζει τις συνολικές απώλειες εισοδήματος για την κυπριακή οικονομία στα 4,65 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση